3Pawel3 Napisano 10 Wrzesień 2008 Share Napisano 10 Wrzesień 2008 Jeszcze taka łuseczka - chyba berdan Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
3Pawel3 Napisano 10 Wrzesień 2008 Share Napisano 10 Wrzesień 2008 Może dla wielu to nic specjalnego ale mnie cieszy bo pierwszy w koronie :) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
3Pawel3 Napisano 10 Wrzesień 2008 Share Napisano 10 Wrzesień 2008 Jeszcze akumulatorek Niemcy w lesie zostawili :) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
3Pawel3 Napisano 10 Wrzesień 2008 Share Napisano 10 Wrzesień 2008 Dość stary...Pozdrawiam! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
f35jsf Napisano 10 Wrzesień 2008 Share Napisano 10 Wrzesień 2008 Gratulacje kolego Roadrunner i szczęścia na nowej drodze życia, w domu i w lesie:)))Pozdrawiam. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
acer Napisano 10 Wrzesień 2008 Share Napisano 10 Wrzesień 2008 Żonę też można zabrać do lasu ;) :D Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
8total4 Napisano 10 Wrzesień 2008 Share Napisano 10 Wrzesień 2008 kol. danieloff - szczerze mówiąc bardzo ciekawe stwierdzenie, chętnie zerknął bym na jakieś opracowanie ku czci tematu gładkich guzików.Moja hipoteza jest taka: prezentowane guziki, to guziki wzoru 1857 - gładkie, sygnowane, spajane, posiadające druciane uszko. Używane do obalenia caratu (w różnych drobnostkowych modyfikacjach - takich jak kształt orła)Jest jeszcze jedna kwestia t.j. guziki wz. 1829, które zanim zostały wyparte przez guzik wz.1857, były powszechniej używane do zakończenia Powstania Styczniowego, i o te właśnie może chodzić w wypowiedzi kol. danieloff'a (2008-09-10 09:17:54).Sądzę iż guziki przedstawione na fotografii to guziki wz.1857, tyle że z odłamanymi uszkami, owszem mogły być używane podczas Powstania 1863, jednak w dużo mniejszej ilości niż sort wz.1829.Mniemam iż Kolega miał na myśli guziki wz.1829 używane teoretycznie do 1864r. Mój post nie ma na celu kłótni, a raczej wytłumaczenie.W razie kłopotu postaram się podesłać fotografie.pozdrawiam!Dawid :) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
8total4 Napisano 10 Wrzesień 2008 Share Napisano 10 Wrzesień 2008 ko. 3Paweł3 - to 'odznaczenie' to zapewne nabijka, niestety nie potrafię okreslic dokładnej daty powstania.pozdrawiam!! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
3Pawel3 Napisano 10 Wrzesień 2008 Share Napisano 10 Wrzesień 2008 kol. 8total4 dzieki za wstępne informacje jesli to cos pomoże to leżalo sobie jakieś 2 m od okopu niemieckiego - wokół łuski od niemieckich mauserów ale równie dobrze może pochodzić z zupełnie innego okresu :)Pozdrawiam! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Darek419 Napisano 11 Wrzesień 2008 Share Napisano 11 Wrzesień 2008 Pieczątka samoróbka. Tekst na niej to:JAKAN BARIN. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
danieloff Napisano 11 Wrzesień 2008 Share Napisano 11 Wrzesień 2008 8total4 - dopiero zauważyłem twoje wpisy w temacie gładkich carskich guzików. Nie jestem ekspertem w tej dziedzinie i nie będę się upierał przy swoim stanowisku, ale z mojej wiedzy wynika, że mniej więcej do okresu powstania styczniowego w armii carskiej stosowano gładkie guziki mundurowe, chyba tylko z wyjątkiem jednostek gwardyjskich. Prawdopodobnie chodzi o guziczki wz. 1829, o których wspomniałeś. Trafiałem takie na pobojowiskach z 1863 roku a ich cechą charakterystyczną są płaskie uszka z dziurką (nie druciane). Przeważnie nie są one sygnowane. Natomiast w okolicach carskich garnizonów (np. na polach dookoła Twierdzy Modlin) trafiają się gładkie guziki pięknie sygnowane, czasami nawet ze śladami srebrzenia lub złocenia. Dotąd myślałem, że też pochodzą z okresu od 1829 do 1864 roku, ale mogę się mylić i nie jestem tego pewien. Uperałbym się tylko przy stwierdzeniu, że nie są to guziki zastępcze z okresu I wojny, bo niezwykle rzadko trafiają sią na pobojowiskach, są raczej znaleziskami garnizonowo-polno-śmietnikowymi z lat wcześniejszych. A co do kłótni - no chyba nie o guziczki??? :-) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Darek419 Napisano 12 Wrzesień 2008 Share Napisano 12 Wrzesień 2008 Bączek. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Darek419 Napisano 12 Wrzesień 2008 Share Napisano 12 Wrzesień 2008 Papież Leon XIII. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Darek419 Napisano 12 Wrzesień 2008 Share Napisano 12 Wrzesień 2008 Gwizdek. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Darek419 Napisano 12 Wrzesień 2008 Share Napisano 12 Wrzesień 2008 Jaka to monetka ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
danieloff Napisano 12 Wrzesień 2008 Share Napisano 12 Wrzesień 2008 A dokładniej jest to środek od dwuczęściowego carskiego bączka oficerskiego. Pierwotnie był nałożony na większy, taki z promieniami. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Darek419 Napisano 12 Wrzesień 2008 Share Napisano 12 Wrzesień 2008 Druga strona monetki.OK.Dzięki Daniel za informację.pozdro. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
8total4 Napisano 12 Wrzesień 2008 Share Napisano 12 Wrzesień 2008 Kol. danieloff - podeślę coś na priv jak znajdę chwilę czasu, sądzę że się źle zrozumieliśmy.Oczywiscie nie tylko jednostki gwardyjskie używały guzików z rysunkiem do 1864r. (właściwie 1862).Sprawa jest tego typu iz guziki kol. Roadrunner'a posiadały druciane uszko, jak najbardziej gdyby było blaszane - 1829. druciane - guzik wzoru 1857, używany do zakończenia IWŚ.Resztę podeślę na priv jak tylko będę miał chwilę wolnego czasu.Jeżeli miałbym się kłócic, napewno nie o guziki ;) Jak najbardziej przyznaję rację w poście z (2008-09-11 14:21:26).pozdrawiam i niebawem się odezwę!Dawid. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
3Pawel3 Napisano 15 Wrzesień 2008 Share Napisano 15 Wrzesień 2008 Witam!Kilka ciekawszych trafień z weekendu 12-14.IX.Maciek ma kluczyk, Darek ma kluczyk mam i ja :) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
3Pawel3 Napisano 15 Wrzesień 2008 Share Napisano 15 Wrzesień 2008 Gładki od środka wygląda tak ma napis po rosyjsku ale nie wiem co oznacza:) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
3Pawel3 Napisano 15 Wrzesień 2008 Share Napisano 15 Wrzesień 2008 Jeszcze taki francuski guziczek sygnowany GJ&F PARIS - chyba miedzywojenny :) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
3Pawel3 Napisano 15 Wrzesień 2008 Share Napisano 15 Wrzesień 2008 W lesie leżała jeszcze tak ozdoba w kształcie rozety - średnica około 5cm. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
3Pawel3 Napisano 15 Wrzesień 2008 Share Napisano 15 Wrzesień 2008 Wśród wielu łusek był magazynek - AKPozdro! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Darek419 Napisano 25 Wrzesień 2008 Share Napisano 25 Wrzesień 2008 Niestety reszty nie było. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
3Pawel3 Napisano 2 Październik 2008 Share Napisano 2 Październik 2008 Parę dni od weekend'u już upłyneło ale jakoś nie było kiedy wrzucić :) Kilka drobiazgów: znowu kluczyk, gładki guzik, pierścionek, 1/2 kopiejki z 1913 i odznaka PTTK :)) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.