Skocz do zawartości

Kennkarte - pytanie

SSzuder

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano
Mam pytanie dotyczące niemieckich Kennkart - mianowicie jaki kolor miały one zaraz po wydruku? Czy drukowano je na białym papierze, czy jakimś szarawym? Posiadany przeze mnie egzemplarz ma kolor zżółkniętego kartonu. Jak z tym było w epoce?
Pozdrawiam
Szuder
Napisano
Moje są takiego zielonkawego koloru zbliżonego do poprzednich D.O. ale mam kenkartę z 1944r i ma kolor pomarańczowo-mleczny (coś jak kolor starych bloków milimetrowych)
Generalnie niemieckie dokumenty widziałem tylko w takich odcieniach.
makul
Napisano
to jest mniej wiecej taki kolor - nie wiem tylko jak go nazwać. Ale tak jak mówiłem - mam jeszcze inną w kolorze takiego właśnie zżółkniętego kartonu. w weekend dopiero będę mógł zdjątka wstawić.
makul
Napisano
Gdzieś obiło mi się o uszy że karton na Kennkarty w GG był o jakimś specyficznym składzie,każda próba wyskrobania lub wytarcia wpisanych danych (celem wpisania nowych,fałszywych) powodowała widoczny ślad w postaci ¨zmechacenia¨ powierzchni.
Napisano
Chciałbym zwrócić uwagę na nazwę tego dokumentu: Kennkarte - karta rozpoznawcza, W III Rzeszy wprowadzono ją na podstawie dekretu z 1938 roku, początkowo dla Żydów; Ausweis - dowód osobisty (tożsamości) był przeznaczony dla osoby, człowieka, a nie jakiegoś rudnego Untermenscha".
Napisano

Kenkarta Polaka. Wydana 02.12.1943r. I jest koloru żółto-jasnego. Jest trochę inna niż standardowa KK ale żaden inny dokument mi nie przychodzi do głowy.
makul

• 2 months later...
Napisano
A może ktoś z Was, szlachetni koledzy, orientuje się jaka czcionka współczesna jest najbardziej zbliżona (a najlepiej identyczna, ale na to nie liczę) do czcionki, którą 'wypełniona' była Kennkarta? Mam na myśli oczywiście fabryczne wypełnienie, czyli wszelakie rubryki itp.
Napisano
Do tego już dawno dotarłem.
Nie odpowiada to jednak na pytanie - jaką czcionką? :-)
A może posiada ktoś CZYSTĄ Kennkartę w dobrym stanie?
Za skan byłbym dozgonnie wdzięczny!

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie