Skocz do zawartości

SdKfz na Mierzei

zelig

Rekomendowane odpowiedzi

• Odpowiedzi 219
  • Created
  • Ostatniej odpowiedzi
witam po kilkudniowej nieobecności. Cieszę się, że moje przypuszczenia, że to sdkzf 6 powol mogą się potwierdzić.
Beaviso - 6 miały różną ilość kół, jak już zostało wyżej napisane.
Mam tekst z Nowej Techniki Wojskowej" i wyglądało to tak:
rok 1934 - BN l 4, z 6-cylindorwym silnikiem Maybach NL36 TU poj 3455 cm, mechaniczne hamulce gąsienic i pneumatyczne kół, zawieszenie na resorach piórowych wszystkich kół za wyjątkiem kół napedowych gąsiennic - te były na drążkach skrętnych, 4 pary kół jezdnych. ciągnik artyleryjski na 10 osób i zasobnik na 30 szt. amunicji.
rok 1935 - BN l 5 wersja dla oddziałów inżynieryjnych - podwozie zwiększone o jedną oś., na 15 osób i przewóz łodzi itp.
rok 1937 - BN l 7, silnik Maybach NL 37 TUK, 3791 cm, zmiana osłony chłodnicy
1938 - Znowu dodatkowa para kół jezdnych i zawieszenie wszystkich kół na drążkach skrętnych.
1939 wersja , BN l 9, Maybach HL 54 TURM 5420 cm, modyfikacja układu hamulcowego.

Przy przeróbkach na działa samobieżne i plot znowu dodawano koła.

Zarówno achttonner i funftonner czyli 6 i 7 miały różne ilości kół, w zalezności od okresu produkcji i producenta. Do tego jeszcz robiono SWS'a... W zasadzie najpewniejszą metodę ozpoznawania" podał pan Marek Jaszczołt - czyli po kołach.

Witam. Jest to prawdopodobnie 6/1 wszystkie kola juz sie kreca i calosc ulega systematycznemu rozkladaniu na czesci. Gasienice zdjelismy juz w srode a calosc bedzie piaskowana i w miare mozliwosci poddana dalszej renowacji. Silnik i skrzynia biegow zawieraly olej z piaskiem co pozwala sadzic iz beda zdatne do uruchomienia, jesli tak bedzie to taka informacje zamieszcze. Teraz prosba jesli ktos ma dostep do czesci od wozow Sd.Kfz. niech zamiesci o tym informacje. Wielu elementow brak a niektore wymagaja wymiany, gasienice sa identyczne z tymi od modelu 250. Jesli chcecie aby ta zabawka ruszyla o wlasnych silach to apeluje o wsparcie :)

Ja zaś zastanawiam się od jakiegoś czasu nad jedną rzeczą:
Otóż jeden z kolegów napisał obok leży podwozie ciężarówki opel blitz", jako, iż moim zdaniem (ale to spekulacja), właśnie ten 6 był saperski i holował cosik pływającego (ponton, łódź), następnie zrzucił to na wodę (do budowy pomostu dla barek, lub wożenia na statki) i z takich czy innych powodów nie wyjechał.
To czy ta rama nie będzie przyczepą pod owo pływadło"?
Warto by sprawdzić, wtedy by się potwierdziła moja teoria, no i byłby komplecik:))))

Hmm.. tak teraz czytając ten post przypomniało mi się pewne wydarzenie zaistniałe podczas tegorocznych wakacji na Mierzei. Otóż kąpiąc się w morzu, w sporej odległości od plaży, gdzie już ledwo co stopami dna dosięgałem, poczułem w pewnym momencie jakąś oponę... nie zdziwiło mnie to zbytnio, pomyślałem, że to może jakieś wzmocnienia z opon czy coś. W tamtym miejscu jednak prąd był doś mocny i znosiło mnie w strone morza, dlatego też musiałem wracać. Czytając ten post, przez ułamek sekundy pomyślałem, że to może być jakiś pojazd. Oczywiście nie mam 100 % pewności, że nim jest, ale mam za to taką pewność, że to była staojąca opona. To może się wydawać absurdalne, mogę się mylić, budzić niepotrzebne nadzieje w sobie (jak to każdy poszukiwacz), lecz z pewnością to kiedyś sprawdzę. Trochę w sumie bałem się nurkować przy takim prądzie w tamtym miejscu. Może jak będę dysponował lepszym sprzętem (od płetw, maski i rurki), to podejmę się tego zadania. Tymczasem mogę nacieszyć oczy tymi filmikami.

Myślę że gdyby dobrze poszukać w miejscach w których tworzono sztuczne pomosty ?mola wychodzące w morze aby wywieźć uciekinierów w styczniu 1945 roku to w tych miejscach mozna by natrafić na ciekawostki i to może nawet w lepszym stanie

Witam! Proces rozkladania w 60% zakonczony, wiekszosc czesci jest obecnie piaskowana i malowana, obecnie planujemy zabrac sie za rame. Skrzynia biegow po rozebraniu poza lozyskami nadaje sie do dalszej eksploatacji. Pojazd prawdopodobnie ulegl awari podczas ucieczki na barki ewakuacyjne i zostal porzucony. Osobiscie po doprowadzeniu tego wraku" do stanu jezdnego powkrecalbym was sceptykow w jego gasienice(chyba czyjes kawalki tam byly ;). Klepac w klawiature kazdy moze ale wykazac sie w dzialaniu juz ciezko? Niedlugo zrobimy wolne miejsce na nowy wrak wiec trzymajcie reke na pulsie:)

za dziesięć lat jak przeczytacie ten post to podwozie nadalbędzie w naprawie a filet będzie wymyślal nowe przeszkody na drodze przywracania obiektu do dawnej swietnosci. chociaz życze powodzenia w odbyudowie to nie wierze aby komukolwiek z takiego stanu wraku udało sie zrobić jezdzący pojazd. makieta pojazdu owszem tak.
komu w Polsce poza Rozi", która była w 100% zachowana w piasku rzeki udało się zrobić jeżdżacy pojazd pancerny??????
mysle oczywiście o wydobytych z wody lub z ziemi.

Hejka! He He wim ale nie powim:) Czekamy na zmiane pogody ale luty zdaje sie calkiem realnym terminem na prowadzenie dyskusji o nowym znalezisku. Bedzie w lepszym stanie (nie bede pisac ze to zwierzczek, nie jest to pewne) bo z jeziorka i nie zniszczony przez zbieraczy zlomu. Jak to nie wypali to wyciagniemy kolejny namierzony obiekt ale niestety pokryty muszelkami :( 10 lat to przesada ale tak za 5 lat to mozemy sie tym odnawianym zabytkiem przejechac, pisze 5 lat a nie 2 czy 1 bo mimo wszystko potrzeba wiele czasu i pieniedzy a klody czesto pod nogi leca. Chociaz jesli mialby ruszyc o wlasnych silach to jest to mozliwe i w te wakacje (najwiecej czasu zajmie rekonstrukcja brakujacych elementow) ale my sie nie spieszymy. Obecnie kompletujemy dokumentacje do Sd.Kfz 6, ktos ma cos ciekawego?

bez urazy bo zyce jak najlepiej, ale odbuduj kolego najpierw zwykły motocykl ( choćby i Junaka lub emkę) potem spróbuj się z ciężarowką ( najmarniej 2 lata pod warunkiem że bedzie kompletna ) a potem opowaidaj że za lat 5 będziesz jeździł pojazdem pancernym - chyba że T-55 lub skotem wziętym z wojska na chodzie.
widziałem to wasze podwozie i owszem jest fajne , ale nadaje się jedynie na eksponat, po piaskowaniu zostanie go jeszcze mniej o 50% i nikt mi nie powie że po 60 latach w słonej wodzie skrzynia biegów po wymianie łożysk i wlaniu oleju będzie jeździć!!!!
a propo waszej fachowości to nadal twierdzićie że w 5-cio tonówce są gąsienice od 250!!!???, ktoś wam radził już na forum że wystarczy wziąć calówkę i zmierzyć a może odczyty was lekko zdziwią, co?!
nie czepiam się tylko lubię że jak ktoś zabiera się do roboty to niech dołoży minimum starań aby pokazać że coś potrafi i rozrużnia pojazdy, przecież dopiero ludzie na forum z oczytu fotek napisali co tak naprawdę wyciągneliście bo podawliście same banialuki
obiecuję że za 5 lat będę pamiętał żeby sprawdzić co udało się wam zrobić z tym pojazdem i zapraszam się już dzisiaj na przejażdżkę!!!!

Sprawdzalismy tylko szerokosc gasienic a ta sie zgadzala wiec to moj blad ale nie mozesz zaprzeczyc ze wiele elementow z jednego modelu pasuje do innego. Jak ktos twierdzi ze z niego taki ekspert to niech odwiedzi klub i ciekawe czy bez ksiezek i internetu bedzie taki madry jak mu zaprezentuje 10 czesci z roznych pojazdow do identyfikacji? Wiekszosc ludzi jak widzi niemiecki czolg to twierdzi ze to tygrys:) Jak bede mial jakies zdjecia to na wasze zyczenie bede je mogl zamiescic. Banialuki podawaly media a ze to 6 to ja wiedzialem dzien po jego wydobyciu. Skrzynia jest w dobrym stanie i my tez sie bardzo zdziwilismy ale tak faktycznie jest. Szpilki od silnika byly bez lebkow ale po wykrecyniu ich troche obcegami dalej mozna je bylo wykrecac reka. Zwracam tez uwage na to ze Baltyk to morze slonawe a nie slone!!!

SCEPTYK... -- po przeczytaniu Twojego posta zacząłem sie zastanawiać ile w życiu mogłeś wyremontować pojazdów - no nie licząc tych pięknych Junaków itp.-chciałem też zapytać dlaczego zamiast napisać coś mądrego to tylko sie przyp..... do tych którzy chcą coś zrobic ?.Widziałeś tą skrzynie z bliska ? jesteś pewny że nic z niej nie będzie -NIE SĄDZE- więc po co to zbędne gadanie?.
Z całym szacunkiem -MTC

Niedługo postaram się zamieścić parę fotek które pomogą w idebntyfikacji sdkfz-te z mierzeji.
Pozdrawiam wszystkich forumowiczów.
@ndrzej

• 3 weeks later...

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie