Skocz do zawartości

Panzer III spod Grudziądza

timbuktu

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano
Prosze o wybaczenie za zaśmiecanie forum, ale szukam informacji o czołgu wyciągniętym w 2002 roku z Wisły pod Grudziądzem. Czy ktoś wie gdzie go można oglądać? Muzeum czy kolekcja prywatna? Mój przyjaciel z Francji jest strasznie zainteresowany i chciałby go z bliska obejrzeć. A ja nie wiem gdzie pytać.
mam nadzieję na odpowiedź.

pozdrawiam Tymek
  • Odpowiedzi 210
  • Created
  • Ostatniej odpowiedzi
Napisano
Patron, mógłbyś coś przybliżyć?? Mieszkam w G-dzu, a jeszcze nie słyszałem o tym czołgu. Jedynie co wiem, to to, że w 1945 panterę, która podtopiła się w rzeczce Osa jakieś 2 km na północ od G-dza LWP pocięło na złom...
Napisano
Kol. Walwuch, jeżeli jesteś zainteresowany co ewentualnie wydobyto w rejonie Grudziądza, to zapytaj na piśmie właściwego dla tego miejsca Konserwatora Zabytków. Bo jeżeli faktycznie coś wydobyto, to pewnie był to całkowity legal, a więc ten K.Z. pewnie wydał na to zgodę i zna sprawę.
Natomiast zupełnie bez sensu jest pytanie o to [skądinąd bardzo sympatycznego] Kol. PATRONA, bo w najlepszym przypadku uzyskasz odpowiedź wiem ale nie powiem".

Pozdrawiam
balans
Napisano
Kaem w jarzmie, zapasowe ogniwka gąsienic, otwarte włazy w wieży... . Jak dla mnie klasyczna strata marszowa". Zsunął się z mostu pontonowego podczas przeprawy? Kiedy?
Big pozdro!
Napisano
Coś mi się wydaje że ten wątek będzie bił rekordy popularności na tym forum :-) Piękna III - nie ma jej chyba w żadnym muzeum, przynajmniej w Polsce. Timbuktu czy mógłbyś napisać coś więcej o samej akcji wydobywczej ?
Napisano
O to samo chciałem spytać:)))

Timbuktu czy wiadomo kto wyciągał czołg(jakie muzeum/fundacja)??
Nie chce mi się wierzyć, że w 2002 roku ktoś sobie przyjeżdża wyciąga czołg i znika, to nie lata 90. Chyba aż takiego wielkiego dzikiego zachodu u nas już nie ma??

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie