Skocz do zawartości

Bratanki

martian.

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano
Może czas coś napisać o Madziarach i w miarę możliwości im podziękować.
http://www.caw.wp.mil.pl/biuletyn/b19/b19_2.pdf
Proszę o inne przykłady np Powstanie 1863, Warszawskie, II wś
Wydaje mi się że to naprawdę ciekawy temat..
Napisano
Ostatnio wyczytałem ,że nasz najwiekszy swego czasu wróg-Turcy.Jako jedno z nielicznych panstw.Jak nie jedyne.nigdy w zasadzie nie uznało utraty przez polske niepodległości.A wręcz świadomie pomagało polskim emigrantom.Przykładem tego jest gen.Bem,który piastował wysokie stanowisko w tym panstwie.Czy ktoś ma inne przykłady?
Napisano
Z tym Bemem to bywało różnie w Turcji ;)
Polecam biografię choćby na Wikipedii - w końcu to wielka postać, jeśli nie najciekawsza z wszystkich polskich generałów. Nie chwaląc się ale urodził się w moim mieście ;)
Napisano
Ale tylko urodził, gdyż praktycznie przez większość świadomego" życia nic go z tym miastem nie łączyło.

Postać arcyciekawa, przykład na to jak można sobie doskonale radzić umiejętnie dostosowując się do zmiennych warunków otoczenia:)
Napisano
Tak jest.Postać znaczaca w Powstaniu Listopadowym,na Węgrzech,a potem w Turcji.Postać nietuzinkowa,warta dyskusji.
Napisano

ms
Mam wrażenie, że próbujesz negować fakt, że Bem był Tarnowianinem.
Trudno żeby człowiek, który stał się bohaterem trzech narodów siedział do emerytury w mieście w którym się urodził.
Wyjechał stąd mając 14 lat i wydaje mi się, że nie pozostaje to bez znaczenia... w końcu spoczywa też tu w mauzoleum w parku Strzeleckim.

CIEKAWY TEKST o generale:
http://www.zhp9mdh.republika.pl/bem.htm

Warto zwrócić uwagę jak Bem mimo stopnia brał udział w walkach wraz ze swoimi żołnierzami.
Wstawiam ciekawostkę: szkielet Bema z Aleppo. Generała łatwo było poznać po ilości ran na kościach ;)

Napisano
Piękny epizod zapisali Węgrzy podczas okupacji niemieckiej na Wołyniu. Kilka rozmieszczonych tam Węgierskich garnizonów ostro występowało w obronie polskich wsi masakrowanych wówczas przez Ukraińców (Niemcy, w myśl zasady Dziel i rządź", mieli )...

Post został zmieniony ostatnio przez moderatora pomsee 08:57 28-07-2008
Napisano
@walker69

Odnosisz błędne wrażenie, a raczej przedkładasz własną interpretację zdarzeń nad tymi widocznymi:), dodałem jako uzupełnienie dla tych co być może ta postacią nie są lub nie byli mocno zainteresowani.

W żadnym stopniu nie zmienia to faktu, że się w tym mieście urodził, niezależnie od tego czy napiszę że wyłącznie bądź też że ta ziemia taka płodna i wydaje prawie samych geniuszy:), ale nie wpływa to również na to, iż pomniejsze miasta, w tym Tarnów - prawdopodobnie z racji deficytu tzw. symboli, którymi mogłyby się szczycić - niejako gwałtem usiłują poprzez stawianie pomników czy innych form odniesień przypisać wykreowanie bohatera, zdarzenia, etc:)

A jak wiadomo to, że się urodzimy tu czy tam wpływ mamy w zasadzie żaden, możemy jednie mieć sentyment do korzeni i jakoś to pielęgnować, dbać, nawiązywać, przypominać czy też zapomnieć i wrócić w formie prochów po latach - zależnie od danej osoby.

Stąd w świetle powyższego podkreślenie, że się jest z miasta rodzinnego jednostki wybitnej niekiedy może trącić historyczną egzaltacją" :> - i jak to tak odbieram, bez względu czy ktoś zarzuci mi później to, że szargam symbolami:)

Mnie J.Bem interesuje nie tylko i wyłącznie ze względu na najbardziej znane karty z życiorysu, ale z racji złożoności osobowościowej tej postaci.
Napisano
Nie zmienia to faktu, że przy braku ciekawych informacji czy linków z Twojej strony - prowadzisz głupie dywagacje na temat mojego miasta, które mimo, że małe - dało Polsce dwóch wielkich wodzów. Koniec tematu...
Napisano
Nie zmienia to też faktu, że jakoś wybitnie ciekawą informacją nie jest też to, że J.Bem urodził się w Twoim - jak i moim zarazem - rodzinnym mieście. :-)
Napisano
W kwestii urozmaiconego żywota generała Bema dodam, że:
- zamiast dowodzić artylerią przepadł gdzieś podczas pierwszych godzin szturmu Warszawy we wrześniu 1831 r. - podobno z wieży kościoła ewangelickiego w Warszawie obserwował ruchy wojsk rosyjskich i zatrzasnęła się klapa prowadząca do zejścia;)
- oskarżono go o zdefraudowanie dużych kwot pieniędzy uzyskanych od Klaudyny Potockiej i rządu francuskiego na przerzut żołnierzy polskich z Prus do Francji po upadku Powstania Listopadowego, które podobno przechulał z tancerkami;
- we Francji siedział w więzieniu Św. Pelagii za długi;
- dwukrotnie emigranci polscy dokonali na niego nieudanego zamachu - raz kula trafiła w sakiewkę z pieniędzmi, drugi raz kula z krócicy utkwiła w kosci twarzoczaszki.
Pozdrawiam
Napisano
warto zauważyć- że Bem jako odstepca od wiary katolickiej nie mógł byc pochowany w poświęconej ziemi" w kraju katolickim- stąd specyficzny kształt i położenie jego mauzoleum
Napisano
Ale przynajmniej nie był odstępcą od wiary w ziemię ojczystą i jako prawdziwy patriota walczył za nią do końca życia a nie tak jak niektórzy dawali dupy carycy.
To taka mała dygresja.
Dla niektórych nie ma znaczenia czy był apostatą czy nie - walczył za Polskę i był naszym i nie tylko bohaterem narodowym.
Napisano
Ja czytałem iż podczas Spotkań Ambasadorów w Turcji, kiedy Polska była pod zaborami, zawsze zostawiano miejsce dla Ambasadora Polski, tym samym wyrażając poparcie dla Niepodległej Polski.
pozdrawiam!
Napisano
A może by tak łaskawie zaznaczać usunięty (o pardon, zmieniony!) tekst jakimś wykropkowaniem ujetym w nawias kwadratowy?
Pozdro :/
PS. Wygląda to tak: [...]
Napisano
Może jeszcze ktoś zna jakieś przykłady...bo warto o nich pamiętać.
Jeśli ktoś by mógł przetłumaczyć, bo ja ni w ząb madziarskiego.
Fajna muzyka i ciekawe fotki.
http://www.youtube.com/watch?v=eO1YoFTnET0

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie