Skocz do zawartości

Leutnant Oberbracht

misia

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano
Witam wszystkich
Poszukuję informacji i zdjęć o Friedrichu-Carlu Oberbrachcie, dowodcy Tygrysa 111, poleglego 13 stycznia 1945 roku w czasie bitwy o Lisów. (20 km od Kielc)
Jakbyście cos mieli, to bedę wdzieczny.
Pozdro
Napisano
Sądzę że najprędzej informacje o tym człowieku będzie posiadało archiwum WaSt w Berlinie.Teoretycznie nie udzielają oni informacji jeżeli nie chodzi o osobę z rodziny pytającego( chodzi o jakąś idiotyczną ustawę o prywatności danych)ale jeżeli prośbę uzyskania informacji umotywowało by się prowadzeniem pracy naukowej itp.to może by udostępnili.
Napisano
To z panzer archive znam, może macie coś więcej? Nic innego w necie nie znalazłem. w Tigers In Combat 1" jest niby zdjęcie Tigra 111, ale wątpię, że to akurat ten. Wiele zdjeć jest tam z niewlaściwymi podpisami.
Napisano
A kto ma mieć zdjęcia akurat Herr Oberbrachta - albo rodzina, albo WaSt.

Tak wychodzi że tu trzeba by by mieć życiorysy i albmumy wszystkich niemieckich żołnierzy z ostatniej wojny.
Napisano
Zdjęcie Tigert #111, o którym mowa wyżej, jest też tutaj:
http://books.google.com/books?id=WR1p0GXMrNgC&pg=PA47&lpg=PA47&dq=oberbracht+panzer&source=web&ots=e1jz29-3TA&sig=Ffe2NS5lTG-xbto4nV8B0WooIqM#PPA47,M1
Napisano
No właśnie. Podobno Tygrys 111 rozpadł sie na kawałki, ale to tez moze byc mit. Podobno zniszczenie przez oberbrachta 20 czolgów z obiema zerwanymi gasienicami jest wlasnie mitem. prawdy juz sie nigdy nie dowiemy. Szkoda, ze nie ma nigdzie zdjec z Lisowa
Napisano
abcd, ja kiedyś napisałem do Deutsche Dienststelle (czyli WaST) ws. lotnika (zginął w katastrofie lotniczej w 1940 r. w rejonie Kilonii i sprowadzono jego zwłoki do rodzinnego miasta-Wrocławia), który leży na cmentarzu parafialnym niedaleko miejsca mojego zamieszkania (dawny cmentarz luterański) i mi odpisali, chociaż wcale nie zaznaczyłem, że jestem członkiem rodziny czy też historykiem.
Napisano
Zdjęcia spod Lisowa pewnie zostały na kliszach w porzuconych w trakcie odwrotu aparatach fotograficznych Niemców. Oficjalnie niewiele jest zdjęć z tamtej bitwy pancernej. Pewnie sporo niepublikowanych zdjęć z pola bitwy z wrakami mają w archiwach rosjanie . Na Zachodzie pozostają pewnie jakieś prywatne albumy weteranów, o ile takowe są.
Napisano
Witam!
Według posiadanych przeze mnie informacji niemiecka ewidencja poległych i zgonów dla frontu wschodniego jest kompletna tylko do stycznia 1945 r., tzn. momentu rozpoczęcia ofensywy styczniowej przez Armię Czerwoną...
Pozdro!
Napisano
Tez uwazam,ze masa zdjec powinna byc w rosyjskich archiwach. Pewnie maja tez fotki Elefantów z 614 Schwere Panzerjager Kompanie. Ale chyba zdobycie ich jest niemozliwe.
Pozdrowionka dla wszystkich panzerfanatyków

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie