misia Napisano 16 Grudzień 2007 Autor Napisano 16 Grudzień 2007 Witam wszystkichPoszukuję informacji i zdjęć o Friedrichu-Carlu Oberbrachcie, dowodcy Tygrysa 111, poleglego 13 stycznia 1945 roku w czasie bitwy o Lisów. (20 km od Kielc)Jakbyście cos mieli, to bedę wdzieczny.Pozdro
abcd Napisano 16 Grudzień 2007 Napisano 16 Grudzień 2007 Sądzę że najprędzej informacje o tym człowieku będzie posiadało archiwum WaSt w Berlinie.Teoretycznie nie udzielają oni informacji jeżeli nie chodzi o osobę z rodziny pytającego( chodzi o jakąś idiotyczną ustawę o prywatności danych)ale jeżeli prośbę uzyskania informacji umotywowało by się prowadzeniem pracy naukowej itp.to może by udostępnili.
coriolan Napisano 16 Grudzień 2007 Napisano 16 Grudzień 2007 Data i miejsce urodzenia,odznaczenia - ale brak zdjęciahttp://forum.panzer-archiv.de/viewtopic.php?p=128848
misia Napisano 16 Grudzień 2007 Autor Napisano 16 Grudzień 2007 To z panzer archive znam, może macie coś więcej? Nic innego w necie nie znalazłem. w Tigers In Combat 1" jest niby zdjęcie Tigra 111, ale wątpię, że to akurat ten. Wiele zdjeć jest tam z niewlaściwymi podpisami.
acer Napisano 16 Grudzień 2007 Napisano 16 Grudzień 2007 A kto ma mieć zdjęcia akurat Herr Oberbrachta - albo rodzina, albo WaSt. Tak wychodzi że tu trzeba by by mieć życiorysy i albmumy wszystkich niemieckich żołnierzy z ostatniej wojny.
elpasys Napisano 16 Grudzień 2007 Napisano 16 Grudzień 2007 Zdjęcie Tigert #111, o którym mowa wyżej, jest też tutaj:http://books.google.com/books?id=WR1p0GXMrNgC&pg=PA47&lpg=PA47&dq=oberbracht+panzer&source=web&ots=e1jz29-3TA&sig=Ffe2NS5lTG-xbto4nV8B0WooIqM#PPA47,M1
misia Napisano 16 Grudzień 2007 Autor Napisano 16 Grudzień 2007 No właśnie. Podobno Tygrys 111 rozpadł sie na kawałki, ale to tez moze byc mit. Podobno zniszczenie przez oberbrachta 20 czolgów z obiema zerwanymi gasienicami jest wlasnie mitem. prawdy juz sie nigdy nie dowiemy. Szkoda, ze nie ma nigdzie zdjec z Lisowa
Leuthen Napisano 16 Grudzień 2007 Napisano 16 Grudzień 2007 abcd, ja kiedyś napisałem do Deutsche Dienststelle (czyli WaST) ws. lotnika (zginął w katastrofie lotniczej w 1940 r. w rejonie Kilonii i sprowadzono jego zwłoki do rodzinnego miasta-Wrocławia), który leży na cmentarzu parafialnym niedaleko miejsca mojego zamieszkania (dawny cmentarz luterański) i mi odpisali, chociaż wcale nie zaznaczyłem, że jestem członkiem rodziny czy też historykiem.
acer Napisano 16 Grudzień 2007 Napisano 16 Grudzień 2007 Zdjęcia spod Lisowa pewnie zostały na kliszach w porzuconych w trakcie odwrotu aparatach fotograficznych Niemców. Oficjalnie niewiele jest zdjęć z tamtej bitwy pancernej. Pewnie sporo niepublikowanych zdjęć z pola bitwy z wrakami mają w archiwach rosjanie . Na Zachodzie pozostają pewnie jakieś prywatne albumy weteranów, o ile takowe są.
mowglyn Napisano 16 Grudzień 2007 Napisano 16 Grudzień 2007 Witam!Według posiadanych przeze mnie informacji niemiecka ewidencja poległych i zgonów dla frontu wschodniego jest kompletna tylko do stycznia 1945 r., tzn. momentu rozpoczęcia ofensywy styczniowej przez Armię Czerwoną...Pozdro!
misia Napisano 17 Grudzień 2007 Autor Napisano 17 Grudzień 2007 Tez uwazam,ze masa zdjec powinna byc w rosyjskich archiwach. Pewnie maja tez fotki Elefantów z 614 Schwere Panzerjager Kompanie. Ale chyba zdobycie ich jest niemozliwe.Pozdrowionka dla wszystkich panzerfanatyków
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.