Erih Napisano 3 Grudzień 2008 Share Napisano 3 Grudzień 2008 Kol biolas , swego czasu wyszła taka książka Historia fotografii wojennej" warto poszukać ! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
ordonez Napisano 15 Grudzień 2008 Share Napisano 15 Grudzień 2008 Witam!Kilka nowych fotek, robionych aparatem Zorka I (kopia Leicy). Tylko kilka, bo testowałem, czy w ogóle sprzęt działa. Robione na czuja, miejscami prześwietlone niestety - ale cóż, zaciskam zęby i łatwo się mnie nie pozbędą (coś jak rosyjskiego przyczółka ;)))Foty można zobaczyć tutaj:http://picasaweb.google.com/agata.jastrzebska/ManewryJesie2008 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bolas Napisano 15 Grudzień 2008 Autor Share Napisano 15 Grudzień 2008 Wyląda że działa jak najbardziej OK, jaki film, czym skanowane ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
ordonez Napisano 16 Grudzień 2008 Share Napisano 16 Grudzień 2008 Ilford FP4 125, skaner nie pamiętam jaki, skanowałem w pracy - ale miał odpowiedni profil do tego negatywu ;) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bolas Napisano 3 Marzec 2009 Autor Share Napisano 3 Marzec 2009 Piękne foto poglądowe dla miłośników WP i fotografii ;)Niestety nie potrafię rozpoznać co to za aparat ... pomoże ktoś ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Erih Napisano 4 Marzec 2009 Share Napisano 4 Marzec 2009 Voiglander Bessa ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bolas Napisano 25 Marzec 2009 Autor Share Napisano 25 Marzec 2009 Dzięki Erih !Przy okazji propozycja z mojej strony. Spróbujmy wymienić sobie najbardziej znanych i najlepszych fotografów wojennych XX wieku. Wymieńmy ich jak najwięcej - wszystkim zainteresowanym da to możliwość śledzenia ich prac, warsztatu, podpatrywania rozwiązań itp. Warto mieć taką listę, do której zawsze można wrócić. Pamiętam, że ktoś mi pokazał gdzieś jakiegoś amerykanina, który pstrykał będąc żołnierzem US Army - walił zdjęcia w trakcie walk, wywoływał je nocami w hełmach kolegów, suszył leżąc w okopie ... naziwsko mi uciekło ... Zacznijmy więc listę:1. Robert Capa 2. Henri Cartier-Bresson3. (...) ?Na koniec dorzucam fotkę ... udało mi się dorwać Contaxa II z 1936 roku, sprawny w 100%, obiektyw składany Sonnar 2/50 mm :) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bolas Napisano 25 Marzec 2009 Autor Share Napisano 25 Marzec 2009 1. Robert Capa2. Henri Cartier-Bresson3. W. Eugene Smith4. Philip Jones Griffiths5. Margaret Bourke-White6. Joe Rosenthal7. (...) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mario33 Napisano 25 Marzec 2009 Share Napisano 25 Marzec 2009 Ci fotograficy to tak jednostronnie ? ;) Kriegsberichtern mogą tez być ? ;) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Hindus Napisano 25 Marzec 2009 Share Napisano 25 Marzec 2009 „…Ci fotograficy to tak jednostronnie ? ;) Kriegsberichtern mogą tez być ? ;)…”jak mogą, to ja dodam:Fritz Moosmuller – fotograf i filmowiec DAKPozdroHindus Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bolas Napisano 25 Marzec 2009 Autor Share Napisano 25 Marzec 2009 Chodziło mi po prostu o znanych fotografów pstrykających wojnę. Narodowość nie ma znaczenia ... Fritz Moosmuller w/g google nie istenieje praktycznie. Zero prac nic. Gdzie można zobaczyć jego zdjęcia ? W wypadku poprzednich widać od razu setki fotek ... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Hindus Napisano 25 Marzec 2009 Share Napisano 25 Marzec 2009 „…Fritz Moosmuller w/g google nie istenieje praktycznie. Zero prac nic. Gdzie można zobaczyć jego zdjęcia ? W wypadku poprzednich widać od razu setki fotek ...”służę uprzejmie! :)http://commons.wikimedia.org/w/index.php?title=Special%3ASearch&search=Moosmuller&go=GoPozdroHindus Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mario33 Napisano 25 Marzec 2009 Share Napisano 25 Marzec 2009 Dość znany korespondentem wojennym (w ramach Weffen SS) był Franz Roth, Untersturmfuehrer. Był dowódća 7. drużyny (Zug) SS-Kriegsberichter Abteilung dołączonego do LeibstandarteAH w 1941 w Grecji i w czasie operacji Barbarossa. Odznaczony Medalem Zimowym 1941-1942 oraz Żelaznym Krzyżem I klasy. Zginął w pierwszej połowie 1943.Jego zdjęcia zostały wydane w formie albumu, dośc łatwo dostepnego ;) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mario33 Napisano 25 Marzec 2009 Share Napisano 25 Marzec 2009 Dlaczego w przypadku tamtych widac setki fotek to wiadomo - amerykanie zawsze mieli talenty PRowe ;) A zdjecia KB, mimo często niewątpliwie wartości historycznej (a nawet artystycznej) były lekceważone. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Hindus Napisano 25 Marzec 2009 Share Napisano 25 Marzec 2009 Kilka jego zdjęć jest tutaj:http://commons.wikimedia.org/w/index.php?title=Special%3ASearch&search=Franz+Roth&go=GoPozdroHindus Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bolas Napisano 25 Marzec 2009 Autor Share Napisano 25 Marzec 2009 A może jacyś Rosjanie ? Oni mieli piekielnie mocną propagandę ... zwłaszcza fotki z frontu wschodniego, te z walk robią do dziś piorunujące wrażenie ... np. Stalingrad itp ... nie pamiętam tych nazwisk. Przypomni ktoś ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bolas Napisano 25 Marzec 2009 Autor Share Napisano 25 Marzec 2009 Znalazłem jednego - Georgii Zelma ... http://katardat.org/marxuniv/2002-SUWW2/Images/images05-stalingrad.htmlUzupełniając listę dorzucam kraj/stronę dla której pracowali, plus o ile wiadomo aparat:1. Robert Capa (US - Contax, Rolleiflex, Leica)2. Henri Cartier-Bresson (FR - Leica)3. W. Eugene Smith (US)4. Philip Jones Griffiths (US)5. Margaret Bourke-White (US)6. Joe Rosenthal (US)7. Fritz Moosmuller (DE)8. Franz Roth (DE)9. Georgii Zelma (RU) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bolas Napisano 25 Marzec 2009 Autor Share Napisano 25 Marzec 2009 I sam Zelma w Stalingradzie ... co to za aparat ? Leica ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bolas Napisano 25 Marzec 2009 Autor Share Napisano 25 Marzec 2009 I drugie jego zdjęcie, to samo miasto ... co za diabelstwo ma w ręku ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
pieczarka Napisano 26 Marzec 2009 Share Napisano 26 Marzec 2009 Bolku to jest jakaś kamera ze zmiennymi obiektywami (realizowane przez obrót) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Argonauta Napisano 26 Marzec 2009 Share Napisano 26 Marzec 2009 Czytam sobie i zainteresowal mnie temat ..... podpowiedzcie czy do takiej zabawy nadawała by sie epokowa lustrzanka w typie Voigtlandera model Brillant i skad ewentulanie wziasc filmy 60 mm ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Erih Napisano 26 Marzec 2009 Share Napisano 26 Marzec 2009 Jeszcze raz polecam Z historii fotografii wojennej" Henryka Latosia ;) Na zdjęciu pierwszym Leica II lub FED z celownikiem uniwersalnym , ten na 99% prod Leicahttp://www.allegro.pl/item580152420_celownik_uniwersalny_leitz.html Na drugim kamera filmowa 16 mm , prawdopodobnie Bolex. Kol bolas , śliczny Contaxik ! Czy obiektyw ma błękitne powłoki przeciwodblaskowe ?Z historii okołowojennych , tuż po wojnie pewien niemiecki fotograf , autor podręczników , wydawanych i u nas , filmy wołał w nocnikach . Jak znajdę książkę , to zamieszczę nazwisko autora.. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
wolfik1 Napisano 27 Marzec 2009 Share Napisano 27 Marzec 2009 To zdjęcie zostało obrobione" na szybko przy pomocy Picassa...oczywiście po dodaniu ząbkowanego marginesu i ewentualnych miejscowych postarzeniach typu plamy, zarysowania etc. wyglądałoby znacznie lepiej. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
wolfik1 Napisano 27 Marzec 2009 Share Napisano 27 Marzec 2009 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
wolfik1 Napisano 27 Marzec 2009 Share Napisano 27 Marzec 2009 2 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.