220V Napisano 9 Listopad 2008 Share Napisano 9 Listopad 2008 Kolego Arbi1000,jakbym normalnie swoje fanty widział ;)jaki region, jeśli mozna wiedzieć?O monetach to nie mowię, bo popularne ale znalazłem identyczne serduszko i takią ozdobę (chyba z końskiej uprzęży?) jak widoczna na Twoim ostatnim zdjęciu.Czy wiesz coś wiecej o tych elementach?Czy moje przypuszczenia są słuszne? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Diago Napisano 10 Listopad 2008 Share Napisano 10 Listopad 2008 ja tez mam takie serduszko wrzucałem kiedys na id to jest okucie od buta tylko nie pamiętam datowania :( Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
220V Napisano 10 Listopad 2008 Share Napisano 10 Listopad 2008 okucie buta?bardzo ciekawe!ja to trafilem na miejscówce gdzie wychodzi przede wszystkim 19 wiek i troche I wojny Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Arbi1000 Napisano 10 Listopad 2008 Autor Share Napisano 10 Listopad 2008 Koledzy Diago i 220V. Czy na waszych serduszkach" też jest wybita liczba 10?.Na moim zdjęciu jest widoczna u gory.Znalazłem je w okolicy Końskich.Nie bardzo przemawia do mnie wyjaśnienie, że jest to okucie buta, ale kto wie?Może jeszcze ktoś się wypowie? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Arbi1000 Napisano 11 Listopad 2008 Autor Share Napisano 11 Listopad 2008 Jako że dzisiaj jest Świeto Niepodległości, postanowiłem oczyścić nieco Polską Ziemię ze złomu pozostawionego przez okupanta. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
płomyk Napisano 11 Listopad 2008 Share Napisano 11 Listopad 2008 ARbi z czym smigasz??? Panowie a taki kuferek na ile złtych ma przelicznik ?? Znajomy ma podobny a nieprzygladalem mu sie zbytnio? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Arbi1000 Napisano 11 Listopad 2008 Autor Share Napisano 11 Listopad 2008 Ciekawe, czy da się z tego jeszcze coś wyciągnąć.Miał ktoś może tak ciężki przypadek i poradził sobie?Oblepiona jest zupelnie piaskiem, ktory chyba nawet wżarł się w nią. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
220V Napisano 12 Listopad 2008 Share Napisano 12 Listopad 2008 to mój zestaw,nie ma na tym serduszku żadnych numerów niestety,ja przypuszczałem, że oba przedmioty mogły być ozdobą końskiej uprzęży Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Arbi1000 Napisano 12 Listopad 2008 Autor Share Napisano 12 Listopad 2008 Kol.220V, to serduszko z Twojego zdjęcia sprawia wrażenie wypukłego a moje jest zupełnie płaskie.Ten sam motyw ale różne formy wykonania.Ciekawe co wymuszało ten kształt.Jeszcze jedno.Wewnętrzna krawędź jest nieregularna (w obu przypadkach), tak jakby coś tam miało być wciśnięte. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Diago Napisano 12 Listopad 2008 Share Napisano 12 Listopad 2008 poszukam swojego i wrzuce foto a ta odznake w elektrolize i wyjdzie cacy :) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
8total4 Napisano 12 Listopad 2008 Share Napisano 12 Listopad 2008 to jest podkowka od buta XVI/XVIIw.zdrów! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mjut Napisano 12 Listopad 2008 Share Napisano 12 Listopad 2008 co do tego piachu, to właśnie to przerabiałem:D godzinka w letniej wodzie i oczyszczanie mechaniczne (w moim przypadku scyzoryk). Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
f35jsf Napisano 13 Listopad 2008 Share Napisano 13 Listopad 2008 Przeglądam sobie Twój wątek i coś mi zaświtało:))) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
f35jsf Napisano 13 Listopad 2008 Share Napisano 13 Listopad 2008 ... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
f35jsf Napisano 13 Listopad 2008 Share Napisano 13 Listopad 2008 He he moją ktoś zastrzelił:))Pozdrawiam. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
8total4 Napisano 13 Listopad 2008 Share Napisano 13 Listopad 2008 tez trafialem takie :)znaczek wygląda jak maryśka hehe..pozdro! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Arbi1000 Napisano 13 Listopad 2008 Autor Share Napisano 13 Listopad 2008 Dzisiaj temat poszukiwań potraktowałem bardzo poważnie.Wyznaczyłem sobie sektor,zerwałem darń no i wreszcie to co tygryski lubią najbardziej.Efekt raczej mierny.Jutro znów do roboty więc się zobaczy. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Arbi1000 Napisano 13 Listopad 2008 Autor Share Napisano 13 Listopad 2008 Stara łycha wyskoczyła więc jestem dobrej myśli. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
honker Napisano 13 Listopad 2008 Share Napisano 13 Listopad 2008 cześć Aribi ten złom to pewnie z Ruskigo Brodu bo tylko tego i w takim parszywym rusobrockim stanie można obecnie tam nakopać.A łyżeczkę z samym motywem wykopałem na swojej działce właśnie tam.Sprawdż ten uchwyt bo może jest od samowara z którego mam kranik-może przy okazji wspólnymi siłami uzbieramy całą zastawę.pozd,marek Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Arbi1000 Napisano 13 Listopad 2008 Autor Share Napisano 13 Listopad 2008 Więcej chyba z niej nie wyciągnę.Są głębokie wżery. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Arbi1000 Napisano 13 Listopad 2008 Autor Share Napisano 13 Listopad 2008 f35jsf w jakim rejonie znalazłeś tę łyżeczkę?Ciekawe czy były tak popularne ja późniejsze SP ELEKTRON? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
f35jsf Napisano 13 Listopad 2008 Share Napisano 13 Listopad 2008 Nie Końskie ale też świętokrzyskie, moja wyszła pod Kielcami. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
8total4 Napisano 13 Listopad 2008 Share Napisano 13 Listopad 2008 te lyżeczki to chyba produkcja z miedzywojnia albo z zaboru carskiego, toć i u nas koło Częstochowy takie się trafia.zdrów! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mjut Napisano 13 Listopad 2008 Share Napisano 13 Listopad 2008 Arbi i co, jak to czyściłeś? woda i nożyk? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Arbi1000 Napisano 14 Listopad 2008 Autor Share Napisano 14 Listopad 2008 Dokładnie tak, miut.Oprócz tego, szczoteczka do zębów i wykałaczki.Ktoś wspomniał o elektrolizie, ale to nie ma sensu w tym wypadku. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.