Skocz do zawartości
  • 0

Klamra niemiecka -oryginał czy kopia?

maciej800

Pytanie

Napisano

Witam
Niedawno nabyłem taką oto klamrę, zwracam się do Was z prośbą o pomoc, czy jest to oryginał czy nie? Poprzedni własciciel twierdzi oczywiście że to oryginał na 100%, zapraszam do oglądniecia zdjęć w wyższej rozdzielczości, znajdują się pod adresem http://klub.chip.pl/stalim/klamra
Dziękuje z góry za pomoc!
Pozdrawiam
Maciej800

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano
Tutaj masz artykuł o rozpoznawaniu fejków":
http://www.internationalmilitaria.com/ssbelt.html
(next aricle = klamerki WH)
No i oczywiście tutaj możesz zanurkować:
http://www.wehrmacht-awards.com/forums/forumdisplay.php?f=28
pozdr.
Napisano
Co do kopii to wiem o dwóch fabryczkach. Jedna pod Trójmiastem (blisko ciebie Mietek) druga w Jaworznie na Śląsku. Co do jakości to podróbki z połowy lat 90-tych są tandetne, natomiast obecne są dokładniej wykonane od oryginału. Ach te nasze skrajności ;-). Najlepiej samemu wykopać. I o ile J. produkowała głownie medale, gapy i czachy to T. robiła klamry. Ale rynek wymusza zmiany, no i mogły powstać nowe lub te się przenieść. Ja osobiście nie kupuję na rynku wtórnym takich gadżetów, manierek jeszcze nikt nie podrabia choć były przymiarki do przerabiania polskich wz 71 na wz38.
Napisano
Witam.

Maciek800- czy uzytkownik india- ma ci podac gdzie i ile milimetrow podpilowac by bylo dobrze? Czy moze na zasadzie funkcji matematycznych ( paraboli) podac jak ma wygladac bok? Sadze, ze pytanie o ( sugestie!!!) zabrzmialo nieco dziwnie- zupelnie jakby producent pytal jak zmienic wzor:) ( bez obrazy)- ale, to zle podejscie do tematu. Jak zauwazyles- uzytkownik india- zabezpieczyl sie - mozliwoscia manewru w granicach 0,1 %. Mnie tyle wystarczy:)

Nie wiem- z jakiego zrodla masz klamerke- i nawet nie chce wiedziec- poniewaz temat wplynal na niemal calkowite zablokowanie mojej poczty - prosze o nie slanie pytan.

Maciek800- jak masz problem to polecam zrodla z reichsarhiv badz ksiazki Angolii czy J.P Casche. Tam jest niemal wszystko- a gdy podbudujesz to wiedza z pobojowisk z roznych rejonow Polski - to masz problem z glowy:)

Dla mnie ogolnie - fajna klamra- gdyby nie szpecila jej faza zupelnie niespotykana po stronie rewersu- moglaby ujsc:)

Proponuje zapytac - innego uzytkownika tego forum - FROZERA - PODOBNO WYKOPAL KLAMER WH 200 SZT(tak pisal w jednym z postow). Ja nie mialam takiej okazji przez ostatnie 15 lat - stad opieram sie wylacznie na archiv i ok. 37 egzemplarzach z roznych pobojowisk- z krancowo roznych miejsc Polski.

P.S. SP17- jesli masz mozliwosc - prosze o kontakt przez indiaex@interia.pl

JB42 - rowniez chetnie zobacze sygnature z Twojej klamerki:):):) Podobno- Twoja wykopana jest identyczna:)

A tak na marginesie- moje- sa rowniez niemal identyczne- niestety tylko na pierwszy rzut oka.

Jesli - ktos z szanownego forum poczuł sie obrazony- przepraszam na zapas:)

pozdro.india.
Napisano
India, jak zwykle ja poczulem sie obrazony, choc ni w zab nie znam sie na falsyfikatach niemieckich klamer;-)))Ale ciekawy watek, moze sie czegos naucze:)
Napisano
DTH, DHT czy HDT:):):)
Wszelki duch- pana boga chwali:):) Wieki Cie nie slyszalam:) Nadety Bufonie- i Krolu- zapomnialam czego???:)Przeciwniku feminizmu:)

A w ogole:) DTH- to moze wiesz gdzie sciagnac teledysk Bonnie und clyd??? POzdro.

Acha...i szukam jesze czegos...co- powinno byc wedle moich kalkulacji w Twoich knigach z grzybkami" :):):) Mianowicie chodzi o koncowke lu...do Dreyse:)Lub tez zwymiarowany rysunek rzeczy:). Mam nadzieje,ze mimo zapieklego antyfeminizmu oraz upierdliwego charakterku ( zapewne obu z nas) - dogadamy sie. Jesli masz rysunek- bede wdzieczna:).

Pozdro.india.
Napisano

wyczuwam lekka nutke niedowierzania
po pierwsze nie pisalem o 200 klamrach, lecz tylko o 120 (polecam przeczytanie watku JAKIE FANTY ODKOPALISCIE W WAKACJE ?????????????")
po drugie pisalem tylko o jednej aluminiowej, a reszcie stalowych, jednak w kiepskich stanach, i na nic sie nie zdadza do porownania z ta zamieszczona tutaj na forum
mam ok 10 aluminiowych, jednak zadnej z tej wytworni tutaj przedstawionej. jednak na kazdej z nich szpon orla jest na swastyce a nie za nia

a teraz odnosnie dreyse, do jakiego elementu potrzebujesz rysunek? no i o jaki dreyse ci chodzi. jak o mg13 to moge pomoc, jezeli o iglicowke to moge pomoc w mniejszym zakresie, gdyz kolega posiada oryginal z dorobiona kolba i nie wszystkimi okuciami (mod 1862)

Napisano
India, ja nie mam, ale jutro postaram sie sciagnac wymiary, tylko daj mi znac o co dokladnie chodzi, bo mam watpliwosci podobnie jak Frozzer:) A moj nick niekoniecznie pochodzi od Die Toten Hosen, co nie znaczy, ze nie znam Bonnie&Clyde".A teledysk pewnie siedzi na KaZaA czy eMulu:) Moze jak bede mial przyplyw dobroci dla kobiet (jako ten zapiekly antyfeminista;) to Ci sciagne i laskawie przesle:P

Moj mail to przykladowo:kvk@op.pl, napisz o co biega dokladnie:)
Pozdrawiam
Napisano
Panowie, ponieważ kompletnie nie siedzę w emacie" niech mi ktoś wytłumaczy - jaki jest sens podrabiania na przykład klamer, wymaga to trochę pracy i umiejętności a wartość przedmiotu jest hmm..nikła. Pozdrawiam
Napisano
No...chyba że hurt ale wtedy lepiej znaleźć niż kupować :-). Dzięki, nie wiedziałem że aż taka skala zjawiska. Pozdrawiam
Napisano
Witam.

No...Bardzo ladna. Niestety w 99,9 % - KOPIA.

A teraz napisze dlaczego..I jakie ma bledy...

1.Litera O - w slowie GOTT.

2.Litera T - w slowie GOTT.

3.Godlo-bledy w dolnej czesci.

Rewers.

1.Zaczep na pas.

2.Sygnatura.

Zeby bylo jasniej- dodam ze firma Hermann Aurich Z Drezna ( H.A.) - owszem sygnowala klamry produkowane w swojej manufakturze jednakze wyglad jej stempla jest nieco inny. O dodatkowych znakach robionych przez Auricha nawet nie bede wspominac...bo i po co podpowiadac kopiarzom co maja wybijac.

Pozdrawiam.India

Jesli wlasciciel klamerki zaprezentuje fotki jej wygladu z boku- dodam kolejne szczególy.

P.S Do DAGO- a propo kopiowania...to oplaca sie bardzo- klamry WH odpowiednio spreparowane - na wykop, lub uszkodzony strych widzialam po 150-200 zl. I wbrew pozorom kupuja je- bo wiedza na ich temat jest zbyt mala by odroznic dobra kopie.
Napisano
100% oryginał. Odnośnie kopii, spójrzcie na allegro ile tam jest tego śmiecia. Widocznie jest na to popyt albo jest tylu naiwnych.
Napisano
Plus eksport, jak gadałem w Kanadzie z gościem spotkanym w demobilu, to mi mówił, że jemu kolega z Polski przywozi niemieckie odznaki, tanie i w bardzo ładnym stanie, bo w Polsce to jest tego dużo:)))
Napisano

Witam. Oglądam linki, porównuję z moimi egzemplarzami i już sam nie wiem - kopia to czy orginał. Jestem z Trójmiasta!!!!
P.S. jb42 - nie wypowiadaj się.

Napisano
ja uważam że oryginał gdyz właśnie trzymam w ręku klamrę wykopaną ale identyczną........wszystko się zgadza
Napisano
dobrze by było gdyby kolega maciej800 zrobił zblirzenie faktury metalu to by dużo powiedziało czy klamra jest stara i zniszczona........czy nowa ....

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie