vis1939 Napisano 13 Marzec 2015 Napisano 13 Marzec 2015 Patrząc za okno,to przepiękny" będziesz miał ten urlop w lesie:)
bsk123 Napisano 13 Marzec 2015 Napisano 13 Marzec 2015 nie było tak źle.O dziwo nie zmokłem ale nic ciekawego nie wyszło..
michalst Napisano 28 Marzec 2015 Napisano 28 Marzec 2015 Witam, A gdzie dokladnie sa te okopy w Morawicy ? Te od strony Łabędziowa. W lasku za zalewem, czy pomiedzy droga 73 a Łabędziowa ?
Charliebg2 Napisano 13 Sierpień 2015 Napisano 13 Sierpień 2015 Odświeżam temat, wreszcie doleciał do mnie sprzęt. Chętnie się zabiorę z kimś w okolicach Kielc (mam działkę w Marzyszu) na wspólne testowanie sprzętu i pierwsze wykopki. Pozdrawiam !
Krakowiak2000 Napisano 15 Sierpień 2015 Napisano 15 Sierpień 2015 Jedz na zachód od Jedrzejowa,ostatnio pokopalismy tam troche pruskich fantow,szklanki od szrapneli zapalniki HZ,saperki kilofek,nawet szrot klamry pruskiej wyszedł.Pozdrawiam.
bsk123 Napisano 18 Sierpień 2015 Napisano 18 Sierpień 2015 ja na początku września będę miał nowy sprzęt i także mogę chętnie wyskoczyć z kimś z okolic Jędrzejowa. Mam kilka dobrych miejscówek" dla pasjonatów militarki szczególnie.
qkaracza Napisano 26 Sierpień 2015 Napisano 26 Sierpień 2015 Witam ktos zainteresowany weekendową szwędaczką z wykrywaczem ? proszę o info na Email. Moja propozycja, zebranie odpowiedniej paczki i wspólne działanie w poszukiwaniach.
bsk123 Napisano 4 Październik 2015 Napisano 4 Październik 2015 zapraszam:http://odkrywca.pl/pokaz_watek.php?id=746773#1817709Może wspólnie rozwiążemy tą zagadkę. Ktoś chętny na wypad w teren w przyszły weekend ?
miki1976 Napisano 5 Październik 2015 Napisano 5 Październik 2015 witam wszystkichzwiedzał może ktoś z Was Raszówkę w Kielcach?. Chodzi mi głównie o miejsca koło elektrowni, dokładnie za Leśniczówką?dzięki za info
Romek_66 Napisano 1 Grudzień 2015 Napisano 1 Grudzień 2015 mimo wszystko - sezon trwa : ) - lasy koneckie
bryan100 Napisano 1 Grudzień 2015 Napisano 1 Grudzień 2015 Romuś a nie zgubiłeś małej, składanej saperki niedaleko tego miejsca? Jakieś 2 tyg. temu.
Romek_66 Napisano 1 Grudzień 2015 Napisano 1 Grudzień 2015 He ,He ,He ,-bryan nie ,nie zgubiłem ,moja jest oparta o drzewo obok krzyża ; )byłem na starym trakcie tydzień temu , ale nie w tym miejscu ,
bryan100 Napisano 2 Grudzień 2015 Napisano 2 Grudzień 2015 A wyszło co? Jakiś czas temu łaziłem tam od samej Modrzewiny aż po Konckie, ale szału nie było.
Romek_66 Napisano 2 Grudzień 2015 Napisano 2 Grudzień 2015 Ogólnie bida z nędzą , pare łusek i moniaki PRL : )teren czysty ,trakt był utwardzany ,( miejscami )
Kuba3333333 Napisano 5 Luty 2017 Napisano 5 Luty 2017 Witam panowie jestem z okolic Suchedniowa i powiem wam gdy byłem na spacerze w tych lasach znalazłem 2 już skorodowane łuski po mozdzierzy :) te lasy były obszarem partyzantów oraz miejsca gdzie saperzy detonowali nie wypadły z całych okolic Swietokrzyskiego jak coś pytać xd
marcinXII Napisano 7 Styczeń 2018 Napisano 7 Styczeń 2018 http://godowski.eu/zapraszamy-18-01-2014-r-o-godz-1730-do-szkoly-podstawowej-w-lisowie-na-spotkanie-z-konradem-maj-autorem-ksiazki-ocalic-od-zapomnienia-pamiatki-po-ii-wojnie-swiatowej-w-gminie-morawica/
Romek_66 Napisano 17 Grudzień 2018 Napisano 17 Grudzień 2018 Witam kolegów ,kotlet odgrzany , ale myślę że będzie ciekawy ,historia skarbu napoleońskiego spod Moskwy , a tycząca Nowej Słupi i okolic ,- do lat 60-tych ubiegłego wieku nie odnaleziony , więc szansa istnieje : ) Gdzie jest skarb ?
Romek_66 Napisano 18 Grudzień 2018 Napisano 18 Grudzień 2018 Możliwe że na gołoborzu , ale rzecz ma się tak :,, Nazywam się Wawrzyniec Rak .Nazwisko dość popularne , zwłaszcza w Lubelskiem . Dla uniknięcia ewentualnych nie ścisłości stwierdzam na wstępie , że nasz ród wywodzący się od Samuela Lobster nie posiada żadnych związków z innymi Rakami.Założyciel rodu w roku 1813 osiedlił się w Słupi,spolszczył swe nazwisko( Lobster w języku angielskim znaczy - rak )pojoł za żonę jedną z siedmiu córek leśniczego w Zamkowej Woli , pannę Maryę Piwowarczyk . Dalej następuje wyszczególnienie kolejnych członków rodziny , oraz opis ich zasług dla ojczyzny .Rzecz jednak dotyczy jednego z członków rodu - Samuela Lobstera , który jako ,, porucznik do osobistych poleceń,,służył w Wielkiej Armii Napoleona jako jeden z jego przybocznych oficerów i razem z wodzem odbtł kampanię Moskiewską .W Moskwie w obliczu widocznej klęski Wielkiej Armii , Samuel Lobster rzekomo na osobiste polecenie Cesarza zajął się wywiezieniem zdobytych skarbów .Skarb załadowany na cztery wozy ( sanie )każdy ciągniony przez sześć koni dotarł do Słupi.Pod Krzyżanowicami wybito resztę osłony składającej się z francuskich huzarów , którzy dla odwrócenia uwagi od umykającego konwoju rzucili się do desperackiej szarży na znaczne siły rosyjskie .Samuel Lobster zatrzymał się w Iłży na czas potrzebny do wymiany koni .Doszło do burdy z miejscowymi obywatelami upominającymi się o zapłatę za konie.W rezultacie zanim kolumna dotarła do Lubieni , wsi położonej 15 km na południe od miasteczka,wiedziano tam o zbyt pewnych siebie wojakach . Zawrócono konie na wschód i lasami po kilkudniowym kluczeniu zatrzymali się dopiero w Kunowie .-
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.