SSzuder Napisano 4 Czerwiec 2008 Autor Napisano 4 Czerwiec 2008 Mam pytanie dotyczące niemieckich Kennkart - mianowicie jaki kolor miały one zaraz po wydruku? Czy drukowano je na białym papierze, czy jakimś szarawym? Posiadany przeze mnie egzemplarz ma kolor zżółkniętego kartonu. Jak z tym było w epoce?PozdrawiamSzuder
a.korbaczewski Napisano 5 Czerwiec 2008 Napisano 5 Czerwiec 2008 Hitler je wprowadził i zostały do dziś pod nazwą Dowód Osobisty.
makul Napisano 5 Czerwiec 2008 Napisano 5 Czerwiec 2008 Moje są takiego zielonkawego koloru zbliżonego do poprzednich D.O. ale mam kenkartę z 1944r i ma kolor pomarańczowo-mleczny (coś jak kolor starych bloków milimetrowych)Generalnie niemieckie dokumenty widziałem tylko w takich odcieniach.makul
zancus Napisano 5 Czerwiec 2008 Napisano 5 Czerwiec 2008 mój stryjeczny dziadek otrzymał szarą z delikatnym odcieniem zieleni. mam ją u siebie
makul Napisano 5 Czerwiec 2008 Napisano 5 Czerwiec 2008 to jest mniej wiecej taki kolor - nie wiem tylko jak go nazwać. Ale tak jak mówiłem - mam jeszcze inną w kolorze takiego właśnie zżółkniętego kartonu. w weekend dopiero będę mógł zdjątka wstawić.makul
kalot22 Napisano 5 Czerwiec 2008 Napisano 5 Czerwiec 2008 Witam!Posiadam reprint Kennkarty. Jest ona koloru zielonego.Pozdrokalot22
abcd Napisano 5 Czerwiec 2008 Napisano 5 Czerwiec 2008 Gdzieś obiło mi się o uszy że karton na Kennkarty w GG był o jakimś specyficznym składzie,każda próba wyskrobania lub wytarcia wpisanych danych (celem wpisania nowych,fałszywych) powodowała widoczny ślad w postaci ¨zmechacenia¨ powierzchni.
abcd Napisano 5 Czerwiec 2008 Napisano 5 Czerwiec 2008 Naturalny kolor dokumentu http://www.muzeum.warszawa1939.pl/zdjecia/422/422.jpg
grba Napisano 6 Czerwiec 2008 Napisano 6 Czerwiec 2008 Chciałbym zwrócić uwagę na nazwę tego dokumentu: Kennkarte - karta rozpoznawcza, W III Rzeszy wprowadzono ją na podstawie dekretu z 1938 roku, początkowo dla Żydów; Ausweis - dowód osobisty (tożsamości) był przeznaczony dla osoby, człowieka, a nie jakiegoś rudnego Untermenscha".
makul Napisano 7 Czerwiec 2008 Napisano 7 Czerwiec 2008 Kenkarta Polaka. Wydana 02.12.1943r. I jest koloru żółto-jasnego. Jest trochę inna niż standardowa KK ale żaden inny dokument mi nie przychodzi do głowy.makul
SSzuder Napisano 11 Sierpień 2008 Autor Napisano 11 Sierpień 2008 A może ktoś z Was, szlachetni koledzy, orientuje się jaka czcionka współczesna jest najbardziej zbliżona (a najlepiej identyczna, ale na to nie liczę) do czcionki, którą 'wypełniona' była Kennkarta? Mam na myśli oczywiście fabryczne wypełnienie, czyli wszelakie rubryki itp.
SSzuder Napisano 15 Sierpień 2008 Autor Napisano 15 Sierpień 2008 Do tego już dawno dotarłem. Nie odpowiada to jednak na pytanie - jaką czcionką? :-)A może posiada ktoś CZYSTĄ Kennkartę w dobrym stanie?Za skan byłbym dozgonnie wdzięczny!
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.