Skocz do zawartości

rekonstrukcja fotografii historycznej :)

Rekomendowane odpowiedzi

• Odpowiedzi 313
  • Created
  • Ostatniej odpowiedzi
Napisano
Chodzilo mi o Wasz konkretny, a nie fotkę z netu ;)
Zastanawia mnie czy faktycznie macie Kieva II, czy może po prostu IV, albo IVAM ... praktycznie się nie różnią, więc łatwo je pomylić.
Napisano
Świetny artykuł o zamianie pojęć stare/nowe" w fotografii, jednym słowem jest dla nas nadzieja :) !

http://zawsze-kwadrat.pl/2009/05/stare-jest-znowu-mlodym-180-w-fotografii/
Napisano
Dzisiaj rocznica śmierci Roberta Capy, znanego amerykańskiego korespondenta wojennego z okresu IIwśw (był jedynym fotoreporterem alianckim na miejscu zdarzeń w pierwszym dniu operacji Overlord, na plazy Omaha) i w Indochinach w latach 50tych. Zginał na minie 25 maja 1955r.

na onecie wspominek i parę fotek:
http://wiadomosci.onet.pl/125402,21,0,pokaz.html
Napisano

Polecam książkę Capa. Krew i szampan" A.Kershaw'a, jest też polskie wydanie. Świetny jest opis wrażeń z samego lądowania na plaży Omaha. Niesamowity wręcz. Czy ktoś widział może gdzieś w formie ebooka Slighty out of focus" R. Capy ?

Swoją drogą zawsze myślałem, że miał ze sobą w chwili śmierci tylko Contaxa, a tu jeszcze jakiś Nikon z kolorowym filmem się okazuje.

A przy okazji przykład z mojego pierwszego filmu średnioformatowego, strzelonego z w/w Rolleicorda z 1936:

Napisano

I drugie, w starej fabryce detal kotła.
Przyznam, że normalnie aparat cyfrowy niebawem poleci na śmietnik :)

Napisano

I jeszcze jedno, normalny miejski plener. Pięknie rysuje ten obiektyw. 73 lata, a nic nie ustępuje współczesnym. Idzie się zakochać w tych starociach ;)

Napisano
W puntkach, które są dla mnie dostępne nie ma różnicy pomiędzy wywołaniem/skanowaniem 35 a 120 mm. Zwykle koło 10 zl za skan w rozdziałce dającej 2000 pikseli na bok na obrazku cyfrowym. Można oczywiście dużo więcej wyciskać z negatywów, ale ja nie mam takiej potrzeby. Generalnie jak wiadomo, póki co klisza rozdzielczością kasuje większość cyfraków. Także różnicy specjalnie nie ma, cena wywołania zależy głównie od procesu, a sam skan tylko od rozdziałki. Cena nie za bardzo się rożni z powodu że to 35 albo 120mm. Drożej natomiast wychodzi to w praktyce, bo na filmie 35 mm masz zwykle 36 (lub 24) foty, a na średnim formacie zawsze tylko 12.Choć z drugiej strony z czasem zaczynam zauważać, że im mniej mam w magazynku, tym lepsze zdjęcia robię. Człowiek myśli 100x więcej zanim wciśnie, bo po prostu mu szkoda tracić na bezsensowne kadry, ujęcia itp.
Napisano
To muszę szukać dalej - bo tam, gdzie ja daję zdjęcia, to sobie misiowie za skanowanie błony 120 do formatu 18x18 cm (czyli bok ~2100 pikseli) życzą 7 złotych za jedną klatkę.

Pzdr

Grzesiu

PS Ale na 120 to jednak nie zawsze jest 12 zdjęć. ;-)
Napisano
Dlaczego zdjęcia w wielkim formacie zawsze są lepsze niż w mniejszych ? Bo wraz ze zmniejszającą się ilością ujęć , wykładniczo wzrasta wysiłek włożony w pojedynczy kadr!
A zdjęcia zasadniczo prezentuje się jako pojedyncze obrazy !!
PS kol bolas , zdjęcia dobre , ale raczej nie posługuj się płytką głębią przy tematach historyczno- rekonstrukcyjnych. Ponieważ wtedy sprzęt z natury dawał małą głębię , więc fotografowie dążyli do jej powiększenia. Dziś sprzęt cyfrowy daje bardzo dużą głębię ostrości , więc wszyscy dążą do jej zmniejszenia . Ot , przekorna natura ludzka ;)
Napisano
W sumie Rolleiem nijako jest się zmuszonym do dużej głębi. Mając w czasie najszybszy czas rzędu 1/300 często trzeba ratować zdjęcie przysłoną. Akurat dwa pierwsze były robione na full otwartym obiektywie, ale to tylko z braku statywu i ciemnego pomieszczenia. Stąd taka ciasna głębia.

Może ma ktoś jakieś zbędne filtry wkręcane na 28,5 mm ? Nic nie mogę znaleźć a prosi się normalnie o pomarańczowy/czerwony i ew. jakiś szary.
Napisano
Dowiadywałeś się w RaysFoto - http://www.raysfoto.pl/ ?
mają w ofercie Heliopana, który robi różne dziwne średnice filtrów.

Pzdr

Grzesiu
Napisano
Dzięki za namiar, spojrzę. Choć jak to nowe produkty, to cena pewno będzie wyższa niż całego aparatu ;)
Napisano
Kol bolas , pogrzebię w szpejach , niedawno przechwyciłem sporą walizę sprzętu z lat 50tych , ale zmierz średnicę zewnętrzną oprawy obiektywu - to co mam to są filtry nasadkowe.
Znaczy , wciskane od zewnątrz. Fi 37 i co najmniej jeden czerwony , fi 32.
  • 2 months later...
Napisano
Za tydzień w Wawie bardzo ciekawa gra uliczna.
http://klisza.1944.pl/

Cytuję:
8 sierpnia 2009, godz. 12.00

Już 8 sierpnia w centrum Warszawy zostanie rozegrana kolejna edycja fotograficznej gry miejskiej.

Rozkaz: Dołączyć do Harcerskiej Poczty Polowej!

Tegoroczną inspiracją była dla nas działająca od pierwszych dni Powstania Harcerska Poczta Polowa, którą tworzyli Zawiszacy. To im dedykowana jest ta gra.

W tym roku zapraszamy do wzięcia udziału w jednej z dwóch wersji gry. Przygotowaliśmy trasę indywidualną (dla wprawionych w boju) oraz trasę familijną (dla rodzin z dziećmi). Obie gry rozpoczną i skończą się w tym samym miejscu gwarantując wszystkim uczestnikom niezapomniane przeżycia.

Częścią „Kliszy” jest Konkurs na najlepsze zdjęcie wykonane podczas gry. W tym roku dla wszystkich uczestników przygotowaliśmy aparaty fotograficzne.

Kryptonim: „Twoja klisza z Powstania”

„Twoja klisza z Powstania” to fotograficzna gra miejska organizowana już po raz trzeci z okazji rocznicy wybuchu Powstania Warszawskiego.

We współczesnej rzeczywistości przenosimy się do roku 1944. Pierwsze dni sierpnia, właśnie wybuchło Powstanie… Warszawa rozpoczęła walkę o wolność.

Zadaniem uczestników akcji jest wcielenie się w fotoreporterów dokumentujących powstańczą rzeczywistość. Na graczy czeka wiele nieprzewidzianych zadań, nietypowych sytuacji, zaskakujących wyzwań. Uczestnicy „Kliszy” będą mogli sprawdzić się w trudnych warunkach: presji czasu i zmieniających się okoliczności.

Sprawdź się w roli fotoreportera powstańczej rzeczywistości!

Poznaj tajniki funkcjonowania poczty polowej!"

Brzmi bardzo ciekawie :) Dołącza ktoś ?
  • 9 months later...
Napisano
Lekko odgrzeję temat . W Krakowie w Podgórskim Domu Fotografii odbędzie się zaponiedługo wystawa STEREOFOTOGRAFII z pierwszej wojny światowej. Miałem okazję pomacać i obejrzeć. Wspaniałe trójwymiarowe zdjęcia z epoki. Robią wrażenie !
Napisano
Stereografia świetna sprawa ... można bez większych problemów złowić np. Zorkę w wersji stereo i popróbować własnych sił. Z innych tematów polecam techniki płytowe - szczególnie mokry kolodion. To jest dopiero przezycie, to w końcu technika z 1851 roku ;)
Napisano
Acha , jeżeli już piszemy o ciekawych technikach , to ostatnio miałem w rękach ambrotyp. Wrażenie cokolwiek porażające...
Napisano

Pardon, czeski błąd po piwie ... myślałem o Fedzie ...
A co to ambrotypów to mój dzisiejszy ;) Format 13x18 cm, zrobiony oczywiście drewnianym aparatem wielkoformatowym. Technika fotograficzna z 1851 roku ... to jest dopiero podróż w czasie. Zaczynam się łapać ostatnio na tym, że ta fotograficzna podróż w czasie bardziej mnie pochłania niż sama rekonstrukcja historyczna ;)

Napisano
Z jakiej przyczyny on jest w lustrzanym odbiciu ?
Prawdziwe ambrotypy ( w znaczeniu z epoki") miały strony ustawione prawidłowo.
Napisano
Normalnie, przecież to od razu negatyw. Pozytywem się staje gdy się go zamaluje od spodu na czarno lub podłoży pod szklaną płytę coś ciemnego. Obraz z aparatu wielkoformatowego na matówce jest walnięty lewo-prawo, ale i góra dół. Dlatego dając negatyw/pozytyw na szkle jest odwrócony lewo-prawo.

http://besa.redblog.gazetalubuska.pl/2010/04/03/mokry-kolodion-kilka-wstepnych-uwag/

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie