danieloff Napisano 13 Styczeń 2008 Autor Share Napisano 13 Styczeń 2008 Witam! W dzień tak piękny jak dzisiejszy nie można było siedzieć w domu. Lepiej wybrać się na rozlewiska Narwii. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
danieloff Napisano 13 Styczeń 2008 Autor Share Napisano 13 Styczeń 2008 Jeszcze lepiej, jak w pobliżu są jakieś okopy. Po kilkugodzinnej włóczędze trafiłem na to właśnie stanowisko MG, jak na to wskazywały rozsypane dookoła łuski z charakterystycznym przygięciem... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
danieloff Napisano 13 Styczeń 2008 Autor Share Napisano 13 Styczeń 2008 Kolejny z sygnałów okazał się tym, na co czekałem - moim pierwszym znaleziskiem w 2008 roku!!! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
danieloff Napisano 13 Styczeń 2008 Autor Share Napisano 13 Styczeń 2008 Czekała na mnie tyle lat, a piękny był z tego miejsca widok na Narew... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
danieloff Napisano 13 Styczeń 2008 Autor Share Napisano 13 Styczeń 2008 Wiem, że to nie żaden rarytas kolekcjonerski, ale dla mnie bezcenna. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
danieloff Napisano 13 Styczeń 2008 Autor Share Napisano 13 Styczeń 2008 Na pierwszy rzut oka wydała się kompletna. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
danieloff Napisano 13 Styczeń 2008 Autor Share Napisano 13 Styczeń 2008 I tak było! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
danieloff Napisano 13 Styczeń 2008 Autor Share Napisano 13 Styczeń 2008 Tylko umyta wodą, farba zachowana w 80%. Sorki za taką ilość postów z powodu banalnej w sumie odznaki, ale po długim okresie niepowodzenia nareszcie trafiłem cos konkretnego. Pozdrawiam borsuki!Daniel Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
dago2 Napisano 13 Styczeń 2008 Share Napisano 13 Styczeń 2008 Piękny stan. Gratuluję i pozdrawiam. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
martian. Napisano 13 Styczeń 2008 Share Napisano 13 Styczeń 2008 Danieloff oka ni mosz:))) Po mojemu 90%. Gratuluję.Pozdrawiam Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kowalinho Napisano 13 Styczeń 2008 Share Napisano 13 Styczeń 2008 Szkop ale ładny i ładną ma farbkę. Congrats ;) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
danieloff Napisano 13 Styczeń 2008 Autor Share Napisano 13 Styczeń 2008 Może i 90%, na brzegach trochę ubytków, ale rzeczywiście tak ładnej jeszcze nigdy nie trafiłem. Piaseczek robi swoje:-) Przeszukałem dokoła, ale poza łuskami był już tylko jeden guzik groszek. Reszta lasu - prawie zero ciekawych sygnałów. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
SZZ Napisano 13 Styczeń 2008 Share Napisano 13 Styczeń 2008 Gratuluję Daniel - jak na odznakę, która 64 lata przeleżała w ziemi stan rewelacyjny. Z jakiego jest wykonana metalu?Cieszę się, że przełamałeś złą passę i pozdrawiam:-) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Maniek7_2006 Napisano 13 Styczeń 2008 Share Napisano 13 Styczeń 2008 Malina, życzę więcej takich.PozdrO Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
danieloff Napisano 13 Styczeń 2008 Autor Share Napisano 13 Styczeń 2008 Odznaka oczywiście wykonana z mosiądzu. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
281 Napisano 13 Styczeń 2008 Share Napisano 13 Styczeń 2008 Piękna czarna :) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
karpik Napisano 13 Styczeń 2008 Share Napisano 13 Styczeń 2008 Bądźmy poprawni. Mówi się afroamerykanka:))Gratki. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
beaviso Napisano 14 Styczeń 2008 Share Napisano 14 Styczeń 2008 I o takie chwile w tej zabawie chodzi :-))) Gratuluję!M. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
FAGIL Napisano 14 Styczeń 2008 Share Napisano 14 Styczeń 2008 Ja jak znalazlem moja pierwsza za rany cieszylem sie jak dziecko teraz choruje na pancerna Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
rudolf Napisano 14 Styczeń 2008 Share Napisano 14 Styczeń 2008 Piękny stan a oczy jak się radują na taki widok.Gratulacje. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Dżozef1969 Napisano 14 Styczeń 2008 Share Napisano 14 Styczeń 2008 Piękna gratulacje !!! ( mamy wspólnych znajomych dostałem jej zdjęcia od kolegi który z kolei dostał je od Ciebie :) ).Pozdrawiam Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
danieloff Napisano 14 Styczeń 2008 Autor Share Napisano 14 Styczeń 2008 Odpowiem ogólnie - w każdych, gdzie w ciagu jednego dnia da się dojechać samochodem z Warszawy, połazić i wrócić wieczorem:-) No i moje najbliższe okolice - Nieporęt, Białołęka, Choszczówka, chyba bardziej dla sportu, bo o ciekawe drobiazgi coraz tu trudniej. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
okaul Napisano 14 Styczeń 2008 Share Napisano 14 Styczeń 2008 Danieloff,taka historia mi się przypomniała..Byłem kiedyś w Twoich" okolicach podlesniczym, l-ctwo Poniatów n-ctwo Jabłonna. Mniej więcej obszar od Legionowa (Łajski) do zapory w Dębem. 1987 rok.W '87 lesie ciągle były okopy, w nich łusek od cholery, a jakieś sprzączki itp popierdułki po prostu leżały sobie w liściach. (I niewypały też się trafiały). Zresztą już wtedy było widać ślady poszukiwaczy - do dziś pamietał dół 1m x 1m, kuuupe piachu i wbite w ta kupę zawiasy wierzeji od stodoły... :-)W gajówce w Skrzeszewie (? pamięć zawodzi, cytrynowy domek w drzewach, przy drodze z Poniatowa do N.Dworu) mieszkał stary gajowy, człowiek który tam pracował w poźnych latach '40stych. I tenże gajowy opowiadał mi że do roku '49 wisiały na zasiekach niepogrzebane zwłoki niemieckich żołnierzy, a wszedzie walały resztki oporządzenia, szwabskie szmaty -gdzie się nie ruszyć to jakiś znak ze swastą albo resztki munduru z orłem albo hełm..." Mówił że ludziom niespecjalnie to się podobało, zapewne w kilka lat po wojnie jeszcze nie było fascynatów niemieckiej mundurówki czy sprzetu, więc pewnego dnia przyszedł prikaz z Nadleśnictwa żeby to posprzątali z lasu.No to - jak mówił- wzieli wozaka z koniem i kilka dni zbierali te łachmany". Uzbierało się tego ponoć kilka wozów... mowił że jak były jakieś kości - to wrzucali do jednego dołu, jak same szmaty i złom to gdzieś obok, do drugiego. Jedno co mnie wówczas zdziwiło - to że mówił: pomimo tego tego że to byli Niemcy - to nie chcieli resztek mundurów z kośćmi lub ich samych wrzucać do tego samego dołu co resztę śmieci, o to w końcu też ludzie..." Nie interesowało mni gdzie zrobili to zrzutowisko ze śmieciami", nie pytałem... Ale zapewne ono gdzieś jest tam jest i czeka na swojego Odkrywce. Może to Ty je kiedyś znajdziesz?czego Ci szczerze życzyKuba Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Adr Napisano 14 Styczeń 2008 Share Napisano 14 Styczeń 2008 brawo Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kocur Napisano 15 Styczeń 2008 Share Napisano 15 Styczeń 2008 A ja spotkalem tam kiedys panow klusownikow z pieknym polskim mauserem u jednego z nich na ramieniu. Ammo wojenne - ponoc po wojnie znalezli kilka skrzynek z tasmami ( pewno od MG ). Podejrzewam, ze jest sporo racji w tym co mowisz - ale pomarzyc zawsze mozna ;-)Chodzta a znajdzieta - jak mowi stare mongolskie porzekadlo ;-) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.