Kurt Napisano 17 Styczeń 2008 Autor Share Napisano 17 Styczeń 2008 W Ameryce wyemitowano już wyskobudżetowy serial, którego tematem było powstanie w warszawskim getcie. Projekcja filmu ogromnie oburzył amerykańską Polonię, bowiem w bardzo negatywnym świetle przedstawiał Polaków. W serialu pominięto w ogóle wątek działalności Rady Pomocy Żydom, czyli Żegoty", która w latach 1942-1945 niosła pomoc Żydom. Dzięki członkom Żegoty" żydowscy bojownicy otrzymywali broń, którą później wykorzystano w powstaniu.Szczególne oburzenie Polonii wywołała scena, w której jeden z przywódców powstania zwraca się do AK z prośbą o pomoc w zdobyciu broni, a Polacy tej pomocy odmawiają. Zdaniem twórców filmu była to jedna z najważniejszych przyczyn upadku powstania.Serial zatytułowany po prostu Powstanie" zostanie niebawem skrócony i wprowadzony do kin. Reżyserem projektu jest Jon Avnet, autor doskonałych Smażonych zielonych pomidorów". W obrazie główne role zagrali: Leelee Sobieski, James Woods, Hank Azaria, David Schwimmer, Stephen Rea, Sadie Frost i Donald Sutherland.źródło filmweb Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Teutonic Napisano 18 Styczeń 2008 Share Napisano 18 Styczeń 2008 Jak tak dalej pójdzie to zekranizują" Strach" J.T.Grossa. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
wulfgar Napisano 18 Styczeń 2008 Share Napisano 18 Styczeń 2008 Akurat ten serial science-fiction leciał ze dwa lata temu chyba na polsacie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
hOOpOe Napisano 19 Styczeń 2008 Share Napisano 19 Styczeń 2008 ach ci żydzi Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Widd39 Napisano 20 Styczeń 2008 Share Napisano 20 Styczeń 2008 A nie łatwiej powiedzieć prawdę??? A można było wrzucić tam postać z AK, która tłumaczyłaby, dlaczego pomoc na pełną skalę nie była możliwa. Ehh, żydowski reżyser, to i film stronniczy...Kiedyś słyszałem, że mają kręcić Odsiecz Wiedeńską. Nie wiem na ile to prawda, ale zakładam, że początkowa scena to będzie spalenie żydowskiego kramiku z bronią przez bandę Sobieskiego, na potrzeby wyprawy. Cały film będzie o tym jak oczyszczono z Żydów trasę relacji Warszawa - Wiedeń...I jak tu nie być antysemitą"??? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
swojak Napisano 20 Styczeń 2008 Share Napisano 20 Styczeń 2008 Ja jestem dumny. Dumny z tego, że jestem przedstawicielem narodu antysemickiego, jakim jest Polski Naród, bowiem jest to jedyny naród, którego przdstawiciele mają największą ilość drzewek w alei Yad Vashem. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
GrzeM Napisano 20 Styczeń 2008 Share Napisano 20 Styczeń 2008 Brat mojej babci (jeszcze żyje) był w saperach AK kpt. Józefa Pszennego Chwackiego". Wielu jego najlepszych kumpli zginęło, niosąc pomoc Powstańcom w Getcie. http://www.powstanie-warszawskie-1944.ac.pl/kedyw_oddzial_kosy.htmCześć ich pamięci! I Żydów walczących za murem, i Polaków idących im z pomocą. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
herbstnebel Napisano 21 Styczeń 2008 Share Napisano 21 Styczeń 2008 dedykuję:http://mypride.wrzuta.pl/audio/vjc7UiUoPx/17.zolnierzom_wykletym Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.