Skocz do zawartości

Czas idiotów

grba

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano
Bieżąca walka polityczna skłania walczących do mijania się z prawdą z dużą prędkością i w dużej odległości.

Niejaki Maziarski Wojciech redaktor z Newsweeka w felietonie chce porazić innego redaktora o nazwisku Ziemkiewicz. Robi to pisząc tak: Ostatnio Rafał Ziemkiewicz posunął się nawet do oskarżenia OUN-UPA o faszyzm."
http://www.newsweek.pl/wydania/artykul.asp?Artykul=28221&Watek=104179&WatekStr=1&DA=280720082242

Post został zmieniony ostatnio przez moderatora pomsee 08:37 29-07-2008
  • Odpowiedzi 60
  • Created
  • Ostatniej odpowiedzi
Napisano
Kolejny przykład relatywizacji historii-UPA to tylko takie ukraińskie AK,Niemcy byli wypędzeni,a obozy koncentracyjne były polskie.Jeśli sami osobiscie,swoim dzieciom,nie przekażemy historii takiej jaką znamy,to teprawdy objawione"za 10 lat będą jedyne jaką znają!Moja prośba panowie-postarajmy się!
pozdrawiam
kruszyna
Napisano
Starajmy się ale cóż można zrobić jeśli polityka państwa (rząd - prezydent)jest taka aby relatywizować zbrodnie OUN-UPA dokonane na Polakach w imię sojuszu z Ukrainą.
Napisano
Trzeba wrócic do starych wzorów z czasów PRL-u.To synku(lub córeczko)jest wersja oficjalna,aby była piątka z historii,a prawda jest taka.Smutne to lecz prawdziwe.Ja od wielu lat poprawiam mojej córce wiedzę którą przynosi z szkoły.Tak jak to robił mój ojciec ze mną 30 lat temu.
Napisano
Brawo za postawę obywatelską dla Kruszyny! Obecne nauczanie historii w szkołach jest farsą nawet w stosunku do tego, czego nauczano w PRL. Żałośnie niski poziom sporej części kadry dydaktycznej w połączeniu z podręcznikami, którym przyświeca wyłącznie idea poprawności politycznej to mieszanka prawdziwie wybuchowa. Efekty już widać, a będzie jeszcze weselej:)
Napisano
Tak,tylko nie zestawiajmy całej UPA na równi ze zbrodniczą organizacją bo tak nie było.Pamietajmy,ze w 1920 to my ich zdradzilismy w imie naszych celow i jakos dzis tego nikt nie pamieta.Powino sie mowic o tych zbrodniach na Polakach lecz trzeba pamietac lecz nie ulegajmy sterotypom.
Napisano
nie wiem skąd kolega sie urwał..To UPA powstała w 1920 roku? pozatym w jaki sposób my zdradziliśmy " ukraine? nadmieniam ci że był taki szczegół" jak wojna Polsko -Bolszewicka w 1920 roku. Jednak macie racje do poziomu nauczania historii obecnie....
Napisano
Nie można powiedziec tak?-UPA to ramie zbrojne organizacji OUN która uwierzyła w to że w sojuszu z hitlerowskimi Niemcami stworzy Wolną Ukrainę.I w imię tego dopuściła się zbrodni na Polakach,Żydach i Ukraińcach myślących inaczej.A samą ocenę pozostawic osobie która tą informację otrzyma?
Napisano
wystarczy troche poczytać. nie dziwmy sie pózniej że takie Maziarskie wypisują takie kretynizmy....
http://pl.wikipedia.org/wiki/Ukrai%C5%84ska_Powsta%C5%84cza_Armia
Napisano
Ponieważ pracowałem 2-latka w Biesach, ale jeździłem dużo po terenie Przemeśl, Krosno, Barwinek, U. Górne,- połowa latek 60-tych. Poznałem Pana C. z m. Terka /był u mnie obserwatorem poster. hydrologicz./. Opowiadał jak to w 1946 został przyjaciejem ajwiększego demokraty" z UPA sotennego Hrynia. Demokrata jechał konno przez wieś na czele striłcew, Pan C. 12- letnie dziecko wszedł na płot, aby popatrzeć, Pan Sotenny raczył go tylko zdzielić pejczem przez łeb i pojechał dalej. A mógłby go nabić na ten kołek w płocie, albo spalić żywcem. A jednak nie zrobił tego, może się spieszył, lub wrodzona i wpojona przez Rajonowego Prowydnyka OUN Ihora; demokracja przeważyła????? Z rozrzewnieniem wspominał Pan C.
Napisano
Zdradzilismy.Odziały ukrainskie na podstanie umów z 24 i 25 kwietnia 1920 walczyły z Polska jako Panstwo sojusznicze(armia gen.Omelinowicza-Pawlenki),a juz w traktacie ryskim Ukraina przypadła Rosji Sowieckiej....Chodzi mi głownie o to,zeby nie popadac w skrajnosci i tłumaczyc dlaczego tak robili niketorzy dowodcy UPA.Trzeba popatrzec na uwarunkowania polityczne i antagonizm,ktory powstał od czasow obrony lwowa po traktat ryski.Faktem jest,ze zbrodnie miały miejsca na znaczna skale i o tych ktorzy starcili życie musimy pamietać,ale tłumaczmy odrazu uwarunkowania,sytuacje i rownież patrzmy na swoje winy.
Napisano
racja.nikt nie neguje zbrodni na wołyniu i okolicach.Ale to nie było tak, że nagle-ni stąd, ni z owąd ukraińcy rzucili sie do mordowania polaków.
Polskie władze-od czasów powstania chmielnickiego po II RP - przekonały ukraińców że z polakami nie ma co rozmawiać, bo nie ma mowy o jakimkolwiek porozumieniu.
Ta gorzka konkluzja doprowadziła do dramatycznego stwierdzenia:tylko fizyczna likwidacja polaków otwiera drogę do niepodległej ukrainy.
Jak zwykle za głupotę tych na górze zapłacili ci na dole.
Aha.A Stepan Bandera, zdaje się,czystek nie popierał.
Napisano
A Petlurę to poparli jak jeden mąż Ukraińcy, czy może wręcz odwrotnie?????!!!!. Jaka zdrada jakie nasze przewinienia w ich sprawie. Pięknym za nadobne to mało powiedziane, gdyż sami byliśmy w opałach, po części z ich winy....
Doczytajcie i piszcie b. proszę....
Napisano
Skad to wyczytałes.....?Tu nie chodzilo o poparcie i machanie chorągiewkami na ulicach.Chodziło o możliwosc zogranizowania wielkiej armi mogacej sprostac siłom bolszewikow na południu i de facto zapewnienia im bezpiecznienstwa,bo siła zbrojna była w tej sytuacji miernikiem siły politycznej.I Petlura w krótkim okresie,bo Wojska Polskie były w Kijowie od 7 maja do 10 czerwca,gdyz wycofały sie z powodu natarcia Budionnego,zogranizował armie na czele z gen.Omelianowiczem-Pawlenka ktora biła sie dzielnie co podkresłał gen.Wacław Iwaszkiewicz w swoich notatkach.Wez to pod uwage. A ta ich wina to co...?wyjasnij.
Napisano
Takie edukacyjne; troszkę więcej niż Wikipedia + Gazeta W.
http://www.kki.pl/pioinf/przemysl/dzieje/rus/rusini.html
Pozdrawiam.
Napisano
Wyjaśniam:
Europa, Boże igrzysko, Orzeł biały - gwiazda czerwona; Daviesa,
Dług honorowy; Merian Cooper,
Pamiętnik adiutanta marszałka Piłsudskiego; Mieczysław Lepecki i wiele innych których tytułów już nie pomnę.
Nadto można w necie też dużo znaleźć.
Napisano
i smieszno i straszno jak się czyta mądrości o polskiej współwinie" i dręczeniu Ukraińców od niepamiętnych czasów przez Polskę jako przyczynie i jakimś usprawiedliwieniu zbrodni zwyrodnialców z OUN-UPA.

Pewien działacz polski przebywający akurat w kijowskim wiezieniu w 1940 z działaczem rosyjskim w jednej celi usłyszał od niego: My mamy Ukrainę bez Ukraińców, Wy macie Ukraińców bez Ukrainy"

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie