Skocz do zawartości

Wysyłka z i do Chin

Domino(*)

Rekomendowane odpowiedzi

Witam,

Mam takie pytanie, nawiązałem kontakt z pewnym kolekcjonerem w Chinach, posiada on kilka ciekawych dokumentów, które mnie interesują - uzgodniliśmy wymiane, ale mam pewne wątpliwości.

Po pierwsze to ten nieszczęsny wywóz zabytków" wyprodukowanych przed 1945 - czy mogą mnie łyknąć za np. niemiecki dokument z 1942?Jak to wygląda?Czy wogóle przesyłka wyjdzie z Polski?Nawet takie drobne listy są sprawdzane?

Po drugie ciekawi mnie jak sprawa wygląda w Chinach, czy imperialistyczna przesyłka z Polski nie będzie podejrzana? Nie zgarną gościa?

Po trzecie orientuje się ktoś ile wynosi opłata za list polecony do Chin?

Pozdrawiam

Domino, Chiny prowadzą wymianę handlową z całym światem i nie sądzę, żeby imperialistyczna" przesyłka z Polski była jakimś szczególnym ewenementem, a do imperium" to Polsce duuuuużo brakuje, zwłaszcza w porównaniu do Chin:-) O koszt przesyłki zapytasz się w każdym urzędzie pocztowym, myślę, że nie przekroczy 20 zł za zwykły list.

Tak jak już powyżej zostało podane - w świetle prawa nielegal (odpowiadasz ty jako nadawca i łamacz ustaw" :)), w świetle doniesień ze świata, a dot. wymiany handlowej przedmiotami oznaczonymi co do gatunku i tożsamości w szczególności - możliwe do wykonania. :)

Cennik znajdziesz tutaj:

http://www.poczta-polska.pl/cennik.htm

hola, hola! :-)

Uprzedziłem szanownego kolegę, iż jego zamiar jest nacechowany czynem (przyszłym) zabronionym, acz dodałem jakże uczciwie, że wieści ze świata podają, iż przypadków następstw prawnych takich poczynań w wyniku zatrzymania/kontroli przesyłki jest niewiele.

Na tyle niewiele, że prawie wcale. Co nie oznacza zachętę do wyrażenia ową listową przesyłką ku Chinom braku szacunku do prawa, jakiekolwiek by ono nie było, przez kogo nakreślone i zatwierdzone oraz w życie wprowadzone, ale w danym momencie obowiązujące.

Inni koledzy ujęli to w sposób podobny. :-)

Ale robicie problem z prostej sprawy. To jakiś antyczny manuskrypt czy strona z Biblii Guttenberga? Parę kartek papieru bez problemu dojdzie w gazecie, niech Ci w chińskim świerszczyku" przyśle jako pomoc dydaktyczną do nauki chińskiego.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie