kloki Napisano 23 Kwiecień 2008 Autor Share Napisano 23 Kwiecień 2008 Witam serdecznie.11 maja 2008 (niedziela) w miejscowości Poświętne (woj. łódzkie, powiat opoczyński) odbędzie się rekonstrukcja potyczki oddziału majora Hubala z wojskiem niemieckim. Jest to pierwsza tego typu rekonstrukcja w Polsce, nikt do tej pory nie podejmował się tematu odtworzenia jakże kontrowersyjnego szlaku bojowego mjr. Hubala. W poście tym kieruję przede wszystkim prośbę do Niemców, których jak na złość wszędzie brakuje. Chętne do udziału grupy WP również będą mile widziane. Potrzebne jest wsparcie piechoty WH w umundurowaniu najdalej wiosna 1940. Wojsko Polskie w umundurowaniu na wrzesień 1939, ewentualnie niepełne.Maile ze zgłoszeniami proszę przesyłać na adres - batalion_tm@wp.pl Patronat nad rekonstrukcją objęła TVP, ma być puszczona transmisja na żywo w TVPolonia.Część grup zgłosiła już swoją chęć udziału, głównie grupy odtwarzające stronę polską - t.j. piechota i kawaleria. Organizator przewidział nocleg wraz ze śniadaniem dla grup, które zdecydowałyby się przyjechać już w sobotę.Panowie - jest to pierwsza rekonstrukcyjna próba podjęcia tego tematu, który poruszany był niejednokrotnie na tym forum, dlatego zróbmy to należycie, oddając szacunek osobie mjr. Hubala.Pozdrawiam! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
acer Napisano 23 Kwiecień 2008 Share Napisano 23 Kwiecień 2008 Miód informacja - wreszcie rekonstrukcja przynajmniej częściowo mogła by się odbyć i w lesie.A czy przypadkiem pierwszą próbą rekosntruktorską nie były okoliczności kręcenia scen batalistycznych i nie tylko (vide Kościół) do filmu fabularnego Hubal" ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
norman77 Napisano 23 Kwiecień 2008 Share Napisano 23 Kwiecień 2008 Bardzo dobry pomysł, pochodze z Tomaszowa Mazowieckiego, i jestem żywo zainteresowany tematem Hubala i jego żołnierzy, mam nadzieje że się zbierz odpowiednia ilość osób aby ta impreza fajnie wyszła, Pozdrawiam i trzymam kciuki, po wszystkim proszę o zdjęcia, niestety nie będe mógł tego obserwować z uwagi na odległość i brak niestety czasu. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kloki Napisano 23 Kwiecień 2008 Autor Share Napisano 23 Kwiecień 2008 Norman też jesteśmy z Tomaszowa :) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kamilo Napisano 23 Kwiecień 2008 Share Napisano 23 Kwiecień 2008 pytanie -czy sama rekonstrukcja czy też jakaś mała uroczystość na szańcu ?i czy ktoś sie wybiera na obchody śmierci majora 4 maja Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
norman77 Napisano 23 Kwiecień 2008 Share Napisano 23 Kwiecień 2008 Miło słyszeć krajan, pozdro Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bjar_1 Napisano 24 Kwiecień 2008 Share Napisano 24 Kwiecień 2008 Bitwa pod Huciskiem w Poświętnem? Dlaczego nie pod Huciskiem? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kloki Napisano 24 Kwiecień 2008 Autor Share Napisano 24 Kwiecień 2008 Ze względów bezpieczeństwa BOR nie wyraziło zgody na inne miejsce. Mają być ważne osobistości... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bjar_1 Napisano 24 Kwiecień 2008 Share Napisano 24 Kwiecień 2008 Lipa... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
norman77 Napisano 25 Kwiecień 2008 Share Napisano 25 Kwiecień 2008 Co za osobistości, jakie jest szczegółowy plan imprezy ?? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
akagi Napisano 25 Kwiecień 2008 Share Napisano 25 Kwiecień 2008 Kloki, bop BOR sie nie pyta, im nic nie pasuje. Wysyła się informacje co, gdzie, i niech się dostosują. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
pieczarka Napisano 25 Kwiecień 2008 Share Napisano 25 Kwiecień 2008 Jakie osobistości? ... zapewne naj..., naj... ,najważniejsze i naj...wyższe skoro BOR jest taki stanowczy. :) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kloki Napisano 28 Kwiecień 2008 Autor Share Napisano 28 Kwiecień 2008 coś w tę stronę pieczarka... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
pieczarka Napisano 28 Kwiecień 2008 Share Napisano 28 Kwiecień 2008 ale ja wiem bardzo dobrze :-D Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
cezar11pu Napisano 28 Kwiecień 2008 Share Napisano 28 Kwiecień 2008 Panowie czy ktoś może podać jakiś telefon kontaktowy do organizatora.Wysłałem parę maili ze zgłoszeniem grupy i cisza .chyba że ta impreza jest ścisłe tajna tylko dla wtajemniczonych Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
cezar11pu Napisano 28 Kwiecień 2008 Share Napisano 28 Kwiecień 2008 czy ktoś może posiada jakieś bliższe informacje na temat tej rekonstrukcji lub posiada jakis telefon do organizatora .wysłałem parę maili na adres podany na początku tego wątku ale cisza,chyba że to wszystko jest ściśle tajne łamane przez poufne Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kloki Napisano 29 Kwiecień 2008 Autor Share Napisano 29 Kwiecień 2008 cezar już odpisane. Mieliśmy teraz zarwanie glowy, wyjazd do Kozienic, stad to opoznienie.PozdrawiamNadal czekamy na jakis odzew stron niemieckich. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
swojak Napisano 1 Maj 2008 Share Napisano 1 Maj 2008 Feldgendarmerie kreis ILZA na pewno przybędzie w sobotę w liczbie 2 osoby.Dane macie już przekazane, a więc do zobaczenia. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
norman77 Napisano 9 Maj 2008 Share Napisano 9 Maj 2008 Mam pytanie dotyczące godziny rozpoczęcia tej inscenizacji, prawdopodobnie uda mi się przyjechać i zależałoby mi na punktualnym zjawieniu się, pozdrawiam Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
pieczarka Napisano 11 Maj 2008 Share Napisano 11 Maj 2008 Nikt nic nie pisze? wszyscy zginęli?:) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
miszka7-1 Napisano 11 Maj 2008 Share Napisano 11 Maj 2008 Pieczarek,melduję,że...niestety jeszcze ...żyję. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
atyl Napisano 12 Maj 2008 Share Napisano 12 Maj 2008 Ale Miszka gdzie mieliście zginąć, napędziliście tylko stracha ludności cywilnej i zakurzyliście odświętne garnitury i mundury VIP-om.Ja myślę , że to jest blokada medialna w związku z pewnymi zdjęciami pana ministra i pewnych osób duchownych, przy pojazdach mechanicznych, he, he Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
miszka7-1 Napisano 12 Maj 2008 Share Napisano 12 Maj 2008 he he he,Atyl ubawiłeś mnie...A tak,kwoli ścisłości,ku pokrzepieniu niemieckich serc nie braliśmy udziału w rekonstrukcji :))) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
atyl Napisano 12 Maj 2008 Share Napisano 12 Maj 2008 http://www.itvp.pl/info/news.html?channel=-1&news=713127&directory_id=2788 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
atyl Napisano 12 Maj 2008 Share Napisano 12 Maj 2008 W tle za por. Maciążkiem Krukiem" m. in. ułani ze Stowarzyszenia Ułanów Grochowskich.Ale ten historyk, a w zasadzie jego czapka to jakaś kompletna pomyłka.W celu uporządkowania relacji. Wywiad z por., Maciążkiem,salwa i żołnierze z 25 BK, tablica PZJ, to uroczystości przy Szańcu płk Hubala" pod Anielinem, Wypowiedź historyka, szarża i rekonstrukcja na tyłach kościoła w Poświętnem. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.