Skocz do zawartości

potykacz

Rekomendowane odpowiedzi

witam!były jeszcze potykacze z drutu rozmieszczane pojedyńczo.można jeszcze je spotkać w liniach okopów bądż na ich przedpolu.nie wiem czy to był patent stosowany tylko przez Niemców.Nie mam niestety żadnej fotki.Pozdro.

witajcie dziękuje za odzew ale szukam rysunków potykaczy niemieckich składających się z ....? znalazłem 2 owale z drutu łączy sie je kółkiem z drutu a na wierzch blaszka i nie wiem czy to już całość

Witam.Podczas ładowania fotki miałem małe zakłócenia",ale poprawiam sie i wklejam fotke niemieckich potykaczy z terenów Wału Pomorskiego.Fotografia pochodzi z książki panów Miniewicza i Perzyka -Wał Pomorski.Pozdrowienia.

z tymi potykaczami to jest wielka pomyłka powtarzana przez wiele juz lat fotki Ebola,Panadami Irona oryginalne zastosowanie było jako szpul na drut kolczasy a ze po rozwieszeniu drutu na słupkach puste szpule były przez pomysłowych niemców uzywane jako potykacze.
jak znajde to wstawie fotki całych szpul drutu z tymi
potykaczami

wszystko ok ale tam nie ma słupków na których można było by rozwiesić drut..... jest to obiekt wału pomorskiego w okolicach jeziora łubówko jest tam takich szpul" multum a ani kawałka drutu kolczastego nie dziwne .....?

To po prostu wysypisko pustych szpul po drucie kolczastym.
Po budowie przeszkód drutowych na Pommernstellung pozostały tego tysiące.
A ponieważ można się o nie potknąć, zostały mianowane potykaczami"...

• 3 years later...

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie