Skocz do zawartości

Dzwony kościelne z Żor oddane na złom

Bobuch

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano
chyba to niemożliwe że dzwony poszły na złom legalnie? nawet jeśli byłyby uszkodzone to byłyby trzymane przecież na parafii jako pamiątka a nie wyrzucane na złom
Napisano
ja? :>
Nie tylko zbytnio popularny sie zrobilem i jakby co dzwonia do mnie :> a mieli zadzwonic w calkiem innej sprawie jakies 2 miesiace temu - oj ta prasa, wywiady, telefony, wycieczki w zakladach pracy... :P
Napisano
takie coś sie niestety zdarza-nie dalej jak 2 lata temu sam podczas spaceru po Chełmie natknąłem się pod dzwonnicą przy bazylice na wzgórzu na panów którzy ciężkimi młotami rozbijali podobny dzwon,serce mi się w plasterki krajało...ale cóż juz została wtedy z niego tylk okupka kawałków...w Chełmie księża postarali się żeby poszedł w kawałki zanim ktoś go znajdzie na złomie...
Napisano
Jeszcze z 20-30 lat temu gdy parafie zamawiały u ludwisiarza nowe dzwony to oddawała do przetopu na surowiec stare pęknięte czy z innego powodu ¨niepełnowartościowe¨, trafiało się że były to egzemplarze kilkusetletnie.Teraz może zabytkowe na przetop nie trafiają,ale przy nowszych egzemplarzach zapewne jast tak dalej.
Napisano
Miałem dwa maile z Telewizji Silesia,obie panie redaktor dostały namiary na mnie.Dziś nikt się ze mną nie kontaktował,bo byłem w Czechach cały dzień na Festiwalu Radegasta.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie