revolt Napisano 27 Marzec 2008 Autor Share Napisano 27 Marzec 2008 Bardzo ciekawy artykuł o gen. Mirosławie Hermaszewskim pierwszym Polskim Kosmonaucie znalazłem na stronie http://www.wolgal.pl/ -Jest to dowód na to jak wiele osób w kraju zostało skrzywdzone przez nacjonalistów ukrainskich,a co gorsze swoje perypetie życiowe ukrywali przez lata PRL. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
pomsee Napisano 27 Marzec 2008 Share Napisano 27 Marzec 2008 Ciekawa strona.Z drugiej strony to jak Hermaszewskiemu idało sie zrobic karierę w wojsku mając taką zasłużoną, patriotyczną rodzinę? Pewnie skrzętnie to ukrywał. Zresztą nie on jeden, podobne przypadki są znane.Jeszcze za komuny mój przyjaciel, którego rodzina pochodziła z Wołynia pojechał tam z ojcem i w jakiejs wsi zaczepił go jakis stary Ukrainiec pytaniem:Ty Polak?"Tak - odpowiedział Tomek.A ja Polakiw rizał"Najwyraźniej nie uważał, że był to powód do wstydu czy żalu.I tak pewnie jest do dzisiaj. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
acer Napisano 27 Marzec 2008 Share Napisano 27 Marzec 2008 drugiej strony to jak Hermaszewskiemu idało sie zrobic karierę w wojsku mając taką zasłużoną, patriotyczną rodzinę? Pewnie skrzętnie to ukrywał"No właśnie, jak to się mogło stać, powinien przecież z uwagi na przeszłość skończyć z zasadniczym zawodowym, nie ?A tu proszę, tak nie pasuje do tej złej komuny.... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
pomsee Napisano 27 Marzec 2008 Share Napisano 27 Marzec 2008 Powiedz PRL lub komuna a Acer się odezwie. 100% pewnosci. Polecam wypróbować.Acer zapewne jestes pewny, że te wszystkie fakty, o których Hermaszewski mówi na temat swojej rodziny w tym wywiadzie ujawnił równiez w ankiecie personalnej lub życiorysie, kiedy składał w PRL papiery do szkoły oficerskiej w Dęblinie?Proszę, napisz, że własnie tak uważasz :))) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
acer Napisano 27 Marzec 2008 Share Napisano 27 Marzec 2008 Tak, pewnie komuna to jak nic Acer :OPomsee, ja myślę, że mógł wiele pominąć. Wielu tak robiło, robi, robić będzie wypełniając ankiety, kierując się różnymi powodami. Normalne życie. Ty też wszystko wpisałbyś do ankiet w różnych sytuacjach ?Wszystko żonie mówisz ? Szefowi w pracy ?Dla odpowiednich powiedzmy komórek wojskowych wtedy, to co ktoś powiedział na rozmowach rekrutacyjnych i to co wpisał do ankiet, mogło wcale się nie liczyć bo i tak sprawdziliby jakby chcieli. Nie wiemy czy nie było podobnie. Do tego lotnik, - a więc do podwójnego sprawdzania, bo miał najlepsze możliwości gratisowej wycieczki na Zachód, w jedną stronę oczywiście. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
acer Napisano 27 Marzec 2008 Share Napisano 27 Marzec 2008 Przepraszam za żonę, niewłaściwe porównanie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
pomsee Napisano 27 Marzec 2008 Share Napisano 27 Marzec 2008 Acer no to podam Ci przykad, który znam doskonale:Rok 1949 młody człowiek dostaje powołanie do wojska i od razu do szkoły podoficerskiej.W tym samym czasie jego ojciec, były AK - owiec siedzi w więzieniu skazany za paragraf polityczny".Teoretycznie ten chłopak powinien trafić do kopalni a jednak nie. Pozostał w armii, został oficerem.Dla Ciebie zapewne to dowód na dobrotliwosć systemu a dla mnie bo jak napisałem znam tę historię z autopsji jest swiadectwem przez lata ukrywanej prawdy o sobie i swojej rodzinie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
pomsee Napisano 27 Marzec 2008 Share Napisano 27 Marzec 2008 I oczywiscie ów młody człowiek, o którym pisze miał szczescie, że nie przyjrzano się jego osobie dosć wnikliwie.PRL na szczescie nawet w swoich poczatkach nie był perfekcyjny i różne rzeczy sie w nim zdarzały. Nawet takie, które zdawały się przeczyć jego logice. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
acer Napisano 27 Marzec 2008 Share Napisano 27 Marzec 2008 Życie jest życie, i naprawdę różnie to bywało z tym sprawdzaniem przeszłości. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
longwood Napisano 27 Marzec 2008 Share Napisano 27 Marzec 2008 na odprezenie:-)przychodzi baba do lekarza z wielorybem w dupie:-panie doktorze , mam dosc tego walenia! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
a.korbaczewski Napisano 27 Marzec 2008 Share Napisano 27 Marzec 2008 a Jaruzelski też własciwie z normalnej polskiej sanacyjno lub narodowo patriotycznej rodziny, jak się poczyta życiorys no i jego 1 publikacja w gazetce. jest taka ciekawa strona o nim. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Parowóz Napisano 28 Marzec 2008 Share Napisano 28 Marzec 2008 pomsee jestes lepszy bajkopisarz jak bracia Grimm - omal sie nie popłakałem nad udręką biednych ludzi Popytaj dobrze wsród rodziny bo moze sie okazać że tenże akowiec" siedział w kryminale w uwczesnych latach nie za AK ale za zwykły szaber - stąd fenomen kariery jego syna Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
balans Napisano 28 Marzec 2008 Share Napisano 28 Marzec 2008 Parowozie, lata 45[47]-56 to nie nie była taka komunistyczna idylla", bo to był stalinowski KOSZMAR. Acz zgadzam się z tym, że dla wielu to był okres awansu społecznego i ci pewnie go wspominają z sentymentem.... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
martian. Napisano 28 Marzec 2008 Share Napisano 28 Marzec 2008 A dziś nikt nie pamięta o SD (Stronnictwo Demokratyczne) jak na owe czasy to taka przykrywka dla utajnionej opozycji" Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
pomsee Napisano 28 Marzec 2008 Share Napisano 28 Marzec 2008 Parowóz ten żołnierz to mój ojciec.A ten Akowiec to mój dziadek, który posmiertnie za skazanie dostał status pokrzywdzonego z IPN. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Zakuta-Zarzycki Napisano 30 Marzec 2008 Share Napisano 30 Marzec 2008 Mam pytanie do Pomsee - a co zrobił ten twoj kolega kiedy ten ukraiński dziadek pochwalił mu się że Polakow żezał" ? Bo ja osobiście, nie patrząc na to że jestem w gościnie u sąsiadow, dałbym temu starcowi / i tu przepraszam Pana Bociana za rutalność"/ w twarz - rowno i jeszcze raz na odlew ! Nie potrawię sobie wyobrazić sytuacji, chociaż z natury wyprowadzić jest mnie trudno, by jakiś banderowski, zapewne bezzębny staruch chwalił się do mnie że mordował Polakow. To tyle w tym temacie - pozdrawiam Kolegow. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
pomsee Napisano 30 Marzec 2008 Share Napisano 30 Marzec 2008 To było jeszcze w podstawówce i Tomek (mój kumpel) był zaszokowany gdy to usłyszał. Nie było mowy o mocniejszej reakcji. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
RYSIEK-SANOK Napisano 20 Kwiecień 2008 Share Napisano 20 Kwiecień 2008 O tym jak M.Hermaszewski zdołał sie uratowac i innych zbrodniach UPA przeczytacie w książce Grzegorza MotykiUKRAIŃSKA PARTYZANTKA 1942-1960 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.