Skocz do zawartości

Współczesny J23, Sorge, Stirlitz?

woyta

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano
Dzięki za skan, wiele sprzeczności, trudno wypowiedzieć się obiektywnie-dwie strony, dwie prawdy. Jednak jest coś zastanawiającego w tym wszystkim: jeżeli walczył o wolną Polskę to dlaczego Wałęsa nie chciał go rehabilitować, jeżeli pośrednio zadziałał na szkodę Jaruzelskiego to dlaczego jego koledzy partyjni pomogli Kuklińskiemu? Dziwne.
  • Odpowiedzi 115
  • Created
  • Ostatniej odpowiedzi
Napisano
Jacku znajac postac i dokonania Walesy w okresie prezydenckim to ja sie niczemu nie dziwie :))))))))))
Mac - dzieki za skan!!!
Napisano
Nie ma się czemu dziwić skoro zamiast przeskoczyć przez płot, przypłynął do stoczni motorówką M1, a jakimś dziwnym trafem po tym gdy zażyczył sobie teczki z dokumentami Bolka, wróciła na półkę pusta. Ale gdzie ja się galopuję, przecież to forum O.
pozdr.
mac
Napisano
Ostatni meldunek płk Ryszarda Kuklińskiego

BARDZO PILNE !!!

Z uwagi na toczące się śledztwo zmuszony jestem do zrezygnowania z codziennego informowania o sytuacji. Proszę o oszczędne operowanie przekazywanymi przeze mnie danymi gdyż, jak mi się wydaje, misja moja ma się już ku końcowi. Dane te łatwo demaskują żródło. Nie mam nic przeciw temu, wręcz jest to moja wola, aby przekazywane przeze mnie informacje służyły sprawie tych, co o wolność Polski walczą z podniesionym czołem. Gotów jestem wnieść także najwyższą ofiarę, ale przecież czynem, a nie ofiarą możemy czegoś dokonać.

NIECH ŻYJE WOLNA POLSKA!
NIECH ŻYJE SOLIDARNOŚĆ
NIOSĄCA WOLNOŚĆ WSZYSTKIM UCISKANYM NARODOM!

Jack Strong
2 XI 1981

Napisano
Za hasla, ktore nazywasz zadeciem" ginely pokolenia Polakow. Jak widac pojecia takie jak niepodleglosc i wolnosc mocno zdewaluowaly sie dla co poniektorych. To smutne...
Napisano
pomsee, smutne, że te pokolenia polaków stawia się w jednym rzędzie ze..szpiegami (jakkolwiek uzasadniali by swoje działania, jednak szpiegami). Pomsee, nie chcę kłótni, mój pogląd ilustruje dokładnie mój post z 2004-02-19 11:47:00 Myslę, że nikogo nim nie obrażam. Pozdrawiam
Napisano
Hehe zdrajca- dobre sobie ale kogo i czego ???
płk Ryszard Jerzy Kukliński przysiegę wojskową składał w 1947 roku o ile wiem nie było w niej mowy o sojuszu z wielkim bratem i tym podobnych głupotach. Przysięgi w PRl zmieniały się kilka razy -w momencie przysięgi Kuklińskiego była jeszcze w niej mowa o Bogu i Ojczyznie, gdy opuszczał już swoją ojczyznę w 1981 roku było już inaczej to fakt- ale jakie to ma znaczenie. płk Kukliński nigdy nie zdradził tego na co przysięgał, przeciwnie jak ci którzy byli jego dowódcami dla których zdradzić to jak wypić szklankę wody- podobnie zresztą jak dla wielu publicystów pewnej Gazety" którzy dla Ojczyzny nie poświęcili by nawet drugiego śniadania- ale Kuklińskiego szpiega i zdrajcę oczywiście, bardzo chętnie- dlatego opluwają jego osobę nawet po śmierci. W polskiej armii rzeczywiście służyli Jacek i Grześ, ale już pociągiem który wiózł ich na ćwiczenia kierował Sasza lub Pietia- to taka metafora nawiązująca do tego że Kukliński nic tam nie mógłm wiedzieć i wszystko co przekazywał dotyczyło armii polskiej- otóż nie prawda: na ważniejszych szlakach kolejowych i węzłach rządzili rosjanie to oni decydowali o strategicznych ruchach wojsk w Polsce, a poza tym stanowisko jakie zajmował płk Kukliński - zastępca szefa Wydziału Planowania Strategiczno-Obronnego wysoki rangą oficer łącznikowy pomiędzy Moskwą a Warszawą, chociaż racją jest że rosjanie specialnie Polakom nie ufali, jednak planując inwazję na kraje NATO
z udziałem sprzymierzonej armii chyba nie sposób co nie których o tym fakcie choć w zarysach poinformować-informacje przekazane przez Olega Pieńkowskiego też można włożyć między bajki- bzdura przypomnijcie sobie jak skończył. A z tym że brał jakieś pieniądze to już jakaś starcza demencja co nie którym chyba dolega- za swoją współpracę z amerykanami nie brał żadnych pieniędzy- no a w stanach , ludzie z czegoś musiał żyć, trudno żeby człowiek objęty ochroną służb specialnych USA strugał meble- do przemyślenia
Dla mnie bohater
pozdrawiam
Napisano
Pomsee, Dago ma rację te słowa w ustach tego człowieka są puste. Trzeba by tu powiedzieć jak ich rekrutowano. On i jeszcze kilku jego kolegów znajdowali się w Korei podczas wojny jako obserwatorzy. Podpuszczano Koreankę, może Amerykankę, napstrykano trochę zdjęć, nagrywano rozmowy. Potem z panem K. umawiał się gość w garniturku pokazywał zdjęcia i proponował, albo odda zdjęcia właściwym służbom ( a wtedy powrót, zielony garnizon, braki awansów albo jeszcze gożej , może rozwód itp.)
albo odda małą przysługę za co otrzyma niezłą sumkę. Jak oddał jedną to wiadomo. Tak że zaczął balansować.Jak myślisz, jacht z pensji sobie kupił ?. Pozatym tak jak napisano powyżej szpieg to czarna robota. Nigdy nie wiadomo dokładnie co robi, dla której strony pracuje. Swego czasu chodziły słuchy że pracował też dla Rosjan i przekazywał fałszywki CIA. Może nawet mieć krew rodaków na rękach, ale o tym się nigdy nie dowiemy. Tak że te słowa to tylko pusta przykrywka.
pozdrawiam
mac
Napisano
Panowie please nie porównujcie powstańców i innych polaków którzy walczyli za wolnoœć Polski do Kuklińskiego bo to conajmniej niesmaczne! Luzik! Zaraz postawiš mu kilka pomników, papierz go beatyfikuje na œwietego i po kłopocie. Kolejne œwięto w kalendarzu. Ciekawe tylko że za służbę wojskowš dla obcego państwa była i jest taka sama kara, a tu bohater (tfu!)narodowy....... NAJEMNICY ŁĽCZCIE SIĘ POD GWIADZISTYM SZTANDAREM - włos wam z głowy nie spadnie!!!!!!!!
A tak swojš drogš czym się różni wasalstwo wobec ZSRR od obecnego wasalstwa wobec USA ?!
Napisano
no się różni brakiem Stirlitza... chyba ?
Napisano
Chyba niczym się nie różni... dupę amerykańcom liżemy tak samo jak ruskim (amerykańcom i ruskim specjalnie z małych liter). Jeszcze zobaczycie jak wyjdziemy na tej wielkiej przyjaźni z hameryką... :)

pzdr

bjar_1
Napisano
Land: aj, gdzie moja lista krakowska tajna, specjalna, ładna, aj..
Napisano
Polska za sprawą milera i jemu podobnych jest dziś nie silnym państwem, ale światową ekskluzywną dziwką która daje dupy każdemu kto trząsa pełną sakwą! boli to strasznie, ale taka jest prawda. pobłażamy ruskim, głupawo przytakujemy niemcom i liżemy dupe ameryce. i pomyśleć o tych wszystkich brzozowych krzyżach od lenino po atlantyk.
Napisano
Nie na temat ale tak jakoś zeszło.
Mamy niepodległość, tylko efekty kiepskie. Politycy pożal się Boże, żadnej woli pracy dla kraju.
Płacimy wysokie jak cholera podatki, w zamian nic nie dostając - leży bezpieczeństwo - policja, system sądowniczy, służba zdrowia, powoli sypie się edukacja.
Czyli de facto, wszelkie funkcje dla których istnieje państwo nie działają. Czyli po co poaństwo, do tego dług taki, że każda normalna firma, czy rodzina by splajtowała. Wydajemy ciągle więcej niż są wpływy. Do tego wejscie do UE nic nie zmieni - tam jest biurokracja i pełen socjalizm, który długo trwać nie może.
Moim zdaniem, jest to wynik 2 wojny - straciliśmy najlepszych ludzi i klasy wyższe i średnie. Tak, więc kiepsko jakoś widzę przyszłość.
Napisano
Mietek - nie czepiaj się II wojny bo nie masz racji. Za to co się dzieje trzeba winić 90% obecnego społeczenstwa które za coca-colę i kilka dolców rozpierdoli dorobek własnych ojców! Potrafimy tylko wykrzykiwac hasełka patriotyczne ale jak się tylko pojawia okazja to sprzedamy ziemię naszych ojców za garść srebrników....
Napisano
Przepraszam starych i zasłużonych bywalców tego forum, że jako osbnik nowy w tym towarzystwie się swoje trzy grosze wtrącić. Czytam posty w tym wątku i ze zdumienia wyjść nie moge. Zasłużony uczestnik forum nie widzi różnicy międy, jak to się uprzejmie wysławia ,wasalstwem", wobec USA i ZSRR. To ja już chyba nie wiem na jakim świecie żyję! Otóż, nie wnikając w pochodzenie i znaczenie słowa wasalstwo" uprzejmie informuję, że Stany Zjednoczone, w przeciwieństwie do ZSRR, nigdy z nami wojny nie prowadziły, niepodległości nam nie odebrały, ponad połowy terytorium nie zaanektowały, a w Katyniu to raczej nie US Marines mordowali polskich oficerów. Myślę sobie, że gdyby tak wymieniać dalsze różnice, to ciężko by raczej skończyć było i przez tydzień. O jednej jeszcze jednak wspomnę - otóż USA nieco więcej kilometrów od Polski dzieli niż ZSRR czu obecnie Rosję.
Inny zasłużony bywalec forum pisze, że bycia patriotą i szpiegiem to się połączyć nie da, bo szpiegostwo jako taki brudzi, hańbi i od czci to do szóstego pokolenia odsądządza. Inny doskonałą wiedze z metod werbowania posiada - no, no, pozazdrościć, wiemy już jak mały Jasio pracę wywiadu sobie wyobraża"!
Żeby lista osób godych pogardy była szersza pozwolę sobie podsunąć zasłużunym forum tego bywalcom nazwisko Piłsudski - szpieg japoński (wiadomo, jak ich werbowali!).
Nie, nie chce mi się dalej pisać. Rzygać mi się chce.
Napisano
Tak- myślę że Mietek ma dużo racji w tym co napisał w ostatnim poście- to nam najlepszych ludzi w ciągu ostatniej wojny pochowano i nie tylko za sprawą normalnego rozwoju wojny- ale niestety z mocy ZSRR, to właśnie nam wywieziono na daleki wschód najlepszych powiedzielibyśmy dzisiaj menadżerów" drugiej Rzeczypospolitej, policjantów, żołnierzy , oficerów, przedsiębiorców, profesorów, nauczycieli itd- jak więc mamy dzisiaj kapitał sami widzimy- kto miał Polaków tego wszystkiego nauczyć jak nauczycieli zabrakło, a i krótko po wojnie sami polacy tych którzy jeszcze zostali to wykończyli-
zarazem rację ma też Landminner , rzeczywiście dzisiaj też nie wiele lepszego mamy do zaoferowania-czy wejście do UE coś zmieni ??? oby tak, ale wątpię
pozdrawiam
Napisano
Darda - nie chce mi się rozwodzić kto kogo więcej razy rezał - polacy rosjan czy odwrotnie bo histria państwa polskiego jest mocno przesiąknieta obcą krwią, jak również nad faktem kto komu i kiedy więcej terytorium siłą zabrał. A co do wasalstwa w stosunku do USA to historia odpowie za 200 lat kto miał rację. Ale nie zmienia to faktu że niejaki Kukliński szpiegował na rzecz obcego mocarstwa i jakoś nie widze przyczyny dla której nalażałoby sławić go za to pod niebiosa bo to nie był nasz szpieg w amerykańskiej armii tylko amerykański szpieg w naszym kraju! I nie można się rozwodzić jakich to on rzeczy nie zdziałał dla świata bo nikt nie zna wszystkich raportów które przekazał i przede wszystkim nikt nie wie jak zostały i mogą jeszcze zostać wykorzystane!

PS. Jak jesteś nowy to się podpisz bo większość ludzi się tu zna na forum.

Grzegorz Franczyk Landminer"
Napisano
A tak przy okazji to zupełnie nie rozumiem dlaczego niektórzy tak się uczepili rosjan i komunistów. Jak nam w XVII wieku szwedzi zrobili tour de pologne w tę i nazad w wyniku czego 90% polskich zamków i całego kraju obrócii w perzynę to niby tak z miłości braterskiej?! Coś mi się wydaje że niektórzy popadają w taką samą propagandę antykomunistyczną jak dawniej antyniemiecką. Historia Polski nie datuje się od 1939 ani 1945 roku panowie pasjonaci historii polskiej"!
Napisano
O rany, pusty smiech mnie ogrania! Jak Kuklinski wedlug slow Landminera sluzyl obcemu mocarstwu" (w domysle USA) to jest be a jak sluzyl obcemu mocarstwu (ZSRR) jako wysoki oficer sztabu generalnego Ludoweg Wojska Polskiego to cacy?
Ale nad taka argumentacja to wlasciwie nie wiadomo czy smiac sie czy plakac? A moze wspolczuc?
Napisano
Landminer a wlasciwie dlaczego w swoich dywagacjach na temat historii naszego pieknego kraju zatrzymales sie na XVII w.? Troche ambicji chlopie, dalej przeciez mozna zaczac twoja wyliczanke od momentu pojawienia sie Slowian na terenach obecnej Polski.
Napisano
pomsee, wydaje mi się, że za mocno spłycasz temat. Ta sprawa ma tyle wątków, że trudno merytorycznie argumentować na forum, można rzucać hasłami, najlepiej antykomunistycznymi (trochę się już chyba przeżyły, czas płynie). Szanuję Twoje zdanie, dla Ciebie to bohater a ja nadal zostanę przy swoim, szpieg to szpieg i dla niego są pieniądze (ten wątek był już poruszany i..cisza?) a nie pomniki. Polska była, jest i będzie Polską niezależnie jakie rządy i z kim bedą kolaborowały, nie można działań przeciwko Polsce usprawiedliwiac walką z komunizmem i rządem, skutki pracy" pana K. jakby co" dotknęły by przede wszystkim nas i tych Janków czy Marków o czym ktoś tu już pisał, służących w polskojęzycznej" Armii Czerwonej, może i Ciebie (też nierozwinięty wątek, niewygodny?). Przepraszam, zadęło mi się " na koniec. Pozdrawiam

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie