Skocz do zawartości

I co ja mam z nimi zrobic!?

piotr777

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano
Urząd gminy ! tam powinienes uderzyć1 pytaj sie o inspektora ochrony srodowiska.~!...co drugi dzień mój znajomy sie takimi rzeczami zajmuje ! i tam jest miejsce gdzie sie takie rzeczy zgłasza!!! co może lesniczy?? myslisz ze moze wypisac zaoczny mandat??? po to jest gmina !
  • Odpowiedzi 161
  • Created
  • Ostatniej odpowiedzi
Napisano
Skoro mówicie że leśniczy nie pomorze to zgłoszę też do inspektora ochrony środowiska dzięki za pomoc dzwoniłem do leśniczego pod którego podlega ten teren i właśnie to samo mi powiedział co kolega the_tuna był na miejscu i jedyne co powiedział ze to las państwowy i inspektor ochrony środowiska może tam coś zdziałać...
Pozdro
Napisano
Skoro mówicie że leśniczy nie pomorze to zgłoszę też do inspektora ochrony środowiska dzięki za pomoc dzwoniłem do leśniczego pod którego podlega ten teren i właśnie to samo mi powiedział co kolega the_tuna był na miejscu i jedyne co powiedział ze to las państwowy i inspektor ochrony środowiska może tam coś zdziałać...
Pozdro
Napisano
Coś zdaje mi się że w końcu ja tam zadzwonię do Nadleśnictwa, jakieś to wszystko dziwne, jakby wszyscy gruche w temacie wysypiska położyli.

Jeżeli Leśniczy twierdzi, że jest to państwowy las czyli prawdopodobnie jego leśnictwo, nie może tym samym odsyłać ciebie po jakiś gminach - tylko Straż Leśna, dochodzenie, kara.

Co innego jeżeli śmieci są w lesie niepaństwowym

tuna - jak nie wiesz człowieku nic co może Leśniczy i Służba Leśna to się nie wcinaj - gminny inspektor niech się zajmie porządkiem na gruntach gminy a nie wchodzi w parade i obowiązki Straży Leśnej.
Napisano
W tym przypadku zgłoś sprawę na policji osobiście lub pisemnie, przedstaw materiał dowodowy a policja z urzędu wszcznie czynności wyjaśniające. Ustali właściciela lasu i może powiadomić ochronę środowiska.
Czyn ten podlega pod kodeks wykroczeń -

Art. 162. [Zanieczyszczanie lasu] § 1. Kto w lasach zanieczyszcza glebę lub wodę albo wyrzuca do lasu kamienie, śmieci, złom, padlinę lub inne nieczystości, albo w inny sposób zaśmieca las,

podlega karze grzywny albo karze nagany.

§ 2. Jeżeli czyn sprawcy polega na zakopywaniu, zatapianiu, odprowadzaniu do gruntu w lasach lub w inny sposób składowaniu w lesie odpadów, sprawca

podlega karze aresztu albo grzywny.

§ 3. W razie popełnienia wykroczenia określonego w § 1 można orzec nawiązkę, a w razie popełnienia wykroczenia określonego w § 2 orzeka się nawiązkę - do wysokości równej kosztom rekultywacji gleby, oczyszczenia wody, wydobycia, wykopania, usunięcia z lasu, a także zniszczenia lub neutralizacji odpadów.

Zostaje tylko ustalenie sprawcy i udowodnienie mu winy. Myślę że naocznych świadków trudno będzie ustalić a to, że są na miejscu kwity z danymi gościa przemawia na jego niekorzyść choć może się tłumaczyć że te kwity ktoś za niego tam podrzucił. Ale przy dobrym podejściu do sprawy miejscowego dzielnicowego można gościowi dobrze życie umilić.
Takie jest moje zdanie zgłoś to na policji a oni mają obowiązek podjąć dalsze czynności i jako zgłaszającego powiadomią Cię pisemnie o sposobie zakończenia czynności. A propo jeżeli jest to las prywatny chłopski" to jego właściciel nie ma prawa do niego wyrzucać śmieci bo odpowiada za to karnie jak każdy inny obywatel.
Uczyń jak w temacie a sprawa ruszy z miejsca.
Napisano
Sorki problem a netem miałem i nie odzywałem sie troszkę sprawa jest na policji panowie to było najlepsze wyjście.
jeszcze fotki musiałem im dać bo chcieli.
pozdro
Napisano
ewentualnie skrzyknij paru kolesi z okolicy zbierzcie te śmieci i wywalcie gościowi przed chatą i po kłopocie a jak się będzie burzyć to sam wiesz co zrobić
Napisano
Ale numer - definitywnie powinien zająć się tym leśniczy. Znam numer jak przedsiębiorcy z Mazur ukradli auto i patroszyli je w naszych lasach. Zostawili po sobie niezłe pobojowisko - dokumenty, faktury... Leśniczy prawie zrobił właścicielowi auta z du... wylotówkę. Na szczęście to nie on pozbył się śmieci a złodzieje.

Dla mnie Twój leśniczy coś olewsko podchodzi do tematu...

Sprawa co najmniej słuszna. BRAWO dla Ciebie.

.
.
.
CirrusCX
Napisano
Za doprowadzenie do ukarania sprawców wykroczenia bardzo dobrze, co do Leśniczego dalej dla mnie sprawa niejasna - jakiś dziwny wypadek albo to faktycznie nie było w państwowym lesie że Leśniczy olał temat.

W każdym razie, sprawcy mam nadzieje nie ujdą kary.

Co do paragrafów, to nigdy nie ma takiej sytuacji, żeby się nic nie znalazło, jeżeli nic nie można znaleźć to znaczy że słabo się szuka i przesłuchuje.
Przy torturowaniu gucio tam kogoś wtedy interesują paragrafy :]
  • 4 months later...
Napisano
Powiem tak…. teren został posprzątany wiem że sprawcy sprzątali to osobiście ale czy jakiś mandat dostali to nie wiem SL nie zabrało się za to jakoś mnie spławiali ale i tak mam do nich szacunek bo pokierowali mnie odpowiednio. Więc zgłosiłem to na policje dałem dowody i poskutkowało ,jestem zadowolony z tego ale to kropla w morzu potrzeb lasów w mojej okolicy.
Dzięki za pamięć.
Napisano
oby się nie okazało ze wywalili to w innym miejscu;/ ale uważam że ktoś powinien ukarać ich przykładowo wysokim mandatem tak dla przestrogi dla następnych zaraz by rozniosło się po wioskach że za to karają .... i troszkę by się powstrzymywali ..

Pozdrawiam
Napisano
Słusznie prawi sz. kol. Acer- tutaj należy zawiadomić Straż Leśną. Znam takie sprawy z moich okolic i zawsze kończyły się one ukaraniem sprawców, w jednym wypadku przedsiębiorca, którego namierzono jako winnego zaśmiecania lasu, tłumaczył się że śmieci wywieziono bez jego wiedzy (chyba rzeczywiście tak było) i wszystko ładnie posprzątał, więc odstąpiono od postępowania mandatowego. Daj cynk również do jakiejś lokalnej gazety- oni tylko czekają na takie sprawy, no chyba że redakcja wchodzi w skład tubylczego układziku wespół z tym śmieciarzem.
Napisano
znam podobny przypadek, parę lat temu rodzice mojego znajomego wywalili śmieci do lasu. w ich przypadku namierzył ich leśniczy po korespondencji jaką znalazł w syfie, sprawa skończyła się tak że dostali kilka dni na posprzątanie. jeśli by się nie wywiązali to wtedy kara. oczywiście obyło się bez mandatu.
ale do rzeczy, zgodnie z ustawą o odpadach jeśli nie można ustalić właściciela odpadów to odpowiedzialny za nie jest władający tym gruntem na którym się znajdują, w tym przypadku LP. zbiórką i wywozem odpadów z lasów z ramienia LP zajmują się ZULe (zakłady usług leśnych)a za całą imprezę i tak zapłaci podatnik ... no nie do końca bo sprzedaż drewna przynosi spore zyski LP, może firmę po prostu stać. straży leśnej się nie czepiam mają duże tereny do pilnowania i sporo biurokracji przy okazji, (nie podlizuję się bo nie mam potrzeby) natomiast lenistwo co nie których leśniczych bije po oczach!! żywy przykład: skoro piotr777 bez najmniejszego problemu namierzył właścicieli śmieci to gdzie się podziewał przez cały czas zalegania syfu, leśniczy odpowiedzialny za tę część lasu??? pewnie przy kominku :)... przepraszam, odpady podrzucił ktoś chwilę przed ich odkryciem przez piotra777. nie chcę generalizować i sypać wszystkich do jednego wora, dlatego na początku wypowiedzi przytoczyłem znaną mi historię.
Napisano
Dziwne naprawdę bardzo dziwne,a cóż się stało z domniemaniem niewinności,a co jeśli pierwotnie śmieci były w kuble przed domem? I leniwi pracownicy nie dowieźli ich na wysypisko postanawiając skrócić sobie dniówkę.
Prawda jest taka że wszystkie dowody jakie posiadasz są jedynie poszlakami,jeśli osoba z kwitów" będzie dość cwana możesz mieć problemy z tytułu pomówienia.
Odradzam też zdecydowanie wieszanie czegokolwiek na bramie domniemanemu zaśmiecającemu,na to też są paragrafy.
Według mnie jedynym skutecznym sposobem jest złapanie delikwenta przez SL na gorącym uczynku,skoro raz wyrzucił tam śmieci to zapewne jeszcze wróci z nową porcją.

PS.Czy będę winny jak wyrzucę omyłkowo do kosza w sklepie fakturę VAT która później wyląduje wraz z innymi śmieciami w lesie?Podejrzewać można każdego,oskarżać nikogo dopóki nie udowodni mu się winy.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie