rudolf Napisano 17 Sierpień 2008 Autor Napisano 17 Sierpień 2008 Czy Polska powinna wziąć udział w amerykańskiej tarczy przeciwrakietowej, co da nam wejście do tego projektu i jakie niesie on zagrożenia, jak rząd Polski powinien negocjować z Amerykanami i jak odpowiadać na groźby Rosji
longwood Napisano 17 Sierpień 2008 Napisano 17 Sierpień 2008 obiektywny plus tej tarczy jest taki że Amerykanie wogóle przestaną się liczyć z Ruskimi gdy ona powstanie - i już powtórki Gruzji raczej nie będzie.Jednak komfort w stylu 'my wam mozemy dowalić, wy nam nie' - poprawia humor.Ale ja to akurat bym wolał, niechby sobie te wyrzutnie na Litwie wstawiali, albo w Niemczech...
dominik.zd Napisano 17 Sierpień 2008 Napisano 17 Sierpień 2008 A mnie rozśmieszyło jak Kaczyński powiedział w TVN-ie, że zachód jest nieporównanie silniejszy od Rosji".Zgoda - całe NATO razem z USA może i tak. Ale może miał na myśli np.Polskę. :)A propos tarczy to byłem, jestem i będę przeciwko.Pozdrawiam
rudolf Napisano 17 Sierpień 2008 Autor Napisano 17 Sierpień 2008 Zapomniałem dodać,osobiście jestem przeciwny tarczy.moim zdaniem USA zapewnia sobie bezpieczeństwo naszym kosztem.
dominik.zd Napisano 17 Sierpień 2008 Napisano 17 Sierpień 2008 Prawda-przecież esztki" rakiet, które przechwytywałyby Amerykańskie rakiety i rozbijały muszą gdzieś spadać (na terytorium Polski jak i Europy).Poza tym to skoro tarcza ma chronić USA przed rakietami z Iranu to dlaczeo nie zostanie umieszczona na południu Europy? Wiadomo, że Amerykanie coś knują :).Pozdro
longwood Napisano 17 Sierpień 2008 Napisano 17 Sierpień 2008 ja bym nie lekceważył Angoli i Żabojadów jako siły militarnej...Myślę ze na dzień dzisiejszy oba te kraje mają wspólnie podobną wartość bojową jak dogorywająca Krasnaja Armia
dominik.zd Napisano 17 Sierpień 2008 Napisano 17 Sierpień 2008 No fakt, ale w razie wojny Rosja też może mieć sojuszników.
Enigma Napisano 17 Sierpień 2008 Napisano 17 Sierpień 2008 Tarcza antyrakietowa: zasada działania.http://www.youtube.com/watch?v=idpgV1RhA3s
Enigma Napisano 17 Sierpień 2008 Napisano 17 Sierpień 2008 Tarcza antyrakietowa" to nazwa typowo propagandowa.Prawde mówiąc są to po prostu wyżutnie rakiet z całą infastuktórą.Czysto teoretycznie mają zawierać rakiety defensywne ale równie dobrze można wystrzeliwać pociski ofensywne.Na milion procent Amerykanie liczą na rozmieszczenie rakiet ofensywnych tuż pod nosem Rosjan,z tego właśnie powodu Rosja jest przeciwna tarczy.Jak już dojdzie do zainstalowania systemu,Amerykanie swoim starym indjańskim zwyczajem, uczynią bazę na tyle hermetyczną że nikt nie będzie w stanie ich skontrolować.
dominik.zd Napisano 17 Sierpień 2008 Napisano 17 Sierpień 2008 No właśnie...A potem będzie, że głupi Polacy się nabrali...pozdrawiam
zbyniek Napisano 17 Sierpień 2008 Napisano 17 Sierpień 2008 Mieszkam około 15 km od Redzikowa, jestem przeciw, bo ruskie tylko czekają na okazję żeby odpalic swoje rakiety.
mikipad Napisano 17 Sierpień 2008 Napisano 17 Sierpień 2008 Wg. mnie z tarczą będzie tak samo jak z F-16 - żaden dobry interes. Ameryka nie liczy się z Polską. Nasz kraj jest tylko ich marionetką. Dlaczego amerykanie nie zamontują tarczy np. na Litwie czy w Niemczech ??? Deklaracja Polski tylko zaostrza relacje z naszym sąsiadem. Współpracy nalży szukać obok a nie za oceanem. Pozdrawiam
dzieci3 Napisano 17 Sierpień 2008 Napisano 17 Sierpień 2008 Historia już nam boleśnie pokazała że na jednych i drugich nie mamy co liczyć są to jedynie polityczne posunięcia Mocarstw my tylko poligonem jesteśmy.Przykre ale prawdziwe.Pzdr.
woytas Napisano 18 Sierpień 2008 Napisano 18 Sierpień 2008 wg mnie nie nie i po jeszcze trzykroc nie!Przez 50 lat mielismy ruskich na karku - teraz bedziemy mieli jankesow.
zbyniek Napisano 18 Sierpień 2008 Napisano 18 Sierpień 2008 będziemy mieli i ruskich o Amerykanów.pozdr
M164U Napisano 18 Sierpień 2008 Napisano 18 Sierpień 2008 Przez 50 lat mieliśmy ruskich na karku - to fakt, ale my jankesów na karku nigdy nie będziemy mieli - co najwyżej w kieszeni bo oni przedewszystkim lubią zarabiac. I nie będzie to tak jak ze związkiem radziedzkim kiedy to z polskich kopalń i hut jeszcze gorąca stal do Moskwy jechała w ramach sojuszu a myśmy na kartki masło kupowali. Jankesi mogą sobie kupić pakiety papierów wartościowych polskich firm czy też wykupić w całości firmę co ich interesuje, ale wyzysku za nic nie będzie, i my też na tym możemy zarobić jeżeli będziemy madrzy. A jak już nam tak strasznie będzie z tymi jankesami (tak jak źle jest np. Niemcom z wielkimi bazami amerykańskim w ich kraju) to zawsze możemy im wypowiedziedz dżihad, dołączyć się do alkajdy, i zdetonować pijanego sąsiada przed bramą bazy gdzie stacjonują rakiety.
longwood Napisano 18 Sierpień 2008 Napisano 18 Sierpień 2008 ja też nie chcę tej ,zafajdanej tarczy, ale już wolę być zniewolony przez Amerykanów niż wyzwolony przez Ruskich
kuba321 Napisano 19 Sierpień 2008 Napisano 19 Sierpień 2008 A ja jestem za. Oddać Amerykańcom Polskę w całości - nie dość że gospodarka się polepszy to jeszcze będzie można bez problemu kopać. ...CirrusCX
longwood Napisano 19 Sierpień 2008 Napisano 19 Sierpień 2008 no patrząc pod tym kątem to najlepiej żeby się wschód z zachodem konwencjonalnie starł na naszym terenie-przyszłe pokolenia będą miały co kopać
zbyniek Napisano 19 Sierpień 2008 Napisano 19 Sierpień 2008 Ja nie chcę żeby Polska była poligonem dla dwóch mocarstw.
beaviso Napisano 20 Sierpień 2008 Napisano 20 Sierpień 2008 Zaisntalowanie w Polsce elementów arczy", celem ochrony terytorium USA, jest dla Amerykanów warte sporo więcej niż nędzna bateria Patriot. Dla Polaków tarcza nie jest nic warta. Można było więc olać tarczę, albo w zamian za korzyść dla USA uzyskać korzyści dla własnej obrony plot - myślę tutaj o rozbudowanym projekcie rozwoju nowoczesnych przeciwlotniczych środków rakietowych, oraz oczywiście instalacji od ręki" 8-10 baterii Patriot. Dla USA te wyrzutnie w Polsce są spokojnie warte takiej kwoty. No ale nasi egocjatorzy" oczywiście dali dupy! I to za jawną darmochę. Nie chcę mówić wiedziałem że tak będzie", ale wiedziałem. Kilka m-cy temu powiedziałem, że będą pierniczyć o tym, jakimi to są twardymi negocjatorami, stroić miny, a na końcu oddadzą się Jankesom za paczkę chipsów. Tak też się niestety stało.Osobiście nie jestem przeciwny instalacji na terytorium RP elementów arczy", ale w zamian za korzyść dla USA należało zaśpiewać swoją cenę.M.
martian. Napisano 20 Sierpień 2008 Napisano 20 Sierpień 2008 Ciekaw jestem co powie Pomsee, ponieważ 51% Polaków uznało to za wielki sukces premiera Tuska. Jak to łatwo przekuć na ardziej nasiejsze" osiągnięcia z pomocą mediów i sondaży....Co do tarczy to mam w szczerym poważaniu" i oby nie stanęła na naszej ziemi...Sorry Pomsee, ale tak gdzieś jechałeś na prezydenta.... i że PiS tak ma, że wciska obywatelom banialuki, a Platforma to już nie...., może pojeździsz po płemierze i PO teraz...... Chciałbym się kiedyś doczekać twego obiektywizmu...Pozdrawiam
Zwierzu Napisano 20 Sierpień 2008 Napisano 20 Sierpień 2008 Włazimy w tyłek amerykanom juz pare lat a goscie nawet nam wiz nie zniesli.Sojusznicy,ha,ha,ha...Precz z tarczą na polskiej ziemi!!!
balans Napisano 20 Sierpień 2008 Napisano 20 Sierpień 2008 Martian, Ty też zdobądź się na odrobinę obiektywizmu!Bo to właśnie PiS chciał koniecznie tej tarczy i to na wyjątkowo niekorzystnych dla nas warunkach. To znaczy, że w zamian za jakieś mgliste, papierowe deklaracje mieliśmy do tej tarczy grubo dopłacić z własnych pieniędzy. A co osiągnęła PO w wardych negocjacjach"? Bardzo niewiele, prawie nic, ale jednak dopłacimy [podobno] mniej, no i [na otarcie łez] będzie ta jedna, zupełnie symboliczna zresztą, bateria Patriotów. Sam się dziwię, że PO się dało PiS-sowi ustawić do narożnika" i dostało ostatnio przyspieszenia" w negocjacjach, polegającego na faktycznej rezygnacji z prawie wszystkich naszych postulatów. Pozostaje mieć jedynie nadzieję, że po wygranych przez Demokratów wyborach, sami Amerykanie z tej tarczy zrezygnują...
coe Napisano 26 Październik 2008 Napisano 26 Październik 2008 W nocy z piątku na sobotę grupa amerykańskich żołnierzy (marynarzy) napadła i pobiła w Sopocie taksówkarza. Przybyła na miejsce policja wezwała żandarmerię, a ta zamiast aresztować sprawców szubciutko zawiozła ich na macierzysty okręt.Taksówkarz trafił do szpitala, a sprawcom za czyn którego się dopuścili wg polskiego prawa grozi do dwóch lat więzienia. Problem jednak w tym, że sprawcy są już na pokładzie amerykańskiego okrętu (czyli na terytorium USA), a polska policja musi czekać na zgodę dowódcy okrętu na ich przesłuchanie. O wydaniu sprawców w ręce polskiego wymiaru sprawiedliwości nie ma już co marzyć, bo Amerykanie nigdy nie wydają swoich obywateli, a żołnierzy w szczególności.Sprawa w sumie błacha. W każdy weekend są dziesiątki, może setki podobnych zdarzeń. Warto jednak na nią zwrócić uwagę w kontekście arczy" i stacjonowania na terytorium RP większej grupy amerykańskich żołnierzy. Wygląda bowiem na to, że już obecnie istnieje jakieś porozumienie między władzami Polski i USA, które amerykańskich wojskowych dokonujących przestępstw w naszym kraju czyni praktycznie bezkarnymi.
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.