Skocz do zawartości
  • 0

Podnośnik... ale jaki???

suchy84

Pytanie

Napisano

witam
Taki podnosnik trafiłem u dziadka w stodole
Tabliczka znaminowa nieczytelna więc nie bardzo się orjętuje z którego roku...
Proszę o pomoc w id

pzdr

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano
Witam.
Przedstawiony do rozpoznania zębatkowy podnośnik (dźwignik) korbowy ma budowę typową dla tego rodzaju podnośników (często nazywanych kolejowymi). Z wyglądu – jak sądzę ma udźwig ok. 3-5 ton. Jeśli nie jest możliwe odczytanie na tabliczce znamionowej – to w przybliżeniu można udźwig określić na podstawie masy (wagi) podnośnika. Podnośniki o udźwigu 3 ton mają masę własną ok.20-25 kg, o udźwigu 5 ton – ok. 30-40 kg. Posiadające udźwig 10 ton ważą zdecydowanie ponad 40 kg. Wysokość typowych podnośników tego rodzaju zawiera się w granicach 700 mm, a wysokość podnoszenia ok. 300-350 mm.
Jednak mimo typowego wyglądu dwa elementy odróżniają ten podnośnik od większości innych.
Podstawa przedstawionego podnośnika wykonana jest w kształcie rynienki o stosunkowo dużej powierzchni i wysokimi bokami. Zazwyczaj podnośniki tego rodzaju mają podstawy wykonane w formie odwróconej prostokątnej (lub zbliżonej do prostokąta) miseczki, często z zębatymi występami na rogach i o znacznie mniejszej powierzchni niż w tym podnośniku. Może ta podstawa została przerobiona, albo jeśli jest to wykonanie fabryczne – podnośnik miał specjalne przeznaczenie. Ponadto wygląda jakby podstawa nie była prostopadła do osi symetrii zębatki.
Drugi moim zdaniem charakterystyczny z wyglądu element – to zapadka bezsprężynowa z długą dżwignią zakończoną dużą kulą. Przy porównywaniu z innymi podnośnikami warto zwrócić uwagę na te szczegóły. Może dodatkowe fot. ukazujące dokładniej wymienione przeze mnie charakterystyczne elementy ułatwią rozpoznanie.
Pozdrawiam.
Napisano
He he, maiłem to samo:)))
Pewnego dnia przypomniałem sobie, mam lewar od czołgu, lecę do garażu, jest, leży, żółty, werhmacht oliv myślę sobie, łapę szmatkę czyszczę, jest tabliczka!!! po chwili entuzjazm opada:)))
Mam jeszcze jeden, ten bardziej by pasował na lewar wojenny ale mój ojciec go zniszczył, przerabiając go na maszynę do gięcia drutu i malując na czerwono, po ostatnim razie nie mam już ochoty babrać się z identyfikacją:)))

Pozdrowienia.
Napisano

witam
Taki podnosnik trafiłem u dziadka w stodole
Tabliczka znaminowa nieczytelna więc nie bardzo się orjętuje z którego roku...
Proszę o pomoc w id

pzdr

Napisano
Nie pokazałeś wymiarów ale wygląda na podnośnik do Panzer III, montowany na błotniku razem z wyposażeniem ewakuacyjno - remontowym.
Napisano
Zaraz pójde i zmierzę.
Też podobny widziałem na jakimś zdjęciu.
Tyle że na Stug-u
Ale chyba takie były wykorzystywane na szerszą skalę

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie