Raned Napisano 28 Kwiecień 2008 Napisano 28 Kwiecień 2008 Gdybym cokolwiek uzasadniał to obraziłoby się kilka osób. Niewiele jest wykrywaczy z którymi nie chodziłem. Jeżeli musisz z tych dwóch, to bierz Sovereigna i zapomnij o X-Terze... lub wybierz trzecie wyjście (nie pytaj jakie).
Skok Napisano 28 Kwiecień 2008 Autor Napisano 28 Kwiecień 2008 Raned w takim razie pisz na mejla jak nie chcesz nikogo na forum obrazić.pozdr
Raned Napisano 28 Kwiecień 2008 Napisano 28 Kwiecień 2008 Nie będę pisał na PW i przekonywał Cię do czegoś innego. Bierz Sovereigna GT, fajny wykrywacz... gdyby nie ta waga. Jeżeli jesteś kawał chłopa to dasz radę, jeżeli nie, lub wykrywacz Ci sią nie spodoba to zawsze możesz potem odsprzedać za jakieś 70% wartości.
VanWorden Napisano 28 Kwiecień 2008 Napisano 28 Kwiecień 2008 Z zasięgiem jest tak, że na pewnych gruntach Sovereign może mieć przewagę (podobnie jak każdy wielo-częstotliowściowiec)ale będzie to dość rzadko. Chodzi głównie o mokre plaże, glinę etc. Z kolei ten sprzęt automatycznie wycina część żelaza co w pewnych sytuacjach może być problemem. Oprócz wspomnianego przez Denara ciężaru jego minusem jest choćby brak identyfikacji tonowej, co jest prawdziwą frajdą w erce";) Nie ulega wątpliwości, że Sovereign to bardzo skuteczny sprzęt, ale X-70 to jeden z najbardziej uniwersalnych wykrywaczy na rynku, cholernie przyjemny w ekploatacji, lekki jak piórko i po dobrym poznaniu, bardzo skuteczny. Mnogość ustawień sprawia, że możesz go dostosować do swoich potrzeb w zależnosci od terenu.PozdrawiamVW
longwood Napisano 28 Kwiecień 2008 Napisano 28 Kwiecień 2008 do wulfgar:wskaznik liczbowy sam malo mowi.Na tym samym numerze mialem zakretki,monety ze stopu miedzi i aluminiowe ksztaltki.dopiero polaczenie wskazania numerycznego ze wskaznikiem glebokosci daje pojecie o tym co masz pod cewka.Najczesciej wage odgrywa to czy pokazuje niezmienna glebokosc czy skacze w miare przemiatania.Jak sie nie zmienia to zazwyczaj bardziej sie oplaca kopac.
kruk1 Napisano 28 Kwiecień 2008 Napisano 28 Kwiecień 2008 w tych cenach mozna kupic lepszy wykrywacz niz te 2 Minelaba one sa przereklamowane na tym forum
Damian84 Napisano 28 Kwiecień 2008 Napisano 28 Kwiecień 2008 Minelab przereklamowany? przereklamowane to są np. wykrywacze MD, niektóre polskie, zachodnie raczej nie!
terenowiec69 Napisano 28 Kwiecień 2008 Napisano 28 Kwiecień 2008 Wątek dotyczy dwóch wykrywaczy, wiec o nich tu mówimy.Nie sadze że minelab jest przereklamowany,jest to jedna z najlepszych firm produkująca sprzet detekcyjny na swiecie.
Skok Napisano 28 Kwiecień 2008 Autor Napisano 28 Kwiecień 2008 Terenowiec69 ma racje. Prosił bym o opinie na temat tylko tych dwóch piszczałek.
Dąbek Napisano 28 Kwiecień 2008 Napisano 28 Kwiecień 2008 Miałem ten sam problem co ty ,każdy radził co innego można zgłupieć całkiem. W końcu zadzwoniłem do firmy sprzedającej wykrywacze,zapytałem się który jest bardziej uniwersalny ,i od lutego biegam z x-tera 70 i narazie nie żałuje.
Skok Napisano 28 Kwiecień 2008 Autor Napisano 28 Kwiecień 2008 Rob_13 firma która to sprzedaje daje niestety porady głównie w swoim interesie :-( Tyle ze w tym przypadku skłaniam sie w stronę Xterra70Pozdro!
Dąbek Napisano 28 Kwiecień 2008 Napisano 28 Kwiecień 2008 Niewiem czy firmie zależy w tym wypadku na wcisnięciu komuś kitu,oba są dobre .Widać po wątku każdy swój chwali, kupisz ten czy tamten nie będziesz żałował.
wulfgar Napisano 28 Kwiecień 2008 Napisano 28 Kwiecień 2008 akurat kupując sprzęt w firmie ktora go sprzedaje miałem ten sam dylemat co ty i mialem w reku obydwa modele zarówno X terere jak i GT ( i fisher coinstrike)i kilka razy sie przymierzałem do kupna. akurat wcale mnie nie przekonywali do do danego modelu ( mimo że x-terra byl dobrych pare stówek droższa wtedy).Przedstawiali zalety i wady każdego ( a nie sprzedaja tylko minelabów) mozna było pogadać o plusach i minusach każdego.Po rozważeniu za i przeciw wybrałem jednak X -terre i nie żałuje.Pozatym aby móc dobrze poznać wykrywacz trzeba go intensywnie uzytkować przez miniumum rok,dwa. To jak z samochodami. Kazdy ulubioną marke i model. I zawsze bedzie twierdzil że jego ulubiona marka i model jest najlepsza. Pozatym w przypadku minelaba co byś nie kupił to i tak jakby co mozesz sprzedać jak ci nie przypasuje. W przypadku minelabów amortyzacja jest mała i zawsze weżmiesz dobrą cenę.
Blitzkrieg Napisano 28 Kwiecień 2008 Napisano 28 Kwiecień 2008 Witam, rozmawiałem z Tobą na caffe, też chodzę na Xterra i w sumie śmiało mogę Ci polecić:)Fajny sprzęt, dobrze czesze drobnice, tą militarną też...
k-szela Napisano 28 Kwiecień 2008 Napisano 28 Kwiecień 2008 Myśle że i jeden i drugi jest bardzo skutecznym sprzętem, co byś nie kupił będziesz zadowolony. Trzeba zawsze pamiętać że poza sprzętem liczy się fart i miejscówka. Pzdr. Krzychu.P.S. Ostatnio na wypadzie ja i mój kumpel czesaliśmy teren 2 x sov. GT między nami szedł jego szwagier z midasem i to on miał klamerkę , a my figę.
Skok Napisano 28 Kwiecień 2008 Autor Napisano 28 Kwiecień 2008 W sumie zdecyduje się chyba na Xterre. Chciałbym was jeszcze prosić o opinie odnośnie sond. Chciałem zamówić w vikingu (nie wiem czy to nie reklama, także proszę ewentualnie o wymoderowanie). Nie wiem tylko czy tam w zestawie dają jedną czy dwie sondy? Z tego co jest na stronie jasno to nie wynika.
pastuszek Napisano 29 Kwiecień 2008 Napisano 29 Kwiecień 2008 na tej stronie jest tez nr telefonu.....
Skok Napisano 29 Kwiecień 2008 Autor Napisano 29 Kwiecień 2008 Wiem :-)Pół godziny temu zamówiłem Xterre70. Niestety do wyboru jest jedna sonda i wziąłem 7,5 khz bo niby najbardziej uniwersalna (tak powiedział sprzeawca). Faktycznie, nie było żadnego faworyzowania sprzętu i nie wyglądało zeby chcieli mi coś wcisnąć. Zobaczymy jednak, aż sprzęt dotrze. Wtedy dam znać czy solidna firma :-) Musze kiedyś założyć jakiś wątek na naszych odkryciach i powklejać złomy jeszcze z czasów smętka.Pozdrawiam wszystkich udzielających sie w wątku i szczerze dziękuje za pomoc która nawet przeszła moje oczekiwania :-) Darz dół
pastuszek Napisano 29 Kwiecień 2008 Napisano 29 Kwiecień 2008 jak dostaniesz paczke, nie wyrzucaj pudelka bo jest potrzebna do gwarancji...
danieloff Napisano 29 Kwiecień 2008 Napisano 29 Kwiecień 2008 Jeżeli kupił w firmie z ul.Radnej w Warszawie, to pudełko nie jest konieczne. Kupiłem u nich 4 wykrywacze - obsługa, serwis i doradztwo na szóstkę! Ceny może nie najmniejsze, ale w końcu nikt mnie nie zmuszał do zakupu akurat w tym miejscu.
pastuszek Napisano 29 Kwiecień 2008 Napisano 29 Kwiecień 2008 'sprzedawca dostarcza towar na wlasny koszt w oryginalnym opakowaniu'-cytat z karty gwarancyjnej
danieloff Napisano 29 Kwiecień 2008 Napisano 29 Kwiecień 2008 Formalnie tak, ale wtyk w mojej poprzedniej wykrywce (Minelab Musketeer) zrobili pomimo braku pudełka. Proscan solidnie to naprawił.
Skok Napisano 29 Kwiecień 2008 Autor Napisano 29 Kwiecień 2008 Pudełka nie wywalę Z tą gwarancją to nie tylko jeśli chodzi o wykrywacze tak jest. Mam tylko nadzieje, że nie będę musiał z gwarancji korzystać. Tematu nie uważam za zamknięty. Myślę, że nie ja jeden mam ten dylemat który wykrywacz z tych dwóch.
kopacz18 Napisano 29 Kwiecień 2008 Napisano 29 Kwiecień 2008 witam! - właśnie zauważyłem twój temat - i jest już z tego co piszesz po fakcie - ale dokonałeś dobrego zakupu ja z moim xt-70 latam już drugi roczek i mogę go śmiało polecić (choć w moim już po dwóch latach dość intensywnej eksploatacji przydałby się mały serwis - w tej sprawie prosiłbym o jakieś wskazówki komu można by polecić taką operację ) - sprzęt wymaga wprawdzie kilka wyjść w teren ale nie jest specjalnie trudny do opanowania - i jak poprzednicy piszą jest sprzętem bardzo uniwersalnym . Co do zasięgów - to po prostu trzeba się dobrze wsłuchać w to co mówi - na początku przygody z nim udało mi się trafić transzeje z której wyciągnąłem m.in. 3 hełmy - wtedy wydawało mi się że już tam nic nie zostało - nie dawno byłem w tym miejscu po raz drugi i przy pewnej wprawie i optymalnych ustawieniach wyszedł mi jeszcze jeden który leżał na 80cm (zmierzyłem) to jest jakieś 20-30cm głębiej niż poprzednie - jeszcze jedna z praktycznych rad - zakup sobie bądz zrób osłonę na elektronikę - przydatna rzecz - pozdrawiam!
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.