Skocz do zawartości

Pytanie o łuski

martini

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano
Witam. Mam pytanie dotyczące ustawy o broni i amunicji. Czy łuska z niezbitą spłonką podchodzi pod ustawę? Bez prochu, pocisku tylko z całą spłonką?
Napisano
Martini, a czy nie mógłbyś łaskawie ruszyć ręką oraz okiem i sam zajrzeć do ustawy?

Nie chce ci się, ok.

Zatem:

USTAWA
z dnia 21 maja 1999 r.
o broni i amunicji.
[Dz. U. Nr 53, poz. 549]
ze zmianami

2. Istotnymi częściami broni palnej i pneumatycznej są: szkielet broni, baskila, lufa, zamek, komora zamkowa oraz bęben nabojowy.

3. Istotnymi częściami amunicji są: pociski wypełnione materiałami wybuchowymi, chemicznymi środkami obezwładniającymi lub zapalającymi albo innymi substancjami, których działanie zagraża życiu lub zdrowiu, spłonki inicjujące spalanie materiału miotającego i materiał miotający w postaci prochu strzelniczego.

poczytaj sobie całą:

http://kola.lowiecki.pl/gdansk/cietrzew/prawo/prawo_3.html
  • 9 months later...
Napisano
Witam nie jestem za bardzo w temacie chodzi mi o puste łuski ,czy zeby je legalnie zatrzymac wystarczy ze maja zbite spłonki czy trzeba je jeszcze nawiercać?
Napisano
Wiki na to:

Baskila jest częścią broni palnej ładowanej przez złamanie broni. Służy do sztywnego połączenia osady z lufami, a jednocześnie mieści w swoim wnętrzu mechanizm spustowo-uderzeniowy (iglice, sprężyny, spusty i bezpiecznik)."
Napisano
Na upartego nabój deko ze zbitą spłonką mogą zabrać do sprawdzenia czy nie jest to niewypał i czy w pocisku nie ma substancji zapalających, tylko na razie nie zabierają :)
Napisano
Marcin887:
Na upartego nabój deko ze zbitą spłonką mogą zabrać do sprawdzenia czy nie jest to niewypał i czy w pocisku nie ma substancji zapalających, tylko na razie nie zabierają :)"
Nie kuś bo ONI pewnie też bywają na forum, dasz pomysł i się doczekasz;]
Pozdr.
Napisano
łuski możesz posiadać,co do spłonki to można ją usunąć chemicznie,poprzez próbę ogniową ,zbić,ust, o broni jest jasna,ale jest mały dylemat,ekspert bada łuskę pozbawioną mat,zakazanych i nagle ona mu wystrzeli i co wtedy???
  • 1 month later...
Napisano
a jeżeli spłonka jest nie zbita a łuska przewiercona to tez nie mogę trzymać ? ;/ kurcze ale beznadziejne prawo przecież wiadomo ze spłonka nie zabije człowieka
Napisano
Spłonka człowieka nie zabije,ale ustawodawca jest czujny i wie,że wystarczy do łuski nasypać prochu i wsadzić jakiś pocisk następnie włożyć to do komory nabojowej jakiegoś destrukta broni wykopanego z ziemi i nieszczęście gotowe.

A tak na marginesie tego tematu.Oglądałem program równo z przed dziesięciu lat na telewizyjnej wtedy jeszcze piątce o pewnym poszukiwaczu,z wykrywaczem metali.Wygrzebywał całe naboje i ładował je do kieszeni.Wykopał w rowie destrukt sturmgewehra i mówił,że ma już takie dwa ale tego nigdy nie za wiele.W domu na ścianach miał pełno różnych wykopanych karabinów i innych rzeczy.A MG42 okręcony był taśmą z nabojami z niezbitą spłonką.Czyżby prawo wtedy było łagodniejsze?

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie