Skocz do zawartości

Moneta ołowjana

RUMUN

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Ołów -plumbum Pl znany był już w starożytności,niewykluczone że bito z niego juz wtedy monetki.
Przykład polski oczywiście monetki próbnej.
Katalog fischer p044.
Pozdr.

Napisano
Ołowiane monety jeżeli już były wybijane to w partiach kilku sztuk jako próby stempli,wybijanie monet obiegowych ze względu na właśćiwości metalu(miękkość,waga)było by bez sensu.
Napisano
abcd masz racje nie jest to odpowiedni metal do bicia monet ale nie ma całkowitej pewności że ich dawniej nie bito.Sam posiadam jedno dziwo które mogłoby nią być.Dawniej sam materiał ,kruszec ;Au,Ag,brąz a nawet ołów stanowił formę płacidła czyli można było cos kupić za np.sztabkę ołowiu.Sam
ołów w średniowieczu był poszukiwany sprowadzany nieraz z odległości wielu ....kilometrów.Wykorzystywany był nie tylko do odlewania kulek ale np do oprawiania szklanych witraży" w kościołach na co nie wszystkie miasteczka było stać.
pozdr
Napisano
Nie jestem pewien czy to napewno jest moneta ale jest to zrobione z dwóch blaszek i litery wyglądają na cyrylice
Napisano
W takim wypadku to bardzo stare oszustwo.Poniewarz to co posiadam wygląda na bardzo wiekowe . Chociarz niewiele widac to jest bardzo prymitywne wykonanie.Dzięki bardzo za informację i chętnie dowiem się czegoś jeszcze
Napisano

W nawiązaniu do tematu kopia-odlew ołowiany monety 3 kopiejkowej, wykonana w epoce,nie jest to napewno fałszerstwo dla zysku,świadczy o tym bardzo niski nominał,jak i materiał który trudno pomylić z miedzią oryginału.Po prostu musiało się komuś nudzić.

Napisano
w tamtych czasach 3 kopiejki to byla kupa forsy,nie mozna patrzec na to przez pryzmat dzisiejszych notowan,co do falszerstw wystarczy przyklad boratynek ktore byly kopiowane hurtowo w rownoleglym czasie,dzisiaj mowi sie ze okolo 30% monet to kopie nie tylko wspolczesne
Napisano
cytatOłów -plumbum Pl znany był już w starożytności,niewykluczone że bito z niego juz wtedy monetki.
Przykład polski oczywiście monetki próbnej.
Katalog fischer p044.
Pozdr."

jakosin-mały problem.Dlaczego wszystkie symbole metali są napisane prawidłowo a (niby) ołów ma DWIE DUŻE litery ( PB )?
Przecież symbol ołowiu to Pb.
Napisano
Nieważne czy PB czy Pb chodzi napewno o ołów.
Zapewne jest to chochlik drukarski lub nieuwaga.
Daleko szukać ja też się rozpedziłem i plumbum stresciłem wyżej jako pl( patriotyczny błąd).Jedno jest pewne w starożytności bili monetki z tego metalu.
Napisano

Niebawem zamieszcze 1 zł 1929 z ołowiu.
Albo powiem inaczej to co z tego zostało.
Oczywiście jest to dowód fałszerstwa bo w tamtych czasach za przysłowiowego zeta już można było coś kupić.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie