suchy84 Posted July 4, 2008 Author Posted July 4, 2008 witamTaki podnosnik trafiłem u dziadka w stodoleTabliczka znaminowa nieczytelna więc nie bardzo się orjętuje z którego roku...Proszę o pomoc w idpzdr
lupo55 Posted July 5, 2008 Posted July 5, 2008 Witam.Przedstawiony do rozpoznania zębatkowy podnośnik (dźwignik) korbowy ma budowę typową dla tego rodzaju podnośników (często nazywanych kolejowymi). Z wyglądu – jak sądzę ma udźwig ok. 3-5 ton. Jeśli nie jest możliwe odczytanie na tabliczce znamionowej – to w przybliżeniu można udźwig określić na podstawie masy (wagi) podnośnika. Podnośniki o udźwigu 3 ton mają masę własną ok.20-25 kg, o udźwigu 5 ton – ok. 30-40 kg. Posiadające udźwig 10 ton ważą zdecydowanie ponad 40 kg. Wysokość typowych podnośników tego rodzaju zawiera się w granicach 700 mm, a wysokość podnoszenia ok. 300-350 mm. Jednak mimo typowego wyglądu dwa elementy odróżniają ten podnośnik od większości innych.Podstawa przedstawionego podnośnika wykonana jest w kształcie rynienki o stosunkowo dużej powierzchni i wysokimi bokami. Zazwyczaj podnośniki tego rodzaju mają podstawy wykonane w formie odwróconej prostokątnej (lub zbliżonej do prostokąta) miseczki, często z zębatymi występami na rogach i o znacznie mniejszej powierzchni niż w tym podnośniku. Może ta podstawa została przerobiona, albo jeśli jest to wykonanie fabryczne – podnośnik miał specjalne przeznaczenie. Ponadto wygląda jakby podstawa nie była prostopadła do osi symetrii zębatki.Drugi moim zdaniem charakterystyczny z wyglądu element – to zapadka bezsprężynowa z długą dżwignią zakończoną dużą kulą. Przy porównywaniu z innymi podnośnikami warto zwrócić uwagę na te szczegóły. Może dodatkowe fot. ukazujące dokładniej wymienione przeze mnie charakterystyczne elementy ułatwią rozpoznanie.Pozdrawiam.
suchy84 Posted July 5, 2008 Author Posted July 5, 2008 I jeszcze saperki. Jedna i druga wygladają na mocno przerobione.pzdr
suchy84 Posted July 5, 2008 Author Posted July 5, 2008 Aha, zapomniałem dodac, podstawa wygląda na dorabianą. Nie ma na niej sladów farby, jest powyginana.pzdr
f35jsf Posted July 5, 2008 Posted July 5, 2008 I tabliczka. Na Twojej fotce nr 7 też jest taka, a raczej jej zwłoki.Pozdrawiam.
f35jsf Posted July 5, 2008 Posted July 5, 2008 He he, maiłem to samo:)))Pewnego dnia przypomniałem sobie, mam lewar od czołgu, lecę do garażu, jest, leży, żółty, werhmacht oliv myślę sobie, łapę szmatkę czyszczę, jest tabliczka!!! po chwili entuzjazm opada:)))Mam jeszcze jeden, ten bardziej by pasował na lewar wojenny ale mój ojciec go zniszczył, przerabiając go na maszynę do gięcia drutu i malując na czerwono, po ostatnim razie nie mam już ochoty babrać się z identyfikacją:)))Pozdrowienia.
suchy84 Posted July 5, 2008 Author Posted July 5, 2008 Więc nie pozostało nic innego jak rowerek i na grzybki do lasu:-)))))Pozdrowienia i dzięki z idsuchy84
De Horsting Posted July 5, 2008 Posted July 5, 2008 Hmmm ..kozak czerwony? Ja znalazłem kune domową ;)
suchy84 Posted July 4, 2008 Author Posted July 4, 2008 witamTaki podnosnik trafiłem u dziadka w stodoleTabliczka znaminowa nieczytelna więc nie bardzo się orjętuje z którego roku...Proszę o pomoc w idpzdr
MK Posted July 4, 2008 Posted July 4, 2008 Nie pokazałeś wymiarów ale wygląda na podnośnik do Panzer III, montowany na błotniku razem z wyposażeniem ewakuacyjno - remontowym.
suchy84 Posted July 4, 2008 Author Posted July 4, 2008 Zaraz pójde i zmierzę. Też podobny widziałem na jakimś zdjęciu.Tyle że na Stug-uAle chyba takie były wykorzystywane na szerszą skalę
Question
suchy84
witam
Taki podnosnik trafiłem u dziadka w stodole
Tabliczka znaminowa nieczytelna więc nie bardzo się orjętuje z którego roku...
Proszę o pomoc w id
pzdr
34 answers to this question
Recommended Posts
Archived
This topic is now archived and is closed to further replies.