BartekB Napisano 9 Luty 2004 Autor Napisano 9 Luty 2004 WitamTaka informacja pojawiła się na wp.pl http://film.wp.pl/p/wiadomosc.html?id=55308Jeszcze w tym roku mają się rozpocząć zdjęcia na planie filmu zatytułowanego Miła 18. Obraz, za którego produkcję odpowiedzialni są Martin Scorsese i Anthony Minghella będzie opowieścią o powstaniu warszawskim getcie w 1943 roku. Scenariusz do filmu powstał na podstawie powieści Leona Urisa i opowiada o 120 członkach żydowskiego oporu, którzy w umocnionym domu przy ulicy Miłej 18 (mieścił się w nim sztab Żydowskiej Organizacji Bojowej) przez trzy tygodnie odpierali ataki przeważających sił nazistów. Bitwa zakończyła się 8 maja po tym, jak obrońcy zostali zaatakowani przez połączone siły wojsk hitlerowskich i ukraińskich. Wśród zabitych był m.in. Mordechaj Anielewicz, przywódca powstania w getcie warszawskim, który wraz żoną popełnił samobójstwo. Scenariusz do filmu napisał Hossein Amini (Miłość i śmierć w Wenecji)."Temat niewątpliwie ciekawy. Mam nadzieje, że go nie zepsują.Pozdrawiam.Bartek
Monsun Napisano 9 Luty 2004 Napisano 9 Luty 2004 Witam,to bardzo dobra informacja! Mam nadziję,że podejdą do tematu poważnie i będą konsultować kręcone zdjęcia z polskimi oraz żydowskimi historykami. W Pianiście" Polańskiego podobało mi się to, że reżyser przeniósł na plan obraz ze znanych nam zdjęć dokumentalnych - wyszło mu to moim zdaniem fenomenalnie.Trochę odbiegnę teraz od tematu, ale muszę to powiedzieć! Brakuje mi naprawdę dobrego fimu o Powstaniu Warszawskim, czemu nasza polska kinematografia bawi się w kopiowanie stylu amerykańskiego kina i płodzi w efekcie końcowym niesamowity chłam? Czy nie można by zrobić dobrego filmu o Powstaniu? Pewnie, że można by!Wystarczy trochę pomyśleć nad dobrym scenariuszem i sale kinowe mogłyby się znów zapełnić. W dzisiejszych czasach stoi nam do dyspozycji technika komputerowa, która przy produkcji takiego filmu mogłaby zdziałać cuda. A więc drodzy filmowcy ... do roboty:)PozdrawiamMarcin
BartekB Napisano 9 Luty 2004 Autor Napisano 9 Luty 2004 Też już wiele razy myślałem sobie, że fajnie by było jakby się filmowcy wzieli za temat Powstania Warszawskiego. Ale z drugiej strony, patrząc na ostatnie polskie superprodukcje" to może lepiej żeby tego nie robili :-)
Volksewagen Wojtek Napisano 9 Luty 2004 Napisano 9 Luty 2004 Tak, dobry film o Powstaniu Warszawskim by się przydał, ale temat walk w getcie w 1943 roku jest też bardzo interesujący, pomimo całej przewagi niemców, i oczywistym stosunku do żydów, potrafili znalezć się ludzie którzy chwycili za broń- a do zdjęć koniecznie zatrudnić Kamińskiegopozdrawiam
marecki. Napisano 9 Luty 2004 Napisano 9 Luty 2004 polecam wszystkim lektórę rozmowy z katem " film powinien kończyć się scenami z procesu stroppa i jego egzekucją tak poprawdzie to mogli by jeszce zrobić jakiś film o wrześniu 1939 r ale taki prawdziwy który zgadzał by się z historiią mogli by nakręcic jeszce raz westerplatte , orzeł to najpiękniejsze karty z naszej historii nie tylko te bo jest ich całe mnóstwo może sie kiedyś doczekamy pzdr
Monsun Napisano 9 Luty 2004 Napisano 9 Luty 2004 Zgadzam się, że Kamiński powinien brać udział w zdjęciach - powiem: obligatoryjnie. Co do naszych tzw. superprodukcji, to wydaje mi się, że filmowcy nasi wpadli w jakieś błędne koło. Kręcą chałę, to i nie ma ludzi w kinach. Jak nakręcą coś fajnego, to i kasę będą mieli lepszą. Proste jak drut:) Zresztą ja to się cieszę z każdego fajnego filmu wojennego jaki wychodzi. Ta samo cieszę się z dobrych gier komp. o tematyce II wś. W tym momencie chciałbym podziękować producentom Call Of Duty" za piękne dzieło (ma być w tym roku część 2) oraz ziomalom od MOH: Pacific Assult", który dopiero ma wejść na rynek:)Dzięki Wam Panowie!!!!!!PozdrMArcin
Gość Napisano 9 Luty 2004 Napisano 9 Luty 2004 A jeszcze by było fajniej, jakby Kaminski nakręcił film o Powstaniu Warszawskim. Bo to nazwisko wtedy też było znane.Pozdro
whatfor Napisano 9 Luty 2004 Napisano 9 Luty 2004 Gdyby Kamiński nakręcił film o Powstaniu, to producentem musiałby być Dirlewanger :)
Werwolf1 Napisano 15 Luty 2004 Napisano 15 Luty 2004 Wszystkim zainteresowanym tematem polecam film Uprising", jeżeli ktoś go już oglądał proszę o ocenę.
zelig Napisano 16 Luty 2004 Napisano 16 Luty 2004 Czytałem, że Upising" ma dużo antypolskich wycieczek.A czy oglądał ktoś War and Love"? (z 1986 r.) - Też o powstaniu w gettcie - potwornie ckliwy i superpropagandowy. Tam była taka scena jak kilka t 34 pacyfikuje powstanie. Ponieważ te Ti-tertifor nawet minimalnie nie udawały Tigrów (nawet nie były przemalowane), to nic dziwnego, że niektórzy Żydzi oskarżają nas o współudział w holokauście.pozdr.
Werwolf1 Napisano 17 Luty 2004 Napisano 17 Luty 2004 I powstanie kolejna antypolska produkcja udowadniajaca,że to Polacy byli największymi antysemitami.Co do powstania w getcie to mam mieszane uczucia,czy aby nie jest ono zbytnio rozdmuchane przez propagande.
HUBERTUS 1656 Napisano 17 Luty 2004 Napisano 17 Luty 2004 Mysle ze zobaczymy bohaterską pełną patosu obronę samotnego domu przed setkami Tygrysów pod gradem bomb setek Sztukasów.Spodziewajcie sie skrzyzowania Przeminęło z Wiatrem z DOBRYM RADZIECKIM FILMEM.S T R A S Z N I E jestem ciekaw czy oddadzą atmosfere brudnej piwnicyunkra"i zrezygnowanych ludzi wyglądających śmierci jak zbawienia.Jesli film odda atmosfere przekazaną przez Marka Edelmana w dążyć Przed Panem Bogiem" pozdrawiam i czekam na opinie
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.