Skocz do zawartości
  • 0

Odznaka i mały medalik 2 RP

Dąbek

Pytanie

20 odpowiedzi na to pytanie

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano
Swego czasu miałem podoby orzech,słupek z gwintem traktowałem przemiennie : WD-40 i szczoteczka miedziana aż nakrętka puściła
Napisano
zalać wd 40
zamknąć w szczelnym pojemniku
wrzucić do auta
zapomnieć na parę dni
wyjąć z wyczuciem sprawdzić luz
ewentualnie powtórzyć...

_________
alternatywa - myjka ultradźwiękowa - na przemian z kąpielą WD
Napisano
Z pewnością jest to odznaka 5 dyw.strz.pol. - z tym,że do wikipedii wklejono kopię odznaki wzoru 1921 wykonaną przez Panasiuka /łatwo sprawdzić/
Napisano
Dzięki koledzy odznaka jest prawdopodobnie srebrna ,może wiecie jak poradzić z odkręceniem nakrętki czy ją tak zostawić. Pozdrawiam.
Napisano
Chyba lepiej zostawić ,w odznakach-wykopach nakrętki przy próbie odkręcenia ukręcają się zazwyczaj ze sztyftem.
Napisano
A ja bym zaryzykował. Rozgrzałbym nad ogniem i do wody. Jako wspomaganie" użyłbym WD - 40. I delikatnie lewo", prawo",lewo", prawo".
Napisano
Witam,
myślę, że znacznie lepszym wyjściem jest zlecenie odkręcenia nakrętki jubilerowi, on zrobi to profesjonalnie. Myślę że warto poświęcić pare złotych zamiast uszkodzić fanta.
pozdro
Jadzia
Napisano

Powoli się czyśći w oliwce,zaczeły wychodzić sygnaturki.Z próbą odkręcenia strasznie się wacham niech jeszcze może poleży w oliwce.Pozdrawiam

Napisano
Odznaka gdyby nie miała tego S byłaby odznaka pamiątkowa Związku Hallerczyków, a tak to nie wiem co to S oznacza.
Medalik" to miniaturka medalu Bojownikom Niepodległości"
http://aukcja.onet.pl/show_item.php?item=368813685
Napisano
Na odwrocie zapewne jest imię i nazwisko odznaczonego oraz numer ,przynajmniej tak zwykle sygnowano ¨duże¨ odznaki,jekiekolwiek rozgrzewanie i zanurzanie do wody, to bardzo dobry pomysł jeżeli chciało by się rozłożyć zardzewiały zamek do działa ale nie odznakę.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie