ujazdy Napisano 9 Luty 2004 Autor Napisano 9 Luty 2004 W jednym z postow padlo zapytanie o liczbe ppnc Boforsow ktore przetrwaly w Polsce do dzisiaj .Chcialbym uzupelnic ten watek i zapytac co tak naprawde zostalo z przedwojennego uzbrojenia .Ja napredce moglbym stworzyc taka liste :- niszczyciel Blyskawica;- podwojnie sprezony Bofors 120mm z Groma;- pojedynczy Bofors 120 mm rowniez z Groma;- w jednym z postow widzialem polsko armate 120mm znajdujaca sie w jednym z muzeow w Finlandii;- wieza polskiego Vickersa zniszczona przez jednego z artystow;- kilka mniej lub bardziej kompletnych tankietek (Kubinka ,Belgrad,pln Norwegia,dwie MWP w Warszawie),- ciagnik C2P chyba w Belgii lub w Stanach;- kilka armatek ppnc Boforsa;- lufa armaty 75 mm w Sochaczewie , widzialem taka armate w jednej z galerii dotyczacej Bzury ale nie wiem czy to orginal ;- PZL 11c w MLP w Krakowie;- PWS 26 rowniez Krakow;- PZL 24 w Turcji;- Lazik z jednej z galerii;- kilka motocykli Sokol w wersjach 1000 i 600,- morocykl Niemen;- co najmniej kilka UR-ow;- ckm wz. 30,(ile ? )- rkm wz. 28 (?)- PM Mors -2;- karabin samopowt. Maroszka - 2?;- RKM CHauchat ;- chyba kilka granatnikow 46 mm;troche polskich Mauserow i MosinowWiem,ze w przypadku bronii strzeleckiej podawanie jakichkolwiek liczb jest trudne bo nie wiadomo kto co ma w swoich kolekcjach.Prosilbym o probe uzupelnienia tej listy.PZDR Marek
mac Napisano 9 Luty 2004 Napisano 9 Luty 2004 -Kuter pościgowy Batory ( stoi przed sztabem 9 FOW w Helu )-wraki Wichra i Gryfa-lufa od działa z Westerplatte na dziedzińcu szkoły marynarki wojennej we Flensburgu
mietek Napisano 9 Luty 2004 Napisano 9 Luty 2004 RKM CHauchat to nasze tak średnio, było uzywane u nas, ale podobnie jak wiele innej broni. Co do wraku Wichra, to jest totalny złom.Na forum był też przodek od armaty, ale nie wiem jakie sa jego losy.
bartekl23 Napisano 9 Luty 2004 Napisano 9 Luty 2004 I kilkadziesią tysięcy innego ekwipunku żołnierzy polskich z września :-)
mac Napisano 9 Luty 2004 Napisano 9 Luty 2004 Fakt złom, Gryf jeszcze wiekszy, ale i pamiątka narodowa. A i co roku ktoś coś z niego wyciąga.pozdrawiammac
SLAW 100 Napisano 9 Luty 2004 Napisano 9 Luty 2004 Hm ,skoro już wymieniamy wraki to jest jeszcze O.R.P ORZEŁ"i O.R.PGROM" co prawda nie na naszych wodach ale...poz slaw
mac Napisano 9 Luty 2004 Napisano 9 Luty 2004 Grom, owszem wiadomo dokładnie gdzie leży, gdzie rzuca się wiązanki, ktoś kiedyś nawet wspominał o wydobyciu, ale z Orłem to zupełnie co innego, nikt go nie ma, nie wiadomo gzie leży.pozdrawiammac
mac Napisano 9 Luty 2004 Napisano 9 Luty 2004 Grom, owszem wiadomo dokładnie gdzie leży, gdzie rzuca się wiązanki, ktoś kiedyś nawet wspominał o wydobyciu, ale z Orłem to zupełnie co innego, nawet nie wiadomo gzie leży.Wymieniłem Wichra dlatego że jest do niego dojście (leży 50 m od potu wojennego w Helu), natomiast na Gryfa można jeszcze wejść. pozdrawiammac
akagi Napisano 9 Luty 2004 Napisano 9 Luty 2004 W uzupełnieniu - działek Boforsa wz. 36 co najmniej 7 szt.- dział Boforsa wz. 37 co najmniej 1 szt (MWP)- dział Schnaidera wz. 1898 - 1 cała i jedna lufa z zamkiem- TK-3 - 1 w miarę kompletny i jedno podwozie- TKS - 3 szt. w różnym stopniu rozkładu.- C2P - 2 szt - jeden cudo idealne w Australii i 1 podwozie w okolicach Czarnkowa - PF 508/III Łazik - stan bliski ideału- UR - wbrew pozorom dużo, sam widziałem co najmniej 10 szt. w prywatnych zbiorach.- ckm wz. 30 - liczyc trzeba w dziesiatkach egzemplarzy. Jest miejsce w Warszawie, gdzie w jednym pomieszczeniu stoich ich 10, wszystkie odrestaurowane i nie jest to MWP.- rkm wz. 28 - podobnie jak wyżej, duzo ich jest. Na ostatniej Bzurze" było 5 szt. oryginalnych- granatników 46mm - ja znam 5 szt w róznych zbiorach.oprócz tego repliki:- samochód panc.wz. 34- przodek do Boforsa wz. 36- przodek do Schnaidera ( w budowie) - tankietka TKS ( w budowie) - PZInż. 713 ( w budowie)- PM Mors - 20 szt. (w budowie- kbpanc. UR - 2 szt. częściowo oryginalne, w budowie- granatnik 46 mm - także w budowieWszystkie repliki nakładem SRH Polski Wrzesień"
mietek Napisano 9 Luty 2004 Napisano 9 Luty 2004 Kiedyś było na forum, że coś polskiego (ciągnik, tankietka?) jest w Nowej Zelandii, czy to chodzi o to z Australi, czy jeszcze jakieś?
MK Napisano 9 Luty 2004 Napisano 9 Luty 2004 Wydaje mi się, że kiedyś czytałem o PZL P-24 G w Rumunii?Ale z braku innych wzmianek o tym to chyba coś mi się pokiełbasiło. Lecz czy na pewno? ;-)
jotes Napisano 10 Luty 2004 Napisano 10 Luty 2004 Co do C2P, to ustaliliśmy, że jest w Auburn (Indiana), a nie w Australii :-)Był o tym wątek i zdjęcia (zdjęć już nie ma :-( )Pzdr,jotes
sebastian Napisano 10 Luty 2004 Napisano 10 Luty 2004 Polski C2P w fińskim muzeumhttp://mailer.fsu.edu/~akirk/tanks/finland/c2p.jpg
Dundee Napisano 10 Luty 2004 Napisano 10 Luty 2004 Do MKnie wiem nic o Rumunii, ale jest w Izmirze (w Turcji)Pozdrowionka
woyta Napisano 10 Luty 2004 Napisano 10 Luty 2004 Po moim stryjku - ułanie została resztka szabli i tylko wspomnienia :(Rumunia przejęła sporo sprzętu latającego (nie tylko z wojska , ale też po LOT-cie), tu adresik : http://www.arr.go.ro/index.htmUżywali do szkoleń i na początku wojny z ZSRR.W Grecji i na Bałkanach też trochę tego było. Można postawić pytanie czy to wszystko przepadło bezpowrotnie.Jeżdżąc na wakacje czy urlopy w tamte rejony warto mieć otwarte oczy i uszy. A nóż-widelec. Tak jak z TKS-em z Francji czy ze Skandynawii.pzdr woyta
Gość Napisano 10 Luty 2004 Napisano 10 Luty 2004 Dodam do tej list jeszcze:haubica 155mm (MWP)armaty 105mm 2szt (MMW Gdynia)armaty 152mm (MWP i MMW)samolot PWS26 (MLP Kraków)
Chudzin Napisano 10 Luty 2004 Napisano 10 Luty 2004 Co do dział Schnaidera wz. 1898 - to są conajmniej dwie całe (MWP W-wa i Lipce) i dwie lufy (MWP W-wa i Sochaczew).
jotes Napisano 10 Luty 2004 Napisano 10 Luty 2004 Taaak, mnożą się te C2P jak króliki ;-))))Nie macie przypadkiem jednego na zbyciu? Chętnie wezmę :-))))Pzdr,jotes
ujazdy Napisano 10 Luty 2004 Autor Napisano 10 Luty 2004 W MMW sa chyba jeszcze przeciwlotnicze Hotkinss 13,2mm oraz Bofors 40mm (chyba zdjete z Gryfa)
ujazdy Napisano 10 Luty 2004 Autor Napisano 10 Luty 2004 w zajawce tematu napisalem o 120mm Boforsach z Groma - oczywiscie chodzilo mi o Gryfa.
Traper7 Napisano 10 Luty 2004 Napisano 10 Luty 2004 Wracając do naszego ORŁA" to kilka lat temu przeczytałem wzmiankę w prasie, o tym że marynarka norweska lub holenderska ( zatarło mi sie w pamięci) znalazła wrak naszego okrętu i poinformowała o tym nasze władze. Podobno zidentyfikowano go bez żadnych wątpliwości. Jakiś sztywniak z MON-u wypowiedział się że Polacy musza sprawdzić czy to na pewno ORZEŁ", ale kategorycznie odrzucił sugestię wydobycia go ze względu na koszty. Nic później o tym nie słyszałem, może wiecie coś więcej na ten temat?
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.