Skocz do zawartości

Rekonstrukcja żołnierza 1 SBSpad

R51

Rekomendowane odpowiedzi

• 1 month later...
  • Odpowiedzi 186
  • Created
  • Ostatniej odpowiedzi
  • 4 months later...
  • 2 weeks later...
  • 1 year later...
Napisano
Cos to da rade - dokladniej, to rekonstrukcje zolnierza belgijskiego z lat 70-tych.
Nic poza tym.

Battledresu to nie przypomina - material, kroj, sa zupelnie inne.
Napisano
Nawet gdybym miał BD na sprzedaż to po takim niegrzecznym wpisie raczej nie mógłbyś na to liczyc, to jest medium publiczne i należy zachowac elementarne zasady kultury, Panie ktos451, znasz takie magiczne słowo - proszę ?
Napisano
Przepraszam wszystkich za moją wypowiedź

Uprzejmie proszę o poinformowanie mnie o możliwości sprzedaży munduru, który mnie interesuje.

Pozdrawiam
ktos451
Napisano
Od P49 duzo sie rozni: P49 mial mozliwosc zapiecia klapy, klamre na dole, dlugo by wymianiac. Tutaj na dole jest hak, czy tez guzik. Widzialem porzadne przerobki P49 (na wersje oszczednosciowa), ale wymaga to wprawy. Poza tym kupienie brytyjskiego P49 w duzym rozmiarze nie jest latwe.
Tego z allegro sie nie da przerobic.
  • 2 weeks later...
Napisano

Chciałbym polecić książeczkę Harlana Glenna For King and Country British Airborne Uniforms, Insignia & Equipment in World War II" wydaną przez wydawnictwo Schiffer Military History. Poważna zaletą tej publikacji jest część poświęcona 1 SBSpad. Najbardziej zainteresowały mnie poglądy autora na wygląd beretów 1 SBSpad. oraz przedstawiony kanadyjski battle dress w barwach 1 SBSpad.

Napisano
postac z ksiązki Arnhem 1944" W. Markerta, podpisana członek grh w mundurze spadochroniarza Driel 2004, nie jest do końca prawidłowa. Sztylet F-S zamocowany jest w sposób właściwy dla członków jednostek commando, które dokonywały modyfikacji spodni do BD doszywając szlufki podtrzymujące sztylet. Polscy spadochroniarze z 1 SBS w ten sposób modyfikowanych spodni nie używali, były to typowe spodnie do BD lub w wersji spadochronowej.
Ksiązka Harlana Glenna to rzeczywiście kompendium wiedzy o mundurze i ekwipunku spadochroniarzy, pozycja obowiązkowa w bibliotece zainteresowanego tematem.
Napisano
Dzięki uprzejmości pewnego kolegi stałem się posiadaczem for king jakiś rok temu i muszę rękami i nogami podpisać się pod tym co wyżej napisał Duńczyk. Książka jest po prostu klasą sama w sobie :)
Z tego co słyszałem jakiś czas temu powstaje polskie odzwierciedlenie For King
Napisano
Nop :)
Książka ma nosić tytuł przynajmniej na chwilę obecną roboczy - Polscy Spadochroniarze 1940-1944.
Więcej można znaleźć pod linkiem:
http://www.arnhem1944.fora.pl/cwiczenia-grupy,26/sesja-zdjeciowa-do-ksiazki-polscy-spadochroniarze-1940,673.html

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie