globusik1 Napisano 3 Luty 2008 Autor Napisano 3 Luty 2008 Witam dzisiaj trafiłem na lufę jakiegoś karabinu po wstępnym oczyszczeniu, widać ze siedzi w niej jeszcze łuska ale niestety jak na razie nieczytelne oznaczenia łuski. Całość mocno skorodowana :(
kloki Napisano 3 Luty 2008 Napisano 3 Luty 2008 O rany! takiego szrotu to dawno nie widziałem :) Chyba teren podmokły typu mokradła? Trafiłeś lufe od mausera (wykręconą i bez szczerbinki). Stawiam na 98 k, ale trudno powiedzieć coś pewnego w tym momencie i przy tym stanie.
globusik1 Napisano 3 Luty 2008 Autor Napisano 3 Luty 2008 Witam zgadza sie teren dość podmokły, ale za to obfity w fanty
profos Napisano 3 Luty 2008 Napisano 3 Luty 2008 łuska w lufie ma wystającą kryzę więc to nie Mauser...
leśnik303 Napisano 3 Luty 2008 Napisano 3 Luty 2008 Kloki dobrze mówi.To mauser.A łuska jest z wtokiem.Pozdro
globusik1 Napisano 3 Luty 2008 Autor Napisano 3 Luty 2008 Na zdjęciu wygląda że łuska ma wypukła kryzę ale to tylko złudzenie, ponieważ łuska jest troszkę wygięta.
kloki Napisano 3 Luty 2008 Napisano 3 Luty 2008 Profos... tak jak mówisz, tylko na odwrót. Kryza zawsze wystaje z lufy. Gdyby tak nie było pazur wyciągu w zamku nie mógłby jej wyciągnąć...Pozdrawiam.
Kiler Napisano 3 Luty 2008 Napisano 3 Luty 2008 Ale zlom, dawno takiego na forum nie widzialem. Na skupie to pewnie z 80% masy odlicza z uwagi na tlenki.
lina_90 Napisano 4 Luty 2008 Napisano 4 Luty 2008 Kolego jeśli chcesz się dowiedzieć co to za lufa to ostukaj jąchociaż z tej rdzy żeby nabrała kształtów choć trochę do lufy podobnych :) Bo na razie to wygląda jak bryła ziemi. Na pewno łatwiej będzie wtedy zidentyfikować znalezisko.pzdr.
lina_90 Napisano 4 Luty 2008 Napisano 4 Luty 2008 Odnośnie postu kolegi ,,kloki'' Jeśli się dobrze przyjrzeć to wygląda na to ,że rzeczywiście lufa od mausera. Jest jeszcze widoczna część Komory nabojowej. Pewnie ktoś się bawił w dezaktywowanie lub jakiś pocisk ją trafił.pzdr.
piotrek.klon Napisano 4 Luty 2008 Napisano 4 Luty 2008 Wpadają na chatę chłopcy, patrzą na to i stwierdzają... Hmm, trzeba zrobić ekspertyzę. po 2 tygodniach dostajesz do łapy dokument Nielegalne posiadanie części broni nie pozbawionej walorów bojowych oraz aktywnej amunicji do niej" Sorry, ale nie mogłem sie powstrzymać...PS w jakim my kraju żyjemy...Pozdro:D
ukalek Napisano 4 Luty 2008 Napisano 4 Luty 2008 Wy sobie zartujecie, ze tam widac jakies komory nabojowe, luski, ze to Mauser itp? Bo jak ja bym wykopal cos takiego, to bym chyba zakopal z powrotem. Bez zlosliwosci to pisze, po prostu moze sie nie znam. Pozdro :)
havir Napisano 4 Luty 2008 Napisano 4 Luty 2008 Niechybnie czeka Cię elektroliza, w jakimś uśmiechniętym naczymiu.
DJ MHz Napisano 5 Luty 2008 Napisano 5 Luty 2008 Wywal to, nie warte czyszczenia, a jeszcze można dostać wyrok jak któryś się doczepi...
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.