1AIR1 Napisano 18 Marzec 2004 Share Napisano 18 Marzec 2004 GrzesioTabele przeliczników farb RAL były modyfikowane pod ogólniepanujące modne kolory.W obecnej chwili kolorów RAL używa się i są dostosowane do wymogów mody" panującej w budownictwie -ramy okienne,grzejniki,część jest używana w motoryzacji.Dlatego najbardziej podobnymi" kolorami są farby modelarskie.Pozdrawiam Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Grzesio Napisano 18 Marzec 2004 Share Napisano 18 Marzec 2004 Chyba się nie zrozumieliśmy - chodziło mi li tylko o to, że nie można dobierać odpowiednika farby (np. modelarskiej), czy też samej farby do malowania ekwipunku czy sprzętu, wg drugowojennego numeru RAL i współczesnego wzornika!A poza tem, to dzięki za wytłumaczenie, do czego służy RAL, korzystałem z niego zawodowo przez lata nieświadomie... :-) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Volksewagen Wojtek Napisano 18 Marzec 2004 Share Napisano 18 Marzec 2004 Panowie dzięki za odpowiedz- jeszcze tylko takie ekonomiczno-logistyczne pytanie do 1AIR1:ile by potrzeba takiej farby na pomalowanie hełmu 2 razy i od środka też, i ile to będzię kosztowało, tak orientacyjnie, jeśli ktoś jeszcze wie to proszę o odpowiedzdzięki, pozdrawiam Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
1AIR1 Napisano 18 Marzec 2004 Share Napisano 18 Marzec 2004 To zależy cym będziesz malował.Aerografem jest wydajniej i lepszy efekt.Na malowanie hełmu starcza z powodzeniem 1 słoiczek.Malowanie pędzlem odradzam - zresztą pisze o tym Monsun parę postów wyżej.Słoiczki farby Tamii są w dwóch pojemnościach 23 ml-cena ok 10 zł ,10 ml - cena ok 6zł .Farba jest akrylowa.Musisz też użyć rozcieńczalnika do farb akrylowych. Ja używam zamiast rozcieńczlnika rozmieszanego denaturatu z wodą w stosunku 1:1 lub autentycznej 40% wódki.Druga farba Model Master pojemność 15 ml do rozcieńczeniamożna użyć benzyny lakowej cena ok 6,50 zł.Ceny są orientacyjne.Podałem w przybliżeniu takie jakie są w Warszawie.Malujesz 1-2 razy tak aby pokryło dobrze powierzchnię.Pozdrawiam Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Volksewagen Wojtek Napisano 18 Marzec 2004 Share Napisano 18 Marzec 2004 Dzięki za info- pozdrawiam Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kloki Napisano 18 Marzec 2004 Share Napisano 18 Marzec 2004 Ta... mam obydwie farby. RAL 3003 i RAL 6006. 3003 jak widac jest czerwony (tu sie zawiodlem). Z twoja opinią na temat RAL 6006 sie nie zgodze, poniewaz jest to kolor szaro-zielony (a nie brunatny). Stoi obok mnie wlasnie taki helmik w RALu 6006 i sie pieknie prezentuje zielonkawą barwą. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
1AIR1 Napisano 18 Marzec 2004 Share Napisano 18 Marzec 2004 No i właśnie to jest to!Ja też szukałem w różnej dokumentacji,zajrzałem nawet do kolegów do Francji.Nigdzie nie ma konkretnego koloru farby.Podobno to jest tak jak z malowaniem czołgów.Podkład to był dunkelgelb 1943 malowany w fabryce a plamy nanosilinatryskowo na tyłach frontu i to w dodatku w dwóch odcieniach.Tak samo jest z hełmami,podstawowy kolor to był szaro-zielony,wpadający bardziej w ton szarości.Różne formacje stosowały różny kamuflarz.Spotkałem się nawet z hełmem który miał położony kolor prawie zielono-brunatny.Oczywiście mam na myśli oryginał.Na pocieszenie powiem Wam że nie wiele jest farb które odpowiadają oryginałom.Bawiąć się w modelarstwo natrafiłem na dokumentację np.polskiego khaki-żeby go zrobić w oryginale trzeba pomieszać procentowo około 4 farb.Dostępne dzisiaj farby modelarskie w 70% odpowiadają temu co było w II wojnie.Pozdrawiam Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Monsun Napisano 19 Marzec 2004 Autor Share Napisano 19 Marzec 2004 Witam,kolega 1AIR1 wszystko ładnie już wyjaśnił. Co do tego RAL 3003, to przyznam się bez bicia, że otrzymałem taką informację z Nimiec od kolesi z militaria-fundforum.de i uwierzyłem, nie sprawdzając, że to jest kolor odpowiadający Feldgrau. Kiedy się zorientowałem po czasie poszukałem w necie informacji o odpowiednikach farb i wrzuciłem tu na forum link do strony (kilka postów powyżej), na której znajduje się tabela. A teraz informacja już sprawdzona! Rozmawiałem wczoraj z znajomym lakiernikiem samochodowym i powiedział mi, że RAL 6006 to jest faktycznie kolor mocno zbliżony do do Feldgrau. Nauczka na przyszłość: nie wierzyć Niemcom;)PozdrMArcinP.S. 1AIR1 jak już dostaniesz podkład do kalkomanii, to się do mnie odezwij i podziel się informacją, jak wyszodzą po druku. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Volksewagen Wojtek Napisano 19 Marzec 2004 Share Napisano 19 Marzec 2004 Kurczę ludzie ,ale mi teraz namieszaliście, to czym mam teraz pomalować RAL-em 6006 czy jak postulował 1AIR1 Tamiya??????????????helppozdrawiam Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Monsun Napisano 19 Marzec 2004 Autor Share Napisano 19 Marzec 2004 Spokojnie kolego, jeśli masz w okolicy sklep modelarski, w którym mają tamiyę, to nie zastanawiaj się nad RAL'em 6006. No chyba, że do modelarskiego masz około 100 km a lakiernik samochodowy jest bliżej .... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Monsun Napisano 19 Marzec 2004 Autor Share Napisano 19 Marzec 2004 Acha dodam jeszcze, że jeśli chcecz malować tamiyą, o której wspomniał 1AIR1, to musisz posiadać aerograf. Jeśli go nie masz, to czeka Cię koszt około 90 zł + pucha z CO2 - 20 zł. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Grzesio Napisano 19 Marzec 2004 Share Napisano 19 Marzec 2004 To ja już nic nie rozumiem, we wszystkich wzornikach, które widziałem, RAL 6006 jest kolorem ciemnobrunatnym, a tu znowu wszyscy praktycy twierdzą, że feldgrau... ;-((((Szczerze mówiąc w RALu nie widzę dobrego odpowiednika (jeśli już szukać, to w szarościach - 7003? 7009? 7033?), najlepszym rozwiązaniem jest jednak zdecydowanie dedykowana farba modelarska z solidnym pokryciem (na kalkomanie) wysokowytrzymałym lakierem bezbarwnym.PzdrGrzesiu Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
1AIR1 Napisano 19 Marzec 2004 Share Napisano 19 Marzec 2004 WitamMonsun czekam na dostawę tych podkładów kalkomanii.Podobnosą już wysłane z USA.Mają być na początku kwietnia.Jak tylko je dostanę,zaczynam próby i na pewno dam Ci znać.Pozdrawiam Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
1AIR1 Napisano 19 Marzec 2004 Share Napisano 19 Marzec 2004 Jeżeli jest ktoś zainteresowany to pdaję link do strony gdzie jest opisane jak zrobić kompresor do malowania z agregatu starej lodówki.Nie potrzeba wtedy butli CO2.Aerograf niestety trzeba kupić.http://www.modelarstwo.org.pl/technika/inne/kompresor2/index.htmlPzdr. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
1AIR1 Napisano 19 Marzec 2004 Share Napisano 19 Marzec 2004 Okazuje się że się myliłem.Aerograf też można zrobić z... długopisu.Oto link do strony:http://www.modelarstwo.org.pl/technika/redukcyjne/aerograf/index.html Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
1AIR1 Napisano 19 Marzec 2004 Share Napisano 19 Marzec 2004 Tu jest lepszy kompresorek i są rysunki poglądowe:http://www.modelarstwo.org.pl/technika/inne/kompresor/index.htmlPzdr. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Monsun Napisano 19 Marzec 2004 Autor Share Napisano 19 Marzec 2004 1AIR1, to faktycznie jest coś dla modelarzy, bo trzeba mieć cholerną cierpliwość, żeby to wszystko poskładać. No i musi jeszcze działać! Chyba jednak lepiej wydać te 130 zł i mieć w mierę dobry sprzęt. Mam możliwość kupienia aerografu Humbrola za 89zł, nówka oczywiście. Jest to dobry sprzęt, pracowałeś już na tym?PozdrMarcin Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
1AIR1 Napisano 19 Marzec 2004 Share Napisano 19 Marzec 2004 Pracuję na Aztecu i polskim aerografie metalowym.Ten Humbrola do takich prostych prac typu malowanie hełmu jak najbardziej się nadaje.W tym przypadku nie jest ważna grubość linii tylko równomierny natrysk.Pzdr. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Monsun Napisano 19 Marzec 2004 Autor Share Napisano 19 Marzec 2004 Dzięki za tak szybką odpowiedź. Miłego weekendu, pogoda piękna ... warto wybrać się na jakiś spacer po lesie i pooddychać świerzym powietrzem;)PozdrMarcin Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
1AIR1 Napisano 19 Marzec 2004 Share Napisano 19 Marzec 2004 Zgadza się,o ile nie będzie padać.Miłego weekendu i ciekawych fantów.Pzdr. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kloki Napisano 20 Marzec 2004 Share Napisano 20 Marzec 2004 Ok. To teraz ja daję fotkę mojego hełmu w farbie RAL 6006. Sory za słabą jakość. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
1AIR1 Napisano 20 Marzec 2004 Share Napisano 20 Marzec 2004 Dla porównania.Ponoć oryginał Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
1AIR1 Napisano 20 Marzec 2004 Share Napisano 20 Marzec 2004 I jeszcze jeden Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kloki Napisano 20 Marzec 2004 Share Napisano 20 Marzec 2004 Tu nie ma co porównywać, bo co hełm to praktycznie inny kolor. Kolor mógł się zmieniać np. od słońca, po starciu wapna z hełmu itp. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
1AIR1 Napisano 20 Marzec 2004 Share Napisano 20 Marzec 2004 I jeszcze jeden.Kolor prawie identyczny jak na Twoim hełmiku Kloki.Pzdr. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.