Skocz do zawartości
  • 0

rosyjskie klamry

motyl71

Pytanie

Napisano
mam kłopot z rozróżnieniem rosyjskich klamer wojennych i powojennych, przeczytałem na forum że wojenne miały zaczepy odwrotnie niż powojenne, czy ktoś posiada może jakieś zdjęcia jednych i drugich dla porównania, pozdrawiam

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano
Po usilnym wpatrywaniu się rzeczywiście widać coś jakby zarys płonącego granatu, ale nie mam 100% pewności. W sumie płonący granat nie jest symbolem nacechowanym carsko - imperialnie, może mobilizowanym rezerwistom wydano jakieś stare sorty z głebi magazynu? Ze skórzanymi pasami w Armii Czerwonej nie było tak bogato.
Napisano
Fakt, zdjęcie najlepsze nie jest, ale jak dla mnie nie ulega wątpliwości, że to klamra carska. Nie wyobrażam sobie żołnierza Armii Czerwonej z klamrą z carskim orłem :) Może braki w umundurowaniu uzupełniano zapasami z głębi magazynów?
Tak jako ciekawostka taka maluśka...
Napisano
Skoro noszono zdenazyfikowane klamry niemieckie, to cóż mogła przeszkadzać klamra z niewinnym granacikiem, w dodatku na pasie z solidnej skóry? A ciekawostka przednia, dzięki MK.
Napisano

Oczywiście mowa o klamrach´´piechoty´´z samą gwiazdą i nie ażurowych(oficerskich),II wojenne klamry marynarki,używane także przez piechotę morską,z wizerunkiem gwiazdy i kotwicy trafiają się.

Napisano
Zgadza się, abcd, częściej trafiaja się marynarskie i ażurowe (noszone nie tylko przez oficerów, jak zauważyłem na zdjęciach z epoki), niż zwykłe" piechotne z gwiazdą. Klamra, którą mam w kolekcji spełnia niby wszystkie wymogi klamry wojennej, ma właściwy układ zaczepów, jest stalowa miedziowana, ale tez nie jestem do końca pewien, czy nie jest np. z lat 50-ych. W ogóle śliska sprawa z tymi klamrami, czasami nawet zastanawiam się, czy nie używano ich od mniej więcej 1945 roku, bo na wcześniejszych fotkach praktycznie ich nie ma. I nie należy sugerować się filmami, gdzie co drugi sołdat ma klamrę z gwiazdą.
Napisano
Też obiło mi się o uszy że nie-ażurowe klamry z samą gwiazdą wprowadzono w 1945r,w ostatnich miesiącach 2 woj.świat.Znając realia sowieckie pierwsze klamry trafiły po pewnym czasie,i nie do jednostek frontowych tylko reprezentacyjnych.Tak więc znalezienie klamerki a walkach" jest raczej mało prawdopodobne.Prędzej odnależć by ją można w Polsce na terenach gdzie w latach 1946-92 stacjonowali Rosjanie,ale wtedy nikt nie zagwarantuje że pochodzi ona z 1945 a nie 1955,szczegóły zaczepu itp.zmieniły się chyba dopiero w latach60.
Napisano
Gdyby za gwiazdą były takie promienie", byłaby to klamra Ministerstwa Bezpieczeństwa Publicznego CCCP z lat 1947-52, ale ta... nie wiem, moze to po prostu taka nietypowa matryca? Trudno powiedzieć, czy wojenna czy powojenna.
Napisano
Witam
Danieloff gdzie ciebie tu nosi hehehe jarz na Podkarpacie heheeh
A tak szczerze to zapraszam miejsc bezliku i udanych łowów może się gdzieś styknieme!Poznasz mnie po dźwięku moskita bbbzzzzzzzzzz… hehehe
Pozdrawiam
Napisano
Byle nie był to dźwięk kuli z mannlichera przelatującej koło głowy, to przyjadę, he, he:-) I zapraszam na Mazowsze, z miejscami tu gorzej, ale coś się na pewno znajdzie;-) Z borsuczym pozdrowieniem!
Napisano
więc nie pozostaje mi nic innego jak nadal poszukiwać tych wojennych (choć nie pogardzę też innymi), pozdrawiam i wszystkiego najlepszego w nowym roku
Napisano
Również życzę wszystkiego dobrego i metra fantów pod cewką! A co do klamer radzieckich, to na kilkanaście znalezionych przeze mnie klamerek, nigdy mi jeszcze radziecka nie wyszła. Natomiast w okolicach byłych jednostek Armii Czerwonej ludziska czasami znajdują mosiężne klamerki z gwiazdami i myślą, że to z wojny, a tymczasem to klamerki powojenne, wywalone z całą masą innego złomu (znam przypadek wykopania ok. 60 pasów z klamrami w okolicy Bornego Sulinowa - klamry mosiężne, pasy takie jakby ceratowe, sztuczna skóra).
Pozdr.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie