Skocz do zawartości

Stanowisko RKM

Rekomendowane odpowiedzi

Witam.Często chodzę z wykrywką po Kieleckich lasach,ale tylko ,w jednym miejscu znajduje się, dobrze zachowane ,stanowisko RKM Niemieckie.Jest jeszcze obłożone drzewem.Parędziesiąt lat temu,te pozycje Niemieckie, były całkiem obłożone drzewem.Teraz został ten tylko ostatni świadek tamtych dni.Może i w waszej okolicy zachowały się stanowiska?
Pozdrawiam.

Zgłoś też kradzierz Górnego i Dolnego Śląska oraz Wielkopolski i Pomorza+ Terenów Generalnej Guberni w 1939r ;)
a Tak serio to fajna miejscówka, u nas transzeje szybko robią się płytkie bo ziemia luźna,piaszczysta a i teren pagórkowaty..
pozdro!!

Witam.Zgłosiłem to miejsce do jednego z muzeum w Kielcach.Mijało być przeniesione ,do muzeum,ponieważ była to jedyna możliwość aby uratować, to stanowisko RKM.W lesie zniszczeje,a do muzeum można zrobić zdjęcia, jak to kiedyś wyglądało,i w całości przenieść, go aby wszyscy mogli go obejrzeć.Niestety brak funduszy.Ach Polsko,pozwól żyć.
Pozdrawiam

guziki amerykanskie byly uzywane w wielu opcjach, poprzez zrzuty dla partyzantów, troche dostalo WP w okresie miedzywojennym,część także poszla w lend-lease.
mnie tez ostatnio wyszedl amerykaniec w miejscu nie pasujacym do niczego.
pozdro!!

Witam.Na razie nie mogę zdradzić o jakie Muzeum chodzi.Sprawa nie jest taka prosta.Trzeba zrobić to legalnie,załatwić pozwolenie z nadleśnictwa,aby wyraziło zgodę na przeniesienie stanowiska RKM-w końcu oni są gospodarzami terenu.Potrzebny samochód,przyczepka,paliwo,a to są koszty.Jeszcze będę rozmawiał z muzeum.Ludzi do przeniesienia napewno by nie zabrakło,bo wystarczy dać znać na Odkrywcy,a jestem pewny iż kol. z świętokrzyskiego nie zawiodą.
Próbuje czasem ratować niektóre rzeczy przed zniszczeniem,ale to bardzo ciężko,przez ukochane nasze prawo.Lepiej niech zniszczeje,ale nie dać".Ludzie jak usłyszą iż coś chce się zrobić ,zaraz wietrzą kasę,a ja to robie jako fanatyk z zamiłowania,bez kasiorki.Ratujemy też mogiły przed zniszczeniem.
Pozdrawiam

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie