marecki. Napisano 26 Styczeń 2004 Napisano 26 Styczeń 2004 do pietrucha - jak się nie mylę a mogę się teraz mylić ! to scenariusz do filmu pan samochodzik i templariusze pisał sam autor zbigniew nienacki kto ma to proszę sprawdzić czołówkę i mnie poprawić !mi osobiscie ta ekranizacja bardzo przypadła do gustu i z miłą chęcią obejrzał bym ją jeszce raz może nawet na tym spotkaniu myslę że przedni pomysł { wędrówka do przeszłosci } do dziś pamiętam scenę jak dojeżdzają do malborka i pan tomasz tłumaczy z błota i gliny powstał ten zamek działa na wyobrażnię jak patrzy się na tą potężną budowle pozdrawiam !!
Pietrucha Napisano 26 Styczeń 2004 Napisano 26 Styczeń 2004 nie oglądałem wszystkich ekranizacji chyba, ale te co widziałem były okropne
kudi Napisano 26 Styczeń 2004 Autor Napisano 26 Styczeń 2004 Pan Samochodzik i templariusze mial jedna ekranizacje. gral w nim S. Mikulski. klimat zuper.zelig... :) podejcie do zycia sie liczy a nie naklejki i znaczki. poczucie humoru to fajna cecha. skirolawki byly OK. czlowiek sie wiele o kobietach dowiedzial :))jak ktos chce kupic VHS (wybaczcie reklame. nie mam z firma nic wspolnego):http://www.stereo.pl/tytul.php?idt=114122pozdrrobert_kudelski
muzzy Napisano 26 Styczeń 2004 Napisano 26 Styczeń 2004 WitamJeśli ktoś chce kupić templariuszy, to radzę poszukać w supermarketach na kupie" - ostatnio widziałem w Auchan całą serię na VCD za grosze.
zelig Napisano 26 Styczeń 2004 Napisano 26 Styczeń 2004 Kudi: (dwukropek, trzy nawiasy)A w tzw. międzyczasie, Pan Adam nr. ser. 242 opowiedział mi niezłą historię na temat -jak się wyraził Marecki- ych moich sreberek". Jeśli się zgodzi (czekam na odp.) to ją tutaj zacytuję.pozdr.
marecki. Napisano 26 Styczeń 2004 Napisano 26 Styczeń 2004 jak już jesteśmy w klimacie średniowiecza to chcę przypomnieć jeszce jeden film który w jakiś sposób kształtował wtedy moją postawę a mianowicie znak orła " - huberta drapieli po emisji tych odcinków zacząłem się interesować krzyżakami i historiią tamtych czasów mineły lata a pasja pozostała ...pozdrawiam !
marecki. Napisano 26 Styczeń 2004 Napisano 26 Styczeń 2004 do zelig - o sprawie tych sreberek było głośno w środowisku także odgrzejesz tylko temat jak chcesz wywołac dyskusję na ten temat to zamieść nowy temat pzdr
zelig Napisano 26 Styczeń 2004 Napisano 26 Styczeń 2004 Okej. Po prostu jako nieśrodowisko pierwszy raz o tym usłyszałem. Jeśli ta historia jest znana to oczywiście nic nie będę odgrzewał.pozdr.
India Napisano 26 Styczeń 2004 Napisano 26 Styczeń 2004 Cze Kudi.Widac, ze Twoja proba stworzenia spec grupy do spektakularnych dzialan sprowadzila sie do dyskusji o prozie Z.Nienackiego.Czyli...para poszla w gwizdek.A skoro juz przy Nienackim jestesmy...I są tu sami jego fani - to dla nich zagadka:):):) 1. Jak naprawde nazywa sie miejscowosc Miłkokuk?2.Gdzie autor naprawde umiescil ruiny w ktorych odnaleziono skarb templariuszy?3.Jaka jest prawidlowa nazwa jeziora przy ktorym stal palac Konrada von Haubitz ?Pierwszy z fanow- ktory odpowie PRAWIDLOWO...wygrywa przewidziana w konkursie nadrode...SAMOKOPIACA AUSTRIACKA SAPERKE PIERWSZOWOJENNA Z PIŁĄ - z pewnoscia pomoze ona znalezc skarb:):):)pozdro.india
zelig Napisano 26 Styczeń 2004 Napisano 26 Styczeń 2004 1. Warszawa2. W Warszawie3. Nie wiemWygrałem?
India Napisano 26 Styczeń 2004 Napisano 26 Styczeń 2004 hehehehehehehehe...Zelig...prawie...w pierwszej odpowiedzi trafiles w pierwsza litere:):):)probuj dalej:)- saperka na skarby czeka:)
zelig Napisano 26 Styczeń 2004 Napisano 26 Styczeń 2004 Będę próbował. Wystarczy, że trafię w dwie litery. Pełna satysfakcja.(dwukropek, nawias)
Krzysiek(?) Napisano 26 Styczeń 2004 Napisano 26 Styczeń 2004 WitamJeszcze jeden mały mój akces, zgłaszam sie do noszenia duzej apteczki :) (o kogoś takiego prosił Kruku), robie to zawodowo, więc przy okazji przydam się do pomocy osobom które będą miały kłopoty ze spędzeniem nocy w ruinach :).Pozdrawiam Krzysiek(?)
Natan Napisano 26 Styczeń 2004 Napisano 26 Styczeń 2004 Witam,jak o Nienackim to też muszę coś napisać , wszystkie JEGO części Pana Samochodzika są super , a de beściarskie dla mnie to Templariusze ,Frombork i Księga Strachów. Osobiście czytanie tych książek traktuję jako terapię antystresową. Zastanawiałem się kiedyś czy trafią one do młodego pokolenia tak jak kiedyś do mnie przemówiły? Czy to zależy od człowieka czy od tego że wtedy - parenaście lub dziesiąt lat temu (ale to zabrzmiało no cóż mam teraz 36 lat ;)) po prostu nie było tylu pozycji dla młodego czytelnika. Czasami żona dziwnie na mnie patrzy jak wyciągam jakiegoś Pana Samochodzika i... ale ja bardzo bym chciał aby kiedyś mój synek (3 lata) też po nie sięgną i tak mu zostało...Oczywiście też zgłaszam swój akces do Stowarzyszenia i pozdrawiamNatan
kudi Napisano 26 Styczeń 2004 Autor Napisano 26 Styczeń 2004 czesc Indiaza trudne te pytaniatrzeba bylo zadac pytanie jak na imie mial Kapitan Nemo :)sprobuje odpowiedziec na Twoje:1. Miłkokuk to Wiłkokuk 2. skarb templariuszy w Kortumowie - to Chwarszczany3. jezioro Jasien z palacem Konrada von Haubitz - to jezioro żarnowieckiejesli odpowiedzialem przynajmniej raz na TAK to i tak mam satysfakcje...wlasnei wrocilem z kina Tatuaż" - psychodeliczny film bez cienia nadziei na lepsza przyszlosc... nie polecamPan Samochodzik lekiem na cale zlo.Moze i mial lewicowe poglady ale tyle w tych ksiazkach radosci. Chyba kazdy poszukiwacz powinien je przeczytac. Nie mielibysmy problemow z kopaniem grobow zolnierzy czy stanowisk archeologicznych. Nienacki wpoil mlodziezy wiecej wartosci niz niejedna katechetka :)niech stanie sie WIOSNA !Po Przygode...pozdrrobert_kudelski
kudi Napisano 26 Styczeń 2004 Autor Napisano 26 Styczeń 2004 Kfz.1/20 - l.schwf.Pkw.Typ K2s - VW 166 Schwimmwagen". Fajne cacko mial nasz PS :) pozdrrobert_kudelski
watorresbo Napisano 27 Styczeń 2004 Napisano 27 Styczeń 2004 do pana ZELIG -bravo,ukłonik z mojej strony ;)
feeder Napisano 27 Styczeń 2004 Napisano 27 Styczeń 2004 od starego fana przygód Pana Samochodzika dwa linki:http://republika.pl/pansamochodzik1/http://www.nienacki.art.pl/g_start.html
kudi Napisano 27 Styczeń 2004 Autor Napisano 27 Styczeń 2004 stronki sa fajne... wlasnie sie dowiedzialem ze w latach 60. powstal film Wyspa złoczynców" z 1965 z Janem Machulskim w roli glownej!Nigdy tego nie ogladalem. A przeciez takie filmy polska TV musiala puszczac co wakacje. Nie wiem kiedy moglem cos takiego oposcic. Ogladaliscie ten film?? pozdrrobert_kudelski
Gość Napisano 27 Styczeń 2004 Napisano 27 Styczeń 2004 Jeśli mi wolno wtrącić swoje trzy grosze - Nienackiego lubię, ale tylko w prozie. Filmowe produkcje z lat 80tych (bez Mikulskiego) wołają o pomstę do nieba. Niedawno były w tv. Natomiast z lat dzieciństwa pamiętam serial Gniewko - syn rybaka" (z Perepeczką pięknym i młodym), który był wspaniały. Ten cały znak orła to była nędzna podróbka :/pzdrgrek
Gość Napisano 27 Styczeń 2004 Napisano 27 Styczeń 2004 Już wcześniej napisano - Miłkokuk to Wiłkokuk.Leży nad jeziorem Zelwa.Autor umieścił skarb w miejscowości Kortumowo (Cor tuum - Serce Twoje)Zdjęcia do filmu kręcono na zamku w Radzyniu Chełmińskim.Wyspa Skarbów" chodziła bardzo rzadko.Ja widziałem najwyzej półtora raza.Film w charakterze jest bardziej podobny do Szatana z siódmej klasy"niż do Pana Samochodzika..."Zdjęcia kręcono zdaje się w okolicach Kazimierza nad Wisłąa oryginalnie akcja rozgrywa się też nad Wisłą tylko znacznie niżej.
marecki. Napisano 27 Styczeń 2004 Napisano 27 Styczeń 2004 hehehe kudi nie czytasz uważnie o filmowej wersji wyspy złoczyńców wspominałem wyżej
Monsun Napisano 27 Styczeń 2004 Napisano 27 Styczeń 2004 Witam,być może moje pytanie będzie trochę nie na temat i powinno być w zasadzie umieszczone w poście o filmach wojennych, lecz widząc takie zainteresowanie filmem Pan Samochodzik" muszę je zadać. Wiele lat temu widziałem fim prod. polskiej, nakręcony w latach 60 - 70- tych. Opowiadał on o młodym chłopcu, synu milicjanta, który razem ze swym ojcem sprowadził się do miasta na tzw. ziemiach odzyskanych...Pamiętam pewne epizody tegoż filmu: W rurze odpływowej przy strumieniu schowany był przez chłopaka jakiś rewolwer zawinięty w szmatę, z którego później strzelał razem z kolegą koło jeziora z ogromnego skalistego klifu. W lasach leżały wraki czołgów niemieckich, przy których młodzi się bawili, skakali po nich .... więcej nie pamiętam, ale jestem bardzo ciekaw, jaki tytuł miał ten film, przez kogo był wyreżyserowany i w jakich latach powstał. Ktoś kojarzy o jaki film mi chodzi?Z góry serdeczne dziękiPozdrawiamMarcin
kudi Napisano 27 Styczeń 2004 Autor Napisano 27 Styczeń 2004 oczywiscie :)chodzi o serial Gruby"jakis czas temu byl w TVale z przyjemnoscia bym kupil calosc an VCD. udalo mi sie nagrac na VHS bez jednego odcinka...no a wlasnie w ostatnim chlopaki odnalezli skarb w podziemnym korytarzu.jeszcze klimat trzyma Wakacje z duchami".pamietacie inne filmy o tematyce skarbowej???pozdrrobert_kudelski
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.