ferrer Napisano 18 Grudzień 2007 Autor Napisano 18 Grudzień 2007 WitamDostałem ostatnio informacje od pewnego starszego chłopa na temat pochówku 3 niemieckich żołnierzy w pewnym miejscu niedalego jego pola, sam własnoecznie ich zakopywał jak zostali zabici przez rosjan niedaleko jego domu.Pytanie moje brzmi: -Czy zapomnieć o sprawie?-Czy to komuś zgłosić i gdzie? (ale pewnie sprawa zostanie olana)-Czy rozkopać i dopiero zgłosić (wtedy napewno się ktoś zainteresuje)
mjut Napisano 18 Grudzień 2007 Napisano 18 Grudzień 2007 wg mnie:- NIE ZAPOMNIEĆ- zgłosić do Fundacji Pamięć":ul. Miedziana 3a/200-814 Warszawatel. (022) 654-21-61e-mail: fundacja@pamiec.ikp.pl- nie rozprzestrzeniać informacji, żeby jacyś durnie się tym nie zajęli.Każdemu żołnierzowi należy się godziwy pochówek, a jego rodzinie informacja o losach krewniaka.pozdrawiam
Fritz Napisano 18 Grudzień 2007 Napisano 18 Grudzień 2007 Takich rzeczy nie wolno zapominać. Najlepiej zgłosić sie do Stowarzyszenia Pomost" z Poznania oni zajmą się wszystkim włącznie z pochówkiem tych nieszczęśników oraz poinformowaniem rodzin tych żołnierzy na podstawie nieśmiertelników o odnalezieniu ich zwłok.Pozdrawiam
ferrer Napisano 18 Grudzień 2007 Autor Napisano 18 Grudzień 2007 tak zrobie, jak się coś ruszy to będę pisał jak się sprawa toczy
getton Napisano 18 Grudzień 2007 Napisano 18 Grudzień 2007 Tak tak. Koniecznie! Zgłosić do najbliższej Gminy żeby wystawili pomnik ku ich chwale, rodziny zawiadomić, aby otrzymały należne odszkodowanie, a Ambasada Polska w Berlinie powinna wystąpić do Rządu Niemieckiego z oficjalnymi przeprosinami, że ten haniebny czyn miał miejsce na terenie Polnischen Gruppe!
dudzin Napisano 18 Grudzień 2007 Napisano 18 Grudzień 2007 getton milczenie jest złotem" - czasem się nie ma nic mądrego do powiedzenia, to się po prostu lepiej nie odzywać.
marcjew Napisano 18 Grudzień 2007 Napisano 18 Grudzień 2007 Zglos ten fakt do Fundacji Pamiec!Oni nie robia Zadnych problemow.Wiem z doswiadczenia.
ensiferum3 Napisano 18 Grudzień 2007 Napisano 18 Grudzień 2007 Jeśli byli niemcami zgłoś to do niemieckiego czerwonego krzyża oni się tym zjmą i poinformują rodzine.NIE rozgaduj tego bo w to mjejsce mogą przychodzić nieporzadani ludzie, którzy mają inne zamiary niż ty.
woytas Napisano 18 Grudzień 2007 Napisano 18 Grudzień 2007 a kolega getton pomyslal ze moga to byc pochowani Polacy sila wcieleni do wojska niemieckiego? Ktorzy zostali zmuszeni do walki?Panowie staram sie uruchomic sprawe pochowku kilkudziesieciu Niemcow niedaleko mojego domu - ruszalem sprawe w UM ale narazie brak odzewu a sprawa jest pilna bo ma powstac tam parking - czy wymienione fundacje sa w stanie jakos ozruszac" temat? - tylko ze to co wiem to jest w 50% prawdopodobne (mozna powiedziec ze az w 50...)
marcjew Napisano 18 Grudzień 2007 Napisano 18 Grudzień 2007 Woytas zglosic jak najszybciej.Przeciez nikt w ciemno nie jedzie na ekshumacje najpierw teren trzeba sprawdzic-tym rowniez zajmuje sie Fundacja.W jednostkach samorzadowych cz admin.publicznej sa marne szanse na zalatwienie takich spraw.Dla nich jest to wielki klopot w przeciwienstwie do Fundacji!Pozdro...
puchatek 77777 Napisano 18 Grudzień 2007 Napisano 18 Grudzień 2007 konsulat niemiecki tez, to chociaz Ci ktos podziekuje.
cecholek Napisano 18 Grudzień 2007 Napisano 18 Grudzień 2007 Po pierwsze , nie rozkopuj - zgłoś ten fakt do fundacji Pamięć lub stowarzyszenia Pomost . Chociaż jeżeli chodzi o WLKP to zdecydowanie polecam działanie Pomostu . http://www.pomost.net.pl/ A co do wypowiedzi niektórych kolegow - niemcy to tez ludzie , katolicy , do tego byli zolnierzami . Nie bądzmy tacy jak oni i uszanujmy ich - dlatego warto ich ekshumowac i wyslac do domu - gdzies sa rodziny : wnuki , dzieci , zony ...
mowglyn Napisano 18 Grudzień 2007 Napisano 18 Grudzień 2007 Witam!Odnoszę nieodparte wrażenie, że w powietrzu wisi niezła awantura...Pozdro! :/PS. Pogardliwe wyrażanie się o innych nacjach, fałszywe uogólnienia..., chyba nie o to tu chodzi...
woytas Napisano 18 Grudzień 2007 Napisano 18 Grudzień 2007 na podziekowaniach (a tym bardziej od konsulatu niemieckiego ) nie zalezy mi wogole.Pisalem juz kilka razy o tym, ze szukam mojego dziadka ktory zaginol w 1941 roku - moze ktos opiekuje sie jego grobem...Jako katolik uwazam ze kazdemu zmarlemu nalezy sie szacunek - to ze niektorzy nie potrafili tego szacunku osoba zmarlym, zabitym szacunku oddac nie oznacza ze nalezy brac jako dobry wzorzec.
leszek84pp Napisano 18 Grudzień 2007 Napisano 18 Grudzień 2007 Witam,szacunek zmarłym -jak najbardziej,ale orderów im" nie wieszajmy bo się nasi dziadkowie w grobach po przekręcają,zwłaszcza w tych pod tytułem Żołnierz Nie Znany"zmierzam do tego że na polskich ziemiach jest sporo takich grobów i nie specjalnie kogoś interesuje aby przywrócić Im tożsamość- wiem to z autopsji .pozdrawiam-
mjut Napisano 18 Grudzień 2007 Napisano 18 Grudzień 2007 jeżeli się nie mylę, to temat nie brzmiał co zrobić z grobem żołnierzy bohaterskiej armii niemieckiej", nie dopisujmy filozofii do tego...pytanie było, wiele odpowiedzi padło, ale nie trzeba chyba tematu koloryzować i dopisywać ideologii (?)
ferrer Napisano 18 Grudzień 2007 Autor Napisano 18 Grudzień 2007 zgadzam się z mjut"Już otrzymałem informacje i dziekuje
CP Napisano 18 Grudzień 2007 Napisano 18 Grudzień 2007 Nie traktujcie tych którzy przyszli by Was zniewolic i upodlic z szacunkiem, nie wiecie ze dla niemcow jestecie istotami (celowo nie uzylem ludzmi) trzeciej kategorii ?? I nie wygadujcie glupot w stylu ze niemcy przegrali wojne bo ci z DDR strzelali w powietrze (odnosze sie do tego kto napisal ze moze ci niezyjacy byli zmuszeni do walki czy cos takiego..) Czytajac wypowiedzi z tego forum wiem ze nie mam do czynienia z t....kami komentujacymi na wirtualnej", wiec apeluje o zarzucenie tzw politycznej poprawnosci".
woytas Napisano 19 Grudzień 2007 Napisano 19 Grudzień 2007 Szkoda, ze nie potrafisz zrozumiec pewnych spraw - moze kiedys...
majros Napisano 19 Grudzień 2007 Napisano 19 Grudzień 2007 Witam. W wątku często przewija się słowo szacunek. Nie za bardzo jest jasne o jaki szacunek chodzi. Czy o szacunek do niemieckich żołnierzy okupantów i za to że zginęli mordując inny naród należy im szacunek, czy o taki szacunek czysto fizyczny cywilizacyjny do szczątków tzn. szczątki zebrane złożone w grobie, postawiony krzyż z napisem tu leży żołnierz niemiecki. Nie wiem jak inni, ale ja osobiście jestem zdolny tylko do tego drugiego szacunku. Na prawdę nie przesadzajmy ani w jedną ani w drugą stronę. Obydwie skrajności są głupie i śmieszne. Pozdrawiam.
getton Napisano 19 Grudzień 2007 Napisano 19 Grudzień 2007 Nie jestem wampirem i rozumiem wasze pobudki- bardzo ludzkie odruchy przecież. Chciałem wam jednak wylac kubeł wody na głowę, zanim będzie za późno :)Ja na sprawę patrzę choćby przez pryzmat Jedwabnego. Rozgrzebywanie takich spraw nie służy polskiej sprawie. Mówicie a jak to byli siła wcieleni". Dowody Panowie, dowody! Ja zapytam- A jak to byli zbrodniarze mordujący i gwałcący nasze rodziny i krewnych? A jak to był ten co strzelał do polskich żołnierzy w przydrożnym rowie?Taka oto historyjka zbliżona do powyższej sytuacji: Kiedy Ruskie przyparli Niemiaszków, komendant miejscowego posterunku Żandarmerii niemieckiej przebrał się w cywilne fatałaszki i kiblował u jedenj z miejscowej rodziny czekając na... nie wiem co. Strach był wielki bo ani mu odmówić ani go dalej przetrzymywać (frony coraz bliżej) a wiadomym było że ma na sumieniu między innymi rozstrzelanie dóch rodzin za współpracę z partyzantami, która zreszta została uznana w efekcie wykonanej przez niego prowokacji, a mianowicie mówił po Polsku (Ślązak jakiś? A więc pewnie siłą wcielony?) przebrał się w cywila i udając partyzanta wyciągnął od babki częstującej mlekiem, że mój stary i syn są w lesie :(Wracając do sedna- przyszło wieczorem miejscowe BCh i rozwaliło gościa. Wiem gdzie leży. Mam zgłosić? Toż to zywa niesprawiedliwośc się stała i naruszono Konwencje Genewskie nieprawdaż?b/t
ferrer Napisano 19 Grudzień 2007 Autor Napisano 19 Grudzień 2007 z całego wątku wyczytałem że mam to zgłosić reszta to jakies wypociny nie na temat, jesli ma ktoś inny pomysł niz zgłaszanie to niech napisze a nie zmienia temat
ferrer Napisano 19 Grudzień 2007 Autor Napisano 19 Grudzień 2007 z całego wątku wyczytałem że mam to zgłosić reszta to jakies wypociny nie na temat, jesli ma ktoś inny pomysł niz zgłaszanie to niech napisze a nie zmienia temat
leszek84pp Napisano 19 Grudzień 2007 Napisano 19 Grudzień 2007 inny pomysł jak najbardziej-zamiast wypytywać ludzi po wsiach gdzie ruskie niemców rozwalili można zainteresować się grobami(cmentarzami)obrońców tej ziemi,ewidencjonować nazwiska ,formacje,daty,(wszelkie dane)które pomogły by w przyszłości w identyfikacjach ,rekonstrukcjach itp.Chcesz się zajmować sprawą poległych najeźców-wystarczy jeden telefon,ale od tego są odpowiedni ludzie(fundacje itd)jako osoba fizyczna nie masz prawa niczego eksplorować.Sam napisałeś że to delikatna sprawa więc liczyłeś się z tym że taki temat może wywołać kontrowersje,niektórzy posiadają tzw.uczucia patriotyczne,które próbują wyrazić w tym wątku,więc nie obrażaj ich nazywając wypocinami. wspomniany numer telefonu mogę udostępnić.
ferrer Napisano 19 Grudzień 2007 Autor Napisano 19 Grudzień 2007 po pierwsze to interesuje mnie mój rejon , co jak i gdzie sie działo (tego w książkach nie wyczytasz)po 2 sprawa zgłoszona dzis rano
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.