longwood Napisano 1 Maj 2008 Autor Share Napisano 1 Maj 2008 jak w temacie, ktos probowal.?Oczywiscie o tematyce historycznej a nie romans:-)?Znacie jakies w miare chetne wydawnictwa?A moze samemu probowac..? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
herbstnebel Napisano 1 Maj 2008 Share Napisano 1 Maj 2008 napisz i wyślij do jakiegoś wydawnictwa. MUSI im się to spodobać, to wydadzą. Ot np. mój znajomy tak zrobił (ale nie o historii pisał) i lu:http://www.google.pl/search?hl=pl&q=%22zr%C3%B3b+ze+mn%C4%85+co%C5%9B+swojego%22+&btnG=Szukaj&lr= Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
herbstnebel Napisano 1 Maj 2008 Share Napisano 1 Maj 2008 a takie wyd. historyczne to może Bellona? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
to17071990 Napisano 2 Maj 2008 Share Napisano 2 Maj 2008 A możesz się podzielić z nami o czym książkę chcesz wydać? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mowglyn Napisano 2 Maj 2008 Share Napisano 2 Maj 2008 Może jednak najpierw wziąć i napisać?Pozdro!PS. Sorry, bez żadnej ironii... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
longwood Napisano 2 Maj 2008 Autor Share Napisano 2 Maj 2008 ksiazke opisujaca walki na dln.slasku w 1945 roku.W zasadzie jest to synteza kilku pozycji, glownie:-'Der Kampf um Schlesien'Ahlfena'-/nia ma tlumaczenia polskiego/-'Festung Breslau' -prof.Joncy-'Ostatniego zwyciestwa III rzeszy' i kilku innych, wydanych jeszcze za komunyOt takie kompendium dot.przebiegu frontu, oraz pare wzmianek o werwolfie juz za frontemA do mowglyna:mam napisane jakies 3/4 na gotowo, reszta jeszcze rozbebeszona, do tego cale tlumaczenie 'der kampf'choc w wersji 'roboczej' Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mowglyn Napisano 2 Maj 2008 Share Napisano 2 Maj 2008 OK, trzymam kciuki! Jak się ukaże, to chętnie przeczytam, choć to nie mój" teren... .Pozdro! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Robi65 Napisano 13 Maj 2008 Share Napisano 13 Maj 2008 Z Belloną będzie ciężko.Raczej nie odpowiadają. Skontaktuj się z mniejszymi wydawnictwami. Może będzie zainteresowana Joanna Lamparska (Asia -Press), Andrzej Zasieczny (Agencja Wydawnicza CB), wrocławski ATUT. To tak na początek.Powodzenia Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
to17071990 Napisano 13 Maj 2008 Share Napisano 13 Maj 2008 Tez wydaje mi się , że Bellon to wyższa półka. Swoją droga książkę chętnie kupię (jeśli ci sie uda wszystko) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Robi65 Napisano 13 Maj 2008 Share Napisano 13 Maj 2008 To nawet nie chodzi o wyższą półkę. Bellona to moloch i na wydanie często czeka się kilka lat. A nie każdy autor ma nerwy ze stali. Są również problemy komunikacyjne, gdyż nie do końca wiadomo z kim się kontaktować. Natomiast w małych, prężnych wydawnictwach jest najczęciej jedna osoba, która zajmuje się wszystkim". Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
longwood Napisano 15 Maj 2008 Autor Share Napisano 15 Maj 2008 tylko ze ta 'prezna osoba'wydaje zazwyczaj tylko swoje dziela - vide asia-press:-)zobaczymy Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
longwood Napisano 15 Maj 2008 Autor Share Napisano 15 Maj 2008 aha, jeszcze jedno pytanko.Jak jest z prawami autorskimi do map przedwojennych- messtischow?Mysle ze one sa najodpowiedniejsze do przedstawienia walk, no moze z polskimi nazwami miejscowosci podanymi w nawiasach. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Robi65 Napisano 16 Maj 2008 Share Napisano 16 Maj 2008 Te mapy nie są objęte prawami autorskimi. Z tego co wiem Joanna Lamparska jest otwarta na innych autorów. Dodam, że wydanie pracy z historii regionalnej jest trudne. Większe wydawnictwa myślą jedynie do dużym zysku.Chyba, że zrobią ostre zamieszanie, tak jak teraz Dolnośląskie. Wówczas książka sprzeda sie jak ciepłe bułeczki. Polecam również wydawnictwo WAW z Raciborza.Życzę sukcesu - chętnie przeczytam. a przyznam,że tez myślałem o tej tematyce , ale zrezygnowałem z tego projektu. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Swiety82 Napisano 27 Maj 2008 Share Napisano 27 Maj 2008 kolego Longwood, zawsze możesz spróbować z tzw. ebookami, czyli wydaniami w wersji elektronicznej, książka jest tańsza, ale pomijasz cenę druku-w tym kolejkę-i masz promocję na serwisach www. Może warto choć zapytać ile zaproponują? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
OloOcki Napisano 14 Lipiec 2008 Share Napisano 14 Lipiec 2008 koledzy mają rację lepiej próbować z mniejszymi wydawnictwami. Życze powodzenia i też chętnie przeczytam tą książke jak się ukaże. A może taki mały rabacik dla uczestników forum? ;) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
LEWY Napisano 25 Wrzesień 2008 Share Napisano 25 Wrzesień 2008 Witam, też aktualnie kończę pisac książkę, akurat o FESTUNG GLOGAU w 1945 roku. Mam takie pytanie odnośnie poruszonego tu tematu. Jak to wygląda w momencie, gdy dane wydawnictwo zgodzi się wydac książkę? Jak zawierana jest umowa? Kto ma jakie prawa? Jak wyglada kwestia honorarium? Bardzo proszę o odpowiedź...LEWY Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Robi65 Napisano 26 Wrzesień 2008 Share Napisano 26 Wrzesień 2008 Z tym jest różnie. Zazwyczaj jest to umowa dotycząca przekazania praw majątkowych na wszelkich polach eksploatacji. Autor otrzymuje najczęściej od 8 do 14 % ceny sprzedaży egz. Liczy się to mniej więcej od 1/2 ceny detalicznej w księgarni. Czasami dostaje zaliczkę, ale raczej nie początkujący. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.