okejos Posted January 8, 2008 Author Share Posted January 8, 2008 po jaka cholerę to zakopywali ?????? ruskie poligony Link to comment Share on other sites More sharing options...
okejos Posted January 8, 2008 Author Share Posted January 8, 2008 2 Link to comment Share on other sites More sharing options...
Daro76 Posted January 8, 2008 Share Posted January 8, 2008 Kopara opada ruskie to naprawde pomyslowe bestie. ciekaw jestem jakie g.. jeszcze u nas zakopali. Link to comment Share on other sites More sharing options...
kadet Posted January 8, 2008 Share Posted January 8, 2008 No ładnie !!!najpierw zakopac a potem pod osłona nocy wykopac i opchnac . taka moja pierwsza mysl . Link to comment Share on other sites More sharing options...
zbyniek Posted January 8, 2008 Share Posted January 8, 2008 Jak mają tego za dużo to muszą coś z tym zrobić przecież w d..e sobie nie wsadzą, a morze Link to comment Share on other sites More sharing options...
zbyniek Posted January 8, 2008 Share Posted January 8, 2008 Oczywiście żartuje, ale Kadet ma chyba racje Link to comment Share on other sites More sharing options...
marcjew Posted January 8, 2008 Share Posted January 8, 2008 Prawda jest taka ze pojedyncze sztuki niewybuchow sie zakopywalo ale taki arsenal. Link to comment Share on other sites More sharing options...
okejos Posted January 8, 2008 Author Share Posted January 8, 2008 oczywiscie to tereny Polski a nie rosji Link to comment Share on other sites More sharing options...
to17071990 Posted January 8, 2008 Share Posted January 8, 2008 Powalające. A co to na pierwszym zdjęciu dokładnie jest , bo sie nie orientuje w broni po WWII? Link to comment Share on other sites More sharing options...
marcjew Posted January 8, 2008 Share Posted January 8, 2008 RPG-76.Granatnik przeciwpancerny. Link to comment Share on other sites More sharing options...
f35jsf Posted January 8, 2008 Share Posted January 8, 2008 :OOOTo się nazywa znaleźć urwiłapki:)))znaczy urwiwieżki raczej:)))Znalezisko roku, nie było jakiegoś t-72 w pobliżu zakopanego??:))) Link to comment Share on other sites More sharing options...
Saper93 Posted January 8, 2008 Share Posted January 8, 2008 Ale nowiutkie. Człowieku, one sa w takim stanie ze byś se mógł postrzelać! Sporo byś dostał od al-kaidy czy jak to sie tam pisze. Oczywiście zart:) Pozdrawiam! Link to comment Share on other sites More sharing options...
kopacz18 Posted January 8, 2008 Share Posted January 8, 2008 ...kurcze 8dni po sylwestrze... :) A tak na serio pasowało by to gdzieś zgłosić - po tych naszych zardzewiałkach i skorupach które są nazywane arsenałami - to nie wiem jaką terminologie zastosują w odniesieniu do tego zrzutowiska" - może stać się sensacją roku - odnalezienie MEGA ARSENAŁU ALL KAIDY !! pozdrawiam! Link to comment Share on other sites More sharing options...
hOOpOe Posted January 8, 2008 Share Posted January 8, 2008 no jak niektorzy chwala sie zardzewiala lufa to mowicie ze zaraz policja sie zjawi itp. to ciekawe co w takiej sytuacji :P Link to comment Share on other sites More sharing options...
Aikikai Posted January 8, 2008 Share Posted January 8, 2008 WitamWydaje mi się, że taka metoda pozbywania się sprzętu była bardzo popularna i to nie tylko wśród Rosjan. Mianowicie dochodziły mnie słuchy, że również Polacy zakopywali amunicję, której nie zużyli, a jednostka była zamykana; amunicja taka była dużym problemem - przekazanie, przechowywanie, konserwacja czy inne zabiegi przy amunicji pewnie swoje kosztowały. Zakopanie było szybsze i tańsze ;)PozdrawiamAikikai Link to comment Share on other sites More sharing options...
nikt Posted January 8, 2008 Share Posted January 8, 2008 Albo się komuś w papierach popierniczyło i był nadstan. A taki nadstan to równie poważny problem jak niedobór. No i poszło do ziemi. W Mar. Woj. się po prostu wyrzucało za burtę i po problemie.;;;-) Link to comment Share on other sites More sharing options...
lain Posted January 8, 2008 Share Posted January 8, 2008 szkoda ze nie ćwiczebne rpg wypelnione smołą - to przynajmnie byś się ucieszył.u nas takie wyłaziły. Link to comment Share on other sites More sharing options...
okejos Posted January 8, 2008 Author Share Posted January 8, 2008 pragne oinformować ze w/w przedmioty zostały znalezione podczas prac budowalnych na dawnym ruskim poligonie i zgłoszone saperom... wiec jest spoko. zlazła je firma saperska która profesjonalnie zajmuje sie czyszczeniem terenów pod budowy to tak zeby uciąć spekulacje.a co superraty to słysząłem od jednego majora z likwidowanej jednostki ze mieli nadwyzke w działach plotniczych i jedno po wycieciu numerów i rozebraniu poszło do Wisły. Link to comment Share on other sites More sharing options...
krystian-szabla Posted January 8, 2008 Share Posted January 8, 2008 zakopywali bo nie nie wystrzelali . dostali chlopy 30 rpg i rozkaz wystrtzelania na manewrach , nie wystrzelali to zakopali i po sprawie :) Link to comment Share on other sites More sharing options...
Trooper85 Posted January 8, 2008 Share Posted January 8, 2008 A te pociski do RPG to czasem nie są jakieś ćwiczebniaki? Link to comment Share on other sites More sharing options...
kloki Posted January 8, 2008 Share Posted January 8, 2008 A ja slyszalem o takiej teorii, ze zolnierze zakopywali podczas cwiczen wiekszosc swojej przydzialowej amunicji, zeby szybciej sie jej pozbyc i wrocic do koszar. Czesc robila to ze wzgledow handlowo-zarobkowych" a czesc z przejedzenia" wojskiem. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Trooper85 Posted January 8, 2008 Share Posted January 8, 2008 Może w przypadku drobnicy to by przeszło, ale w przypadku większych rzeczy, jak te RPG taka oddolna inicjatywa" wydaje się mało prawdopodobna. Czyli jak już wcześniej było powiedziane: iwelowanie" nadstanów, ewentualnie pozbywanie się amunicji w obliczu przekroczenia terminu przechowywania lub likwidacji jednostki. Link to comment Share on other sites More sharing options...
to17071990 Posted January 8, 2008 Share Posted January 8, 2008 Tak mi właśnie podlatywało pod RPG , ale pewny nie byłem . Dzięki Link to comment Share on other sites More sharing options...
słomek von hammerstein Posted January 11, 2008 Share Posted January 11, 2008 spytajcie sie kogoś kto w zawodowej służył to wam powie ze nawet dzisiaj takie rzeczy sie zakopuje - nadstan - zakopać... Link to comment Share on other sites More sharing options...
Robi65 Posted January 12, 2008 Share Posted January 12, 2008 O ile ja pamiętam zasadniczo na szkoleniach zawsze kazali się rozliczać z każdego wystrzelonego naboju - zdaniem łuski. W czasie zajęć poligonowych nikt jednak tego nie przestrzegał. Krasnoarmiejcy mieli wystrzelać odpowiednią ilość, a jeśli tego nie zrobili - unikając kłopotów - zakopywali i tyle. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts
Archived
This topic is now archived and is closed to further replies.