Skocz do zawartości

12 bunkier

GzesioB

Rekomendowane odpowiedzi

• Odpowiedzi 93
  • Created
  • Ostatniej odpowiedzi
Napisano

Korzystając dziś z pięknego słonecznego dnia dodałem do kolekcji odnalezionych schronów kolejny.Jak uporządkuję zdjęcia to wrzucę link do galerii.Pozdrawiam.

Napisano
Witam
GrzesioB: widze ze ciekawe rzeczy sie odnalazly...jakbys mial czas, mozemy sie spotkac i pogadac? Nawet w szerszym gronie, bo paru kolegow z Radomia i okolic jest.
Pozdrawiam
Napisano
Witam i zgodnie z obietnicą podaję link do galerii ostatnio odnalezionego schronu :http://picasaweb.google.pl/GzesioB/20081005# .Jest to schron obserwacyjny.Obserwowano z niego celność i skuteczność ostrzału artyleryjskiego w czasie ćwiczeń.Stanowiska dział były dokładnie 10 kilometrów od niego.W środku siedział żołnierz z telefonem i meldował :Za blisko,bardziej w prawo,AAAAA,Volltrefer.Schron coraz bardziej niszczeje i jest zasypywany śmieciami.Tosh -porównaj proszę moje zdjęcia ze swoimi - zobaczysz smutną teraźniejszość.Jacyś poszukiwacze sobie pamiątkę zabrali...

Post został zmieniony ostatnio przez moderatora Grzebiuszka 23:39 04-01-2009
Napisano
Ups-drobna pomyłka :http://picasaweb.google.pl/GzesioB/20081005#
Ostatnio wygrzebałem taką informację: http://forum.radom.pl/viewtopic.php?t=8388 Proszę wszystkich posiadających jakiekolwiek wiadomości lub opowieści o tym poligonie o dopisywanie się do wątku lub na e - mail.Mile widziane zdjęcia znalezisk z tego terenu.Ja ze swej strony też ujawnię dlaczego tak interesuję się tym miejscem i jak bardzo historia potrafi być złośliwa lub dowcipna.
Napisano
Witam
Nie znam lokalizacji tego schronu, bo po zdeciach nie poznaje okolicy, Bylem na jednym ze schronow obserwacyjnych w Lipie, ale tam jest zupelnie inny teren, nawet pomiary robilem. Na nim nie bylo zadnej tabliczki, tylko napis odcisniety/wyrysowany w betonie (tresci nie przytrocze, bo zdjecie mi zginelo, ale wiem gdzie schron jest, pamietam tyle, ze to bylo BStelle z jakas cyfra). Dwie opowiesci o poligonie znam od swiadkow, wiem gdzie mieszkaja.
Pozdrawiam
Napisano
Witam.Jest to dokładnie ten schron.Właśnie tą tabliczkę ktoś za....brał.Od Twojej wizyty drzewa i krzaki sporo urosły.I śmieci przybyło.Mam pytanie czy wiecie coś więcej niż ja na temat polowań na zające".Ulubionej zabawy szkolących się na tym poligonie żołnierzy.
  • 1 month later...
Napisano
Nikt ? Nic ?.Nowa galeria : http://picasaweb.google.pl/GzesioB

Post został zmieniony ostatnio przez moderatora Grzebiuszka 23:50 04-01-2009
  • 4 weeks later...
Napisano
I nowy klocek do układanki - - 38 cm K. (E) „Siegfried” - działo kolejowe kalibru 381 mm. Strzelało pociskami o wadze prawie pół tony na odległość maksymalną do 55km, oraz pociskami 800 - kilogramowymi na odległość do 42 km. Niemcy zbudowali bardzo podobne działa w wersji morskiej (niem. Schiffskanone) oznaczone jako 38 cm SK C/34, stanowiące uzbrojenie Wału Atlantyckiego, a także pancerników „Bismarck” i „Tirpitz”. Działo kolejowe „Sigfried” zostało zamówione w liczbie 8 sztuk, zbudowano jedynie 3 sztuki.Dać fotki pozostałości specjalnej bocznicy wybudowanej dla tego działa na północ od Kruszyny ?
Napisano
Pewnie, zdjęcia zawsze mile widziane. Bocznica służyła do ustawienia działa do pozycji bojowej, jak mniemam? Wiadomo coś o użyciu Zygfryda w tej okolicy?
Może wykorzystując koniec sezonu na apowietrzanie gleby" uda się spotkać w wąskim lub szerszym gronie i pozwiedzać bunkrowe okolice? Widziałem już taką propozycję w innym wątku :)
pzdr, Art
Napisano
Nie jestem na 100% pewny , ale chyba zostało one użyte w czasie bitwy o przyczółek warecko- magnuszewski. Jeżeli się myle to porawcie mnie , ale pocisk z tego działa znaleziono w okolicach cmentarza w Głowaczowie.
  • 2 weeks later...
Napisano

Podkłady kolejowe jeszcze w tym miejscu zostały.
Szyny zdemontowano.Wystarczył kompas i mapa żeby określić gdzie działo było wycelowane.Podejrzewam że tak jak Leopold miało niewielkie możliwości skrętu lufy.Ma ktoś fotki Siegfreda ?

Napisano
GrzesioB -coś na stronie Twojej galerii na Piccassie nie widzę zdjęć z tego schronu.A może chodzi o ten głaz w cygańskiej bryczce"? Grzebiuszka

Post został zmieniony ostatnio przez moderatora Grzebiuszka 23:49 04-01-2009
Napisano

Efekt świątecznych porządków.Ktoś sobie raczył skopiować zdjęcia moje i tosha oraz moje wypowiedzi i umieścił jako swoje na innym serwisie.Dodatkowo z licznymi błędami.Cały czas stawiam sobie tezy i usiłuję na nie znaleźć potwierdzenie.Wiele tez okazuje się błędnych i staram się je prostować.Tam skopiowano moje stare,błędne.Najbardziej mnie osobiście uraziło podanie wymiarów schronów.(Schronów a nie bunkrów!)Bo to ja sam kalecząc sobie palce metalową miarką je wykonałem.Zdjęcia wrócą i ich przybędzie.Proszę wpisywać wszelkie informacje nawet te bardzo nieprawdopodobne jakie znacie na temat tego terenu.Poszperam,popytam,sprawdzę w terenie i zweryfikuję.Poszukuję francuskiego magazynu 39-45 Magazine" z grudnia 1988 roku.Na zdjęciu jedna z dróg wybudowana przez jeńców.

Napisano
Zima jest dla mnie czasem spędzanym głównie przy komputerze.
Czas na szukanie odpowiedzi co właściwie odkryłem.Potrzebny mi ktoś ze znajomością języka niemieckiego.Bo w Kruszynie między innymi utworzono i wyszkolono verst. 638 francuski pułk grenadierów pancernych.A właściwie to 2 i 4 batalion tego pułku.Co to za skrót verst ?.I drugi skrót FpU - U z dwiema kropkami u góry.Ktoś pomoże ?
Napisano
Z krótkiej kwerendy w necie wynika, że FpÜ to najprawdopodobniej poczta polowa (http://www.wehrmacht-awards.com/forums/showthread.php?t=56972)
verst. - verstellung (udawanie, symulacja), albo verstellt(zastawiać, zagradzać)?
pzdr, Art
Napisano
Dzięki.I tak niewiele z tego da się wywnioskować.Zwłaszcza z moją znajomością języka niemieckiego.(Trochę z 4 pancernych,trochę z Generała Italii i z niemieckich filmów VTO).Próba przetłumaczenia niemieckiego raportu z dnia 19 grudnia 1942 roku za pomocą translatora mnie załamała...
Francuski otworzył ogień i 4 z nich zostało poddane ubojowi"
Ponawiam prośbę ktoś ma lub wie jak zdobyć francuski magazyn
39-45 Magazine" z 1988 roku ? Są jakiekolwiek szanse ?
Pozdrawiam
  • 2 weeks later...
  • 2 weeks later...
Napisano
Serdecznie wszystkim dziękuję i proszę o jeszcze.Niektóre otrzymane materiały są wręcz rewelacyjne.Wszystko zaczyna się
układać w logiczną całość.Niech już wreszcie się zrobi lato bo teraz to tam takie błotko że się utopić można.Do listy obiektów dopisuję ocalały budynek w którym w czasie wojny była
parownia dla koni.Co Ci Niemcy tam robili ? Dobierali konie w pary czy gotowali konie na parze ?
Napisano
Witam
Wedlug mnie parownia dla koni" sluzyla dezynsekcji zwierząt. Tak przynajmniej wynika z odnalezionych informacji ogolnych.
Pozdrawiam

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie