Skocz do zawartości

Czołgi na śląsku

łysolek

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano
mam pytanie (szukałem wątku ale nic) w różnych regionach polski stoją po lasach polach itd czy stoją takie na śląsku????? prosze o szybką odpowiedź
Napisano
A może to jak z tymi garnkami w ziemi u mistrza Jana Długosza :)
Polska to kraj pełen rzeczy osobliwych. Niebywałe jest na przykład to iż samoistnie i bez pomocy ludzkiej rodzą się u nas na polach i po lasach czołgi rozmaite. Małe i duże, w grupach i samotnie, z początku kruche i pordzewiałe po wyciągnięciu stają się ponownie mocne i do użytku zdatne.
A wieści o tych dziwach daleko po Europie się roznoszą :))).
Pozdr
Napisano
Na Pustyni Błędowskiej (czy to jeszcze Śląsk?) stoi cały niemiecki pułk pancerny, który był tam testowany przed dołączeniem do Afrika Korps. Brakuje tylko paru ciężarówek i motocykli, które zabrali do przewozu Bursztynowej Komnaty.
Oczywiście jest dobrze zamaskowany, ale miejscowi świetnie wiedzą gdzie dokładnie się znajduje. Za piwo albo bełta powiedzą, gdzie i jak go znaleźć.
Napisano
No i ktoś wygadał te pilnie strzeżoną tajemnice...

A tak serio czy czołg w Gliwicach cię interesuje?? Wszak stoi wśród drzew (czyt. w parku...) na betonowym bloku...
Napisano
Znowu se jaja robicie.
A może kol. łysolek chce się dowiedzieć gdzie są jakoweś i zrobić dokumentacje fotograficzną.
Może ma za mało cyferek przy nicku?
pozdrawiam
stangret
Napisano
z opowiesci jednego z moich kolegow - w Rybniku do zeszlego roku w ogrodzie pewnego pana zakopane byly pozostalosci jakiegos pojazdu - podobno byla to wieza z jednym wlazem - polegla na wiosne przy budowie domu
Napisano
Dobra więc tak z tego co wiem o jakimś czołgu wie Antoni ale on mieszkał pod Warszawą.

1961.Szczęściarz Antoni
Tytułowy bohater, urzędnik warszawski, otrzymuje w prezencie ślubnym klucz do domku jednorodzinnego, lecz znajduje na jego miejscu jedynie drzwi, barak i nieuporządkowany teren. Kiedy młodzi małżonkowie usiłują go zniwelować, znajdują pod zwałami ziemi . . . czołg. Robią wszystko by się go pozbyć.

Znając życie on już jest martwy ale może rodzina będzie coś wiedziała.
Oczywiście polecam film, jest super.
pozdrawiam Kurt
Napisano
Proponuje też dobrze przeczesać pustynie w Libii i Tunezji, tam napewno jeszcze są. Tylko potrzebny jest duży grzebień na polowania :))
Ale tak na serio to jest jedno takie miejsce w Polsce. W centrum poligonu w Drawsku Pomorskim jest wielka polana (z 10 na 10 kilosów) wrzosami pokryta i tam stoją sobie tanki jak durszlaki w dużych ilościach od T-34 do T-55. I po lasach też. Sam widziałem.
Czyli tak nie do końca takie jaja i bajki :)
Napisano
Nie jest tak do końca,że temat czołgow to tylko żarty i kpiny-przy budowie autostrady natknęli sie na jedna sztukę i na szczęscie zajął się tym konserwator zabytkow... nic więcej nie wiem,ponieważ osoby pracujace przy tym nie znaja się na sprzęcie,ale jednak jest:-)

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie