Skocz do zawartości

Przeróbki broni z II wojny

Mirass

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano
Czy ktoś z kolegów spotkał się z przerabianą po wijnie bronią.
Mój dziadek miał Mauserka 98 przerobionego na sztucerek, Lekko skrócona lufa, przerobiona komora nabojowa, wymieniona lunetka. Dziadek zawsze wspominał tę broń z wielkim sentymentem. jak przestał być leśniczym, musisł sprzedać giwerkę. I słuch o niej zainoł. Czy ktoś z szanownych kolegów spotkał się z czymś podobnym, ciekawe jaka była skala takich przeróbek (poza tymi na obrzyny)

Pozrawiam
Mirass
  • Odpowiedzi 105
  • Created
  • Ostatniej odpowiedzi
Napisano
Podobno myśliwski może mieć magazynek tylko na 3 naboje.
Reszta bez zmian.
Pozdro
Napisano
jezeli chodzi o przeróbki, to kiedyś widziałem Mausera 98 k z obciętą kolbą, na miejsce której jakiś domorosły rusznikarz wstawił cały tył z raczką,osłoną języka spustowego i kolbą od MP- 40, wygladało ciekawie, było poręczne i było dosyć stare, prawdopodobnie powstało w okresie wojny lub zaraz po niej.
Napisano
mój kumpel ma karabin Karl Gustaw i uzywa go jako bron mysliwska. Jedynie dorobil kolbe i loze. oraz dodal celownik optyczny. Bron swietnie wykonana. Z tego co mówił koło łowieckie zakupiło kilka sztuk tej broni, wszystkie bez drewna. Podobno były to karabiny które miano zakupic dla wojska po pierwszej wojnie. Ale jak dotrwłyby do dzisiaj i to w kilkunastu egzemplazach?
Napisano
na bron mysliwska przerabiano i przerabia się nadal brń z II wojny swiatowej.
Z na mauserach 98 produkowane sa sztucery mysliwskie od tych najtańszych po najdroższe.
Nie wspominajac o jednostkowych przeróbkach rusznikarzy, najtansza jest broń czeska - Brno 98 (tańsze są tylko demobil ze Szwecji typo Stiga, Husqwarna, Carl Gustaw)następnie austriacka firma Voere kończac na ekskluzywnej broni Domuolin czy Holland&Holland - ale ta jest wykonywana na systemach firmy DWM. W tym przypadku częsci broni wojskowej nalezy traktowac wyłącznie jako materiał wyjściowy. Wykozystuje się tylko komorę zamkową, zamki(często nie wszystkie elementy) pudełka amunicyjne.
Nie prawda jest ze w magazynku broni myśliwskiej ma się miescić max 3 naboje!

Następną przeróbka była partia Mosinów przerabianych na sztucery myśliwskie. Tu co ciekawe, produkowano wersję w kalibrze 308win (po zmianie tylko komory nabojowej a nie całej lufy)i wyszedł z tego niezły bubel.

W latach 90 (poczatek i rozkwit agencji ochrony)przerabiano pistolety TT na broń gazowa (BUOSS)

Bardzo popularny jest równiez sztucer samopowtarzalny BAR - tez powstał z broni wojskowej.

Z najciekawszych rzeczy o rodowodzie wojskowym a zastosowanych w łowiectwie ja osobiscie uważam dryling Luftwaffe". W okół tej broni urosła niezła legenda, która ma niewiele wspólnego z prawdą. Prawda jest znacznie bardziej ciekawa.
Napisano
A co to takiego? O 3 nabojowych mauserach słyszałem od myśliwego.
Pozdrawiam
Napisano
Pomsee ma rację ,zobaczcie tutaj : http://pub113.ezboard.com/fparallaxscurioandrelicfirearmsforumsfrm96.showMessage?topicID=4.topic
Nasz wz.29 przerobiony na jakiś karabinek sportowy.

pzdr

bjar_1
Napisano
A mój znajomy posiada bagnet mauserowski przekuty na... sierp!!! To się dopiero nazywa pomysłowość w wykorzystaniu mało przydatnego żelastwa".
Napisano
No wlasnie. Sam mam trzon komory zamkowej z wz.29 z nawierconymi i nagwintowanymi otworami na celownik optyczny. Z tego co wiem pochodzi on wlasnie z takiej przerobki.
  • 2 years later...
Napisano
Przerabialo sie , przerabia i przerabiac jeszcze dlugo bedzie , wszak tego sprzetu sa jeszcze tony, znajomi do dzis poluja w niezlych wynalazkow , jeden z kolegow na przerobke mannlichera schonauera wz 1903/14, kolejny kolega ma gdanskiego mausera, a u znajomego na scianie wisi bardzo zgrabny sztucerek na bazie manlichera wz 88 z tym ze ten ostani ze wzgledu na nietypowa dzis amunicje (8x50R) słuzy raczej jako ozdoba choc nadal jest w swietnym stanie technicznym ( jak bede u niego zapodam zdjecia), pozostale giwery sa normialnie exploatowane na polowaniach, zreszta z tego co wiem Czesi do dzis na bazie czesci z mausera wz 24 buduja calkiem zgrabne sztucery , chwilowo nie pamietam oznaczenia handlowego, wykorzystywane sa zwlaszcza komory zamkowe, zamki i pudelka magazynkow , w sumie dosc zabawnie wyglada sztucer z nabitym na komorze czeskim lwem ;-))))), widzialem tazke dosc zgrabne przerobki manlicheraz wz 1895 i pruskiego mausera 88 ale obecnie te egzemplarze juz najprawdopodobniej zakonczyly swa kariere nad kominkami jako deko
Napisano
J- dobrze słyszałes od mysliwego -ładuje się tylko trzy naboje ale do broni samopowtarzalnej - do repetiera nie ma ograniczeń

Wodzu - kolo lowieckie nie ma możliwości zakupu broni lub nawet jej częsci kłania sie ustawa o broni i amunicji a Carle Gustawy to nie kilkanscie ale mozna mówic o kilkunastu tysiącach sztuk sprzedanych w polsce i na świecie
Napisano
Sam byłem posiadaczem sztucerów przerobionych z broni wojskowej.W moim przypadku był to niemiecki 98k,gdzie przeróbka sprowadzała się do wymianydrewna"i montażu lunety.W drugim przypadku był to Mosin gdzie ingerencje rusznikarskie były znacznie większe(np.przyspiesznik i bezpiecznik).Obie jednostki broni wspominam bardzo dobrze,strzelałem z nich dużo a niecelne strzały były winą strzelca a nie broni.
pozdrawiam
kruszyna
Napisano
Lokomotywa,
Kłania się:
ROZPORZĄDZENIE MINISTRA ŚRODOWISKA

z dnia 23 marca 2005 r.

w sprawie szczegółowych zasad i warunków wykonywania polowania oraz obowiązku znakowania.

[Dz.U.2005.61.548 z dnia 15 kwietnia 2005 r.]

§ 3. 1. Do wykonywania polowania oraz odstrzału zwierząt stanowiących nadzwyczajne zagrożenie dla życia, zdrowia lub gospodarki człowieka dopuszczona jest wyłącznie myśliwska broń palna, z której po maksymalnym załadowaniu można oddać najwyżej sześć pojedynczych strzałów; magazynek broni samopowtarzalnej może zawierać najwyżej dwa naboje.

Pik
Podziwiam wyjątkową wiedze na temat rusznikarstwa, no i wyjątkowo zadką specjalizacje w dziedzinie warsztatów kłusolskich:)))
Napisano
Lokomotywa,
Tu chyba nikogo nie interesuje cz ty potrafisz dodawać czy nie. Tak samo nikogo nie interesuje jakie i ile znasz repetierów:) Jak kogoś poprawiasz to rób to dobrze a nie pisz kolejnej bzdury udając ze wiesz, bo podobno wiedzieć powinieneś.
Napisano
tak samo jak kultury osobistej

Co jakis czas zjawia się jakiś osobnik na forum i tak o sobie z mondrościa prubuje obrażać innych a jak mondrośc mu przejdzie lub nie wyjdzie to znika z forum na kilka miesięcy lub wogóle bo wstydzi glupot które powypisywał
KOLEGO NOWOTNY NIE SIKAJ POD WIATR BO OBSIKASZ SOBIE TAKŻE SWOJE SPODNIE
Napisano
Hheh zobaczcie ludzie ,odkurzyłem temat z 2004 roku i zaczęła sie całkiem fajna pyskowka :)
Mam zadziwiająca zdolnosc wyszukiwania ,potencjalnie ciekawych tematow z archiwum ...

Tak Nowotny sztucer" ze zdjecia Bolasa to klasyka klusolska ( czyszczony papierkiem sciernym ,kolba wystrugana siekierką itp )

pzdr

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie