turkuć Posted April 21, 2008 Author Share Posted April 21, 2008 Witam,gdzie można znaleźć kompletny spis treści numerów Odkrywcy" z lat 2000 - 2008 wraz z nazwiskami autorów. Czy taki spis istnieje w ogóle ? Link to comment Share on other sites More sharing options...
redaktor Posted April 21, 2008 Share Posted April 21, 2008 Szanowny Panie Turkuć"Niestety, spisu treści numerów, wraz z Autorami artykułów, od 2000-2008 nie posiadamy. Dysponujemy natomiast spisem -począwszy od 2003 do 2007 r. I oczywiście, cztery numery 2008 r. pozdrawiam Izabela Kwiecińska Link to comment Share on other sites More sharing options...
turkuć Posted April 21, 2008 Author Share Posted April 21, 2008 Dziękuję za szybką odpowiedź. Czy w takim razie nie uważa Pani że byłoby z korzyścią zarówno dla czytelników jak i Redakcji opublikowanie posiadanych spisów 2003 - 2007, choćby na tym forum ? Link to comment Share on other sites More sharing options...
mowglyn Posted April 21, 2008 Share Posted April 21, 2008 Turkuć!Skoro redakcja do tej pory nie wysiliła przy zestawieniu spisu treści za lata 2000-2002, to jaką korzyścią dla redakcji będzie opublikowanie takowego spisu za lata 2003-2007?Pozdro! Link to comment Share on other sites More sharing options...
turkuć Posted April 21, 2008 Author Share Posted April 21, 2008 Nie za bardzo rozumiem twojego posta mowglyn ? W czym rzecz ? Jaką korzyścią będzie opublikowanie takiego spisu ? A choćby i informacyjną , czyba że wywodzisz sie z kręgu osób dla których dezinformacja lub brak informacji to większa korzyść niż rzetelna informacja.A praktycznia korzyść - na przykład ktoś poważnie zainteresowany jakimś wycinkiem historii (profesjonalny historyk, popularyzator) mógłby zapoznać się z ciekawymi dla niego zagadnieniami i następnie np. zacytować artykuł w przypisach swojej pracy. Wierz mi że przez sterty Odkrywcy w ciemno przekopywał sie nie będzie.Korzyść dla pisma będzie taka że zwiększy się ilość jego cytowań oraz wzmianek w bibliografiach prac - a jest to podstawowy miernik powagi danego tutułu. Link to comment Share on other sites More sharing options...
longwood Posted April 21, 2008 Share Posted April 21, 2008 i jakby jeszcze moznabylo sciagnac sobie dowolny artykul za jakies rozsadne pieniazki-powiedzmy 2-3 zeta, nie kazdy jest zainteresowany czytaniem calego numeru Link to comment Share on other sites More sharing options...
mowglyn Posted April 21, 2008 Share Posted April 21, 2008 Turkuć!Nie rozumiesz, bo nie umiesz uważnie czytać. Powtarzam raz jeszcze: Skoro redakcja do tej pory nie wysiliła przy zestawieniu spisu treści za lata 2000-2002, to jaką korzyścią dla redakcji będzie opublikowanie takowego spisu za lata 2003-2007?". Przeczytaj teraz raz jeszcze, najlepiej trzy razy i powoli, a później zwróć szczególną uwagę na użyty zwrot jaką korzyścią dla redakcji".Pozdro!PS. Życzę owocnych efektów przemyśleń.PS. Aha, korzyść dla redakcji to nie to samo, co korzyść dla czytelników. Różnica kolosalna... Link to comment Share on other sites More sharing options...
liha Posted April 21, 2008 Share Posted April 21, 2008 Turkuć tutaj by było ciężko ale może ktoś z forumowiczów robi sobie taką listę to Ci odpowie.panie mowglyn ja czytałem raz i nie widze w tych postach sensu ani odpowiedzi na pytanie. Czytam raczej z większym zrozumieniem niż pan pisze.liha Link to comment Share on other sites More sharing options...
longwood Posted April 21, 2008 Share Posted April 21, 2008 mowglyn ma szybszy procek niz my szaraki Link to comment Share on other sites More sharing options...
mowglyn Posted April 21, 2008 Share Posted April 21, 2008 (Panie) Liha!Składam najszczersze wyrazy współczucia z powodu wtórnego analfabetyzmu.Pozdro!PS. Podtrzymuję swoje poprzednie stwierdzenie. Skoro redakcja do tej pory nie wysiliła przy zestawieniu spisu treści za lata 2000-2002, to jaką korzyścią dla redakcji będzie opublikowanie takowego spisu za lata 2003-2007?". Link to comment Share on other sites More sharing options...
mowglyn Posted April 21, 2008 Share Posted April 21, 2008 To jest właśnie odpowiedź na pytanie zadane przez Turkucia: Czy taki spis istnieje w ogóle ?" Link to comment Share on other sites More sharing options...
turkuć Posted April 21, 2008 Author Share Posted April 21, 2008 Nie bądź kolego mowglyn taki do przodu bo ci się procek przegrzeje !napisałem: Korzyść dla pisma będzie taka że zwiększy się ilość jego cytowań oraz wzmianek w bibliografiach prac - a jest to podstawowy miernik powagi danego tutułu."Co może przełożyć się na większy popyt, co z kolei może przełożyć się na większy zysk. Paniał czy napisać drukowanymi ? Link to comment Share on other sites More sharing options...
mowglyn Posted April 21, 2008 Share Posted April 21, 2008 Pisz to do REDAKCJI a nie do mnie. Ja wiem o tym, redakcja raczej nie, skoro jeszcze nie wpadła na ten pomysł.Pozdro!PS. Bez odbioru... Link to comment Share on other sites More sharing options...
turkuć Posted April 21, 2008 Author Share Posted April 21, 2008 Szkoda że coś takiego jak ten spis nie istnieje (przynajmniej oficjalnie). Mam jednak nadzięję że pismo które istnieje kilka dobrych lat ma zagorzałych fanów którzy się na takie cóś porwali. Poczekam może ktoś coś na forum wrzuci... Link to comment Share on other sites More sharing options...
pastuszek Posted April 21, 2008 Share Posted April 21, 2008 to se poczekasz Link to comment Share on other sites More sharing options...
woytas Posted April 21, 2008 Share Posted April 21, 2008 Dosc! Link to comment Share on other sites More sharing options...
redaktor Posted April 21, 2008 Share Posted April 21, 2008 WitamPanie Turkuć" z uwagą przeczytałam Pańskie sugestie i zgadzam się z Panem co do kwestii korzyści opublikowania spisów zawartości numerów. Ale mówiąc szczerze, trochę nas Pan ubiegł swoim pytaniem. Bowiem jesteśmy w trakcie przygotowania takiej całościowej prezentacji artykułów Odkrywcy" - pod nazwą archiwum roku" (na wzór archiwum opublikowanego np. w numerze styczniowym tego roku)i umieszczenia jej na forum. W jakiej formie i w jakim dziale - zadecyduje Administrator. Myślę, że już wkrótce będzie to miało miejsce. Zatem proszę o cierpliwość. A jeżeli Pan potrzebuje pilnie konkretnych materiałów, proszę o kontakt z redakcją. Prześlemy Panu e-mailem. Dziękuje za kontakt i pozdrawiamIzabela Kwiecińska Link to comment Share on other sites More sharing options...
Swiety82 Posted April 21, 2008 Share Posted April 21, 2008 Kilka pism komputerowych prowadzi coś takiego w formie elektronicznej, może tak byłoby łatwiej? A świeże" artykuły na bieżąco byłyby ściągane" do indexu programu, zaoszczędziłoby to czasu, druku, a i tak wszystkie teksty/artykuły przygotowywane są w formie elektronicznej, więc to by była kwestia wklepania" danych do programu.Taka moja mała sugestia.Pozdrawiam!Kamil Link to comment Share on other sites More sharing options...
Bocian Posted April 21, 2008 Share Posted April 21, 2008 Zacznijmy od tego że to nie wina redakcji tylko pośrednio moja. Z różnych powodów mniejszych lub większych. Miała powstać kompleksowa baza danych wszystkich numerów i wszystkich artykułów i z tego automatycznie generowane archiwalne spisy treści. Również w planach była możliwość dostępu na zawołanie do artykułów z numerów których nie ma już w sprzedaży. I nadal chciałbym tak zrobić. I nie jest to tylko kwestia wklepania tych artykułów, to sporo roboty, nie ma plików lub danych źródłowych w takiej postaci żeby dało się je łatwo zaimportować do bazy, pozostaje żmudna robota i kopiowanie wraz z formatowaniem, ilustracjami itp itd. To naprawdę sporo pracy i nie ma kto tego robić. @mowglyn zwolnij trochę bo gdybasz nie mając pojęcia o czym mówisz a złośliwości zostaw sobie na późniejA wszelkie sprawy do redakcji naprawdę proszę załatwiać bezpośrednio w redakcji. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts
Archived
This topic is now archived and is closed to further replies.