martian. Napisano 24 Lipiec 2008 Autor Napisano 24 Lipiec 2008 Może czas coś napisać o Madziarach i w miarę możliwości im podziękować.http://www.caw.wp.mil.pl/biuletyn/b19/b19_2.pdfProszę o inne przykłady np Powstanie 1863, Warszawskie, II wś Wydaje mi się że to naprawdę ciekawy temat..
feld Napisano 24 Lipiec 2008 Napisano 24 Lipiec 2008 Ostatnio wyczytałem ,że nasz najwiekszy swego czasu wróg-Turcy.Jako jedno z nielicznych panstw.Jak nie jedyne.nigdy w zasadzie nie uznało utraty przez polske niepodległości.A wręcz świadomie pomagało polskim emigrantom.Przykładem tego jest gen.Bem,który piastował wysokie stanowisko w tym panstwie.Czy ktoś ma inne przykłady?
walker69 Napisano 24 Lipiec 2008 Napisano 24 Lipiec 2008 Z tym Bemem to bywało różnie w Turcji ;)Polecam biografię choćby na Wikipedii - w końcu to wielka postać, jeśli nie najciekawsza z wszystkich polskich generałów. Nie chwaląc się ale urodził się w moim mieście ;)
ms Napisano 24 Lipiec 2008 Napisano 24 Lipiec 2008 Ale tylko urodził, gdyż praktycznie przez większość świadomego" życia nic go z tym miastem nie łączyło.Postać arcyciekawa, przykład na to jak można sobie doskonale radzić umiejętnie dostosowując się do zmiennych warunków otoczenia:)
feld Napisano 24 Lipiec 2008 Napisano 24 Lipiec 2008 Tak jest.Postać znaczaca w Powstaniu Listopadowym,na Węgrzech,a potem w Turcji.Postać nietuzinkowa,warta dyskusji.
martian. Napisano 25 Lipiec 2008 Autor Napisano 25 Lipiec 2008 http://free.art.pl/podkowa.magazyn/nr51/wegrzy.htm
walker69 Napisano 27 Lipiec 2008 Napisano 27 Lipiec 2008 msMam wrażenie, że próbujesz negować fakt, że Bem był Tarnowianinem.Trudno żeby człowiek, który stał się bohaterem trzech narodów siedział do emerytury w mieście w którym się urodził.Wyjechał stąd mając 14 lat i wydaje mi się, że nie pozostaje to bez znaczenia... w końcu spoczywa też tu w mauzoleum w parku Strzeleckim.CIEKAWY TEKST o generale:http://www.zhp9mdh.republika.pl/bem.htmWarto zwrócić uwagę jak Bem mimo stopnia brał udział w walkach wraz ze swoimi żołnierzami.Wstawiam ciekawostkę: szkielet Bema z Aleppo. Generała łatwo było poznać po ilości ran na kościach ;)
mowglyn Napisano 27 Lipiec 2008 Napisano 27 Lipiec 2008 Piękny epizod zapisali Węgrzy podczas okupacji niemieckiej na Wołyniu. Kilka rozmieszczonych tam Węgierskich garnizonów ostro występowało w obronie polskich wsi masakrowanych wówczas przez Ukraińców (Niemcy, w myśl zasady Dziel i rządź", mieli )...Post został zmieniony ostatnio przez moderatora pomsee 08:57 28-07-2008
ms Napisano 27 Lipiec 2008 Napisano 27 Lipiec 2008 @walker69Odnosisz błędne wrażenie, a raczej przedkładasz własną interpretację zdarzeń nad tymi widocznymi:), dodałem jako uzupełnienie dla tych co być może ta postacią nie są lub nie byli mocno zainteresowani.W żadnym stopniu nie zmienia to faktu, że się w tym mieście urodził, niezależnie od tego czy napiszę że wyłącznie bądź też że ta ziemia taka płodna i wydaje prawie samych geniuszy:), ale nie wpływa to również na to, iż pomniejsze miasta, w tym Tarnów - prawdopodobnie z racji deficytu tzw. symboli, którymi mogłyby się szczycić - niejako gwałtem usiłują poprzez stawianie pomników czy innych form odniesień przypisać wykreowanie bohatera, zdarzenia, etc:) A jak wiadomo to, że się urodzimy tu czy tam wpływ mamy w zasadzie żaden, możemy jednie mieć sentyment do korzeni i jakoś to pielęgnować, dbać, nawiązywać, przypominać czy też zapomnieć i wrócić w formie prochów po latach - zależnie od danej osoby.Stąd w świetle powyższego podkreślenie, że się jest z miasta rodzinnego jednostki wybitnej niekiedy może trącić historyczną egzaltacją" :> - i jak to tak odbieram, bez względu czy ktoś zarzuci mi później to, że szargam symbolami:)Mnie J.Bem interesuje nie tylko i wyłącznie ze względu na najbardziej znane karty z życiorysu, ale z racji złożoności osobowościowej tej postaci.
walker69 Napisano 27 Lipiec 2008 Napisano 27 Lipiec 2008 Nie zmienia to faktu, że przy braku ciekawych informacji czy linków z Twojej strony - prowadzisz głupie dywagacje na temat mojego miasta, które mimo, że małe - dało Polsce dwóch wielkich wodzów. Koniec tematu...
yorik Napisano 27 Lipiec 2008 Napisano 27 Lipiec 2008 No tak zupełnie bezkonfliktowo i różowo to z Węgrami nie było. Nie popadajmy w euforię.;)
ms Napisano 28 Lipiec 2008 Napisano 28 Lipiec 2008 Nie zmienia to też faktu, że jakoś wybitnie ciekawą informacją nie jest też to, że J.Bem urodził się w Twoim - jak i moim zarazem - rodzinnym mieście. :-)
SZZ Napisano 28 Lipiec 2008 Napisano 28 Lipiec 2008 W kwestii urozmaiconego żywota generała Bema dodam, że:- zamiast dowodzić artylerią przepadł gdzieś podczas pierwszych godzin szturmu Warszawy we wrześniu 1831 r. - podobno z wieży kościoła ewangelickiego w Warszawie obserwował ruchy wojsk rosyjskich i zatrzasnęła się klapa prowadząca do zejścia;)- oskarżono go o zdefraudowanie dużych kwot pieniędzy uzyskanych od Klaudyny Potockiej i rządu francuskiego na przerzut żołnierzy polskich z Prus do Francji po upadku Powstania Listopadowego, które podobno przechulał z tancerkami;- we Francji siedział w więzieniu Św. Pelagii za długi;- dwukrotnie emigranci polscy dokonali na niego nieudanego zamachu - raz kula trafiła w sakiewkę z pieniędzmi, drugi raz kula z krócicy utkwiła w kosci twarzoczaszki.Pozdrawiam
feld Napisano 28 Lipiec 2008 Napisano 28 Lipiec 2008 Miedzy innymi dlatego Bem jest tak złożoną i barwną postacią.
Parowóz Napisano 28 Lipiec 2008 Napisano 28 Lipiec 2008 warto zauważyć- że Bem jako odstepca od wiary katolickiej nie mógł byc pochowany w poświęconej ziemi" w kraju katolickim- stąd specyficzny kształt i położenie jego mauzoleum
makul Napisano 28 Lipiec 2008 Napisano 28 Lipiec 2008 Ale przynajmniej nie był odstępcą od wiary w ziemię ojczystą i jako prawdziwy patriota walczył za nią do końca życia a nie tak jak niektórzy dawali dupy carycy.To taka mała dygresja.Dla niektórych nie ma znaczenia czy był apostatą czy nie - walczył za Polskę i był naszym i nie tylko bohaterem narodowym.
8total4 Napisano 28 Lipiec 2008 Napisano 28 Lipiec 2008 Ja czytałem iż podczas Spotkań Ambasadorów w Turcji, kiedy Polska była pod zaborami, zawsze zostawiano miejsce dla Ambasadora Polski, tym samym wyrażając poparcie dla Niepodległej Polski.pozdrawiam!
mowglyn Napisano 28 Lipiec 2008 Napisano 28 Lipiec 2008 A może by tak łaskawie zaznaczać usunięty (o pardon, zmieniony!) tekst jakimś wykropkowaniem ujetym w nawias kwadratowy?Pozdro :/PS. Wygląda to tak: [...]
martian. Napisano 28 Lipiec 2008 Autor Napisano 28 Lipiec 2008 Może jeszcze ktoś zna jakieś przykłady...bo warto o nich pamiętać.Jeśli ktoś by mógł przetłumaczyć, bo ja ni w ząb madziarskiego.Fajna muzyka i ciekawe fotki.http://www.youtube.com/watch?v=eO1YoFTnET0
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.