Skocz do zawartości

Peregrynacje z kleszczem na ramieniu

pomsee

Rekomendowane odpowiedzi

longwood:

Po pierwsze: Nie krzycz".
Po drugie: Skorzystaj z wyszukiwarki forum i wpisz słowo kleszcz lub borelioza i poczytaj wyniki.
Po trzecie: Poszukiwacze chodzą po lesie lub krzaczorach z wykrywaczami, atakują ich kleszcze i czasem zarażają paskudnymi chorobami.
Wielu z nich jest na forum nowych i mogą nie mieć pojęcia co robić w wypadku gdy kleszcz ich ukąsi.
Po czwarte: Troskę o czystość" forum pozostaw moderatorom na pewno wiedzą co robią.

http://www.odkrywca.pl/pokaz_watek.php?id=297116#297116
http://www.odkrywca-online.com/pokaz_watek.php?id=354176#354234

Post został zmieniony ostatnio przez moderatora pomsee 10:10 10-08-2008

Mialem podobne doswiadczenie choc skonczylo sie lepiej. Usunalem sam kleszcza lecz w sposob niefortunny gdyz troche go zostalo. Zrobil sie rumien wiec sie troszeczke przestraszylem i postanowilem zasiegnac rady lekarza,ze bylo juz pozno pojechalem na ostry dyzur,tam uslyszalem ze szpital jest od ciezszych przypadkow:)

O jadliwości" kleszczy dużo zależy teren na jakim występują, ja też już w tym roku miałem przyjemność" sobie wyciągać, ale na szczęście nie załapałem od żadnego jakiegoś syfu...

Polecam poczytać w Wikipedii na temat kleszczy, gdzie występują, jak wyciągać etc... Ciekawostka: Najwięcej ich w trawie a nie na krzakach czy iglakach jak się popularnie przyjęło.

Pozdrawiam i życzę jak najmniej bliskich spotkań z tymi osobnikami :D

Kiedyś słyszałem że można na bolerioze,czy co tam dostac odszkodowanie od ubezpieczyciela.Nie wiem tylko ile w tym prawdy.W ubiegłym roku miałem ponad 50 wbitych w siebie kleszczy,ten rok bez wyników"że tak napisze.Pozdrawiam chorujacych a zdrowym nie życze chorowac.

Odszkodowanie w wypadku stwierdzonego uszczerbku na zdrowiu - ale nikt bardzo się nie spieszy w ZUS-ach i Komisjach stwierdzać ochoczo uszczerbków i wypłacać odszkodowania - ludzi z boreliozą jest wielu, a kasy zawsze za mało

50 kleszczy...Nieżle.Mają znajomą ugryzł tylko jeden.Po roku poraziło ją ruchowo.Prawie umarła .Leżała długo w szpitalu.Zapalenie opon mózgowych wirusowe i cośtam.Wszelkie zaczerwienienia po ukąszeniu trzeba zgłaszac do lekarza i nie wolno ignorować. A tyle tego ścierwa w lasach i na łąkach że szok..Pzdr

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie