ebola24 Napisano 20 Lipiec 2008 Autor Share Napisano 20 Lipiec 2008 może ktoś ,mnie poratuje zdjęciami niemieckiego potykacza wykonanego z drutu ?? Dziękuje Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
jagmin Napisano 21 Lipiec 2008 Share Napisano 21 Lipiec 2008 Z lewej polskie, z prawej niemieckieWysokość pomieszczenia około 205 cm.Pozdrawiam Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
skolcio Napisano 21 Lipiec 2008 Share Napisano 21 Lipiec 2008 Jaki to schron? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
piotr916 Napisano 22 Lipiec 2008 Share Napisano 22 Lipiec 2008 witam!były jeszcze potykacze z drutu rozmieszczane pojedyńczo.można jeszcze je spotkać w liniach okopów bądż na ich przedpolu.nie wiem czy to był patent stosowany tylko przez Niemców.Nie mam niestety żadnej fotki.Pozdro. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
jagmin Napisano 24 Lipiec 2008 Share Napisano 24 Lipiec 2008 Sabała" Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mowglyn Napisano 25 Lipiec 2008 Share Napisano 25 Lipiec 2008 Przyznaję, że miałem okazję oglądać tego lata polskie schrony w Jastarni, m.in. wspomnianego Sabałę". Zero znanej skądinąd cepelii, pełen profesjonalizm. SZACUNEK! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
iron66 Napisano 25 Lipiec 2008 Share Napisano 25 Lipiec 2008 Z książki pana Miniewicza i Perzyka Wał Pomorski Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
ebola24 Napisano 25 Lipiec 2008 Autor Share Napisano 25 Lipiec 2008 witajcie dziękuje za odzew ale szukam rysunków potykaczy niemieckich składających się z ....? znalazłem 2 owale z drutu łączy sie je kółkiem z drutu a na wierzch blaszka i nie wiem czy to już całość Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
iron66 Napisano 25 Lipiec 2008 Share Napisano 25 Lipiec 2008 Witam.Podczas ładowania fotki miałem małe zakłócenia",ale poprawiam sie i wklejam fotke niemieckich potykaczy z terenów Wału Pomorskiego.Fotografia pochodzi z książki panów Miniewicza i Perzyka -Wał Pomorski.Pozdrowienia. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
panadam12 Napisano 25 Lipiec 2008 Share Napisano 25 Lipiec 2008 ten jest z Walu Pomorskiego,taki jak z ksiazki Miniewicza i Perzyka Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
panadam12 Napisano 25 Lipiec 2008 Share Napisano 25 Lipiec 2008 no i sie zrobil dubel :)) pozdro Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
iron66 Napisano 25 Lipiec 2008 Share Napisano 25 Lipiec 2008 U ciebie widzę oryginał.Pozdrowienia. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
ebola24 Napisano 25 Lipiec 2008 Autor Share Napisano 25 Lipiec 2008 książkę tą mam a mój jest zupełnie inny może jutro pojadę to fotki zrobię ale dzięki Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
ebola24 Napisano 25 Lipiec 2008 Autor Share Napisano 25 Lipiec 2008 owale podstawy takie same trzymane przez okrągłe kółko z drutu razem i na to blaszka pozaginana tak żeby się nic nie ruszało tylko jak to dalej składać : ) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
ebola24 Napisano 26 Lipiec 2008 Autor Share Napisano 26 Lipiec 2008 Zestaw do samodzielnego montażu Kto pomoże ?? Może jakieś Foto Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
ebola24 Napisano 26 Lipiec 2008 Autor Share Napisano 26 Lipiec 2008 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
ebola24 Napisano 26 Lipiec 2008 Autor Share Napisano 26 Lipiec 2008 2 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
ebola24 Napisano 26 Lipiec 2008 Autor Share Napisano 26 Lipiec 2008 3 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bjar_1 Napisano 26 Lipiec 2008 Share Napisano 26 Lipiec 2008 Mam gdzieś dwa niemieckie (różnego typu) potykacze z Wału Pomorskiego. Na dniach wstawię fotki. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Łazior Napisano 27 Lipiec 2008 Share Napisano 27 Lipiec 2008 z tymi potykaczami to jest wielka pomyłka powtarzana przez wiele juz lat fotki Ebola,Panadami Irona oryginalne zastosowanie było jako szpul na drut kolczasy a ze po rozwieszeniu drutu na słupkach puste szpule były przez pomysłowych niemców uzywane jako potykacze. jak znajde to wstawie fotki całych szpul drutu z tymi potykaczami Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
iron66 Napisano 27 Lipiec 2008 Share Napisano 27 Lipiec 2008 Witam.Niby kawał drutu,a człowiek ciągle dowiaduje sie czegoś ciekawego.Pozdrowienia. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
ebola24 Napisano 27 Lipiec 2008 Autor Share Napisano 27 Lipiec 2008 wszystko ok ale tam nie ma słupków na których można było by rozwiesić drut..... jest to obiekt wału pomorskiego w okolicach jeziora łubówko jest tam takich szpul" multum a ani kawałka drutu kolczastego nie dziwne .....? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
jagmin Napisano 28 Lipiec 2008 Share Napisano 28 Lipiec 2008 To po prostu wysypisko pustych szpul po drucie kolczastym.Po budowie przeszkód drutowych na Pommernstellung pozostały tego tysiące.A ponieważ można się o nie potknąć, zostały mianowane potykaczami"... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
jagmin Napisano 28 Lipiec 2008 Share Napisano 28 Lipiec 2008 Drut kolczasty, jako przydatny został zagospodarowany w różnych celach, także przez WP. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kristtoffer Napisano 8 Styczeń 2012 Share Napisano 8 Styczeń 2012 Zamieszczam zdjęcie tzw.potykacza" z nawiniętym na nim drutem kolczastym. Może to rozwieje wszystkie wątpliwości dotyczące tematu. Czy to potykacz specjalnie wykonywany czy element bębna drutu kolczastego wykorzystywanego wtórnie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.