kuba321 Napisano 13 Grudzień 2007 Autor Napisano 13 Grudzień 2007 Jem sobie kolacyjkę i czytam mojego regionalnego BRUKOWCA, aż tu nagle!!!!!!!!!...Sami przeczytajcie![*] [*] [*] [*]...CirrusCX
IgI Napisano 13 Grudzień 2007 Napisano 13 Grudzień 2007 Cirrus... kompletnie Cie nie rozumiem. Co znaczą te znicze? Osobiście uważam, że dobrze, że zatrzymują takich ludzi. W końcu chyba taka moneta gdzieś trafi na muzeum, a nie do prywatnych rąk, gdzie nikt jej nie będzie oglądał.Pozdro.
kuba321 Napisano 13 Grudzień 2007 Autor Napisano 13 Grudzień 2007 lgl - Ty zapewne wszystko oddajesz kapusiom prawda? Szkoda słów. ...CirrusCX
karpik Napisano 13 Grudzień 2007 Napisano 13 Grudzień 2007 Cwaniak z PKS-u;) Rozumiem przypadkiem znaleźć coś starego na polu, ale rycie stanowiska archeo, do tego sprzedaż. Tłumaczenie jak ja bym nie znalazł to by się nie dowiedzieli"- teksty babneta. Zdecydowanie NIE takim poszukiwaczom"
MK Napisano 13 Grudzień 2007 Napisano 13 Grudzień 2007 W końcu chyba taka moneta gdzieś trafi na muzeum, a nie do prywatnych rąk, gdzie nikt jej nie będzie oglądał."Żebyś się nie zdziwił, że zniknie jeszcze głębiej...
mowglyn Napisano 13 Grudzień 2007 Napisano 13 Grudzień 2007 Zajefajnie!Nie dość, że gość dostał wyrok za nielegalne wykopaliska, to jeszcze z tego co nagadał przed sądem będzie miał kolejną sprawę, bo sąd raczył powiadomić prokuraturę!!!Pozdro!PS. Coś jakoś tak w latach 40-tych, czy 50-tych przed Wojskowym Sądem Rejonowym, chyba w Warszawie, stanął jakiś żołnierz podziemia niepodległościowego (sorry, nazwiska tego dzielnego CZŁOWIEKA niestety nie pamiętam). Podczas rozprawy sądowej odwołał swoje zeznania złożone podczas śledztwa. Na pytanie sędziego" (na 99% Widaj!), dlaczego to robi, ten pokazał zmasakrowane dziąsła pozbawione zębów, wskazując na metody" śledcze stosowane przez UB! Wówczas sędzia" wystąpił do prokuratora" z wnioskiem o ukaranie oskarżonego za szkalowanie" funkcjonariuszy bezpieczeństwa! Nihil novi!!!
mowglyn Napisano 13 Grudzień 2007 Napisano 13 Grudzień 2007 Sorry!Nigdzie nie jest napisane, że ten gość kopał na stanowisku archeologicznym!!! Nie rzucać kamieni!!!
kuba321 Napisano 13 Grudzień 2007 Autor Napisano 13 Grudzień 2007 UWAGA! Wykopał bardzo cenny zabytek jakim jest moneta Marka Aureliusza. Sędzia pewnie zsikał się w gacie jak zobaczył co wykopał! A czy sędzia ma pojęcie o naszym hobby? Monete chłopakowi zabrali i .. UWAGA... już jest na ALLEGRO! Możesz kupić JA i TY. Jeszcze ciepła. http://www.allegro.pl/item283434405_marek_aureliusz_denar_srebro_super.htmlŻENADA Panowie ŻENADA ://////...CirrusCX
karpik Napisano 13 Grudzień 2007 Napisano 13 Grudzień 2007 Kolega mowglyn przeczytał chociaż artykuł, który przedstawił Cirrus? Drugi akapit.Pozdro.
IgI Napisano 13 Grudzień 2007 Napisano 13 Grudzień 2007 Dobrze jeżeli kogoś uraziłem to bardzo przepraszam. Nie rozumiem tylko o co chodzi z tymi zniczami i dlaczego sprzedaje takie rzeczy na allegro...
FAGIL Napisano 13 Grudzień 2007 Napisano 13 Grudzień 2007 a gdzie ma sprzedawac w sklepie miesnym na allegro jest tego masa od kilku do kilkudziesieciu zlotych gdzies czytalem ze na Balkanach wykopuja tego od groma co innego zlote to juz duzo zadsze trofeum ale trafiaja sie takze u nas co do stanowisk archeo. to nalezy je omijac bo konsekwencje jak wyzej
FAGIL Napisano 13 Grudzień 2007 Napisano 13 Grudzień 2007 jeszcze jedno czy to ta sprawa ze sam zglosil znalezisko a konserwator naslal na niego policje cos takiegi tu bylo
kuba321 Napisano 13 Grudzień 2007 Autor Napisano 13 Grudzień 2007 Dokładnie tak. Najpierw miał dostać nagrodę - w końcu musi TYSIAKA zapłacić ;]...CirrusCX
karpik Napisano 13 Grudzień 2007 Napisano 13 Grudzień 2007 Nie Fagil, to nie mogło być to zdażenie. Z artykułu wynika, że został złapany za rączkę- został złapany jak prowadził wykopalisko". Następnie zgosił??No cóż, jak zawsze pismaki kręcą....
kuba321 Napisano 13 Grudzień 2007 Autor Napisano 13 Grudzień 2007 Tak tak to na bank jest to. Kolo Znalazł monety, powiadomił konserwatora, miał dostać nagrodę. Ale okazało się, że w tym samym czasie sprzedaje monety rzymskie na portalu Bytowskim. No i dostał za to nagrodę. Wątek jest śledzony na innym forum od samego początku....CirrusCX
Bartek102 Napisano 13 Grudzień 2007 Napisano 13 Grudzień 2007 A potem takie monety są masowo wywożone na zachód gdzie kolekcjoneży płaca za nie bajońskie sumy . Tutaj przykład za ile taka monetka idzie na zachodzie .... Aukcja jest zakończona więcej nie wylicytują . http://cgi.ebay.de/Marcus-Aurelius-Stobi-Makedonia-AE-28-very-rare_W0QQitemZ230199218697QQihZ013QQcategoryZ4738QQssPageNameZWDVWQQrdZ1QQcmdZViewItem
mowglyn Napisano 13 Grudzień 2007 Napisano 13 Grudzień 2007 Karpik!Sorry, dopiero teraz wszedłem na forum. Tak, PRZECZYTAŁEM artykuł przedstawiony przez Cirrusa. Nawet DRUGI AKAPIT! ZERO informacji o kopaniu na stanowisku archeologicznym! ZACYTOWAĆ może co jest tam napisane?Umiarkowane pozdro!PS. Czytaj, myśl i dopiero pisz!
to17071990 Napisano 13 Grudzień 2007 Napisano 13 Grudzień 2007 Nawet ALLEGRO dobrze napisać nie umieją:}
karpik Napisano 13 Grudzień 2007 Napisano 13 Grudzień 2007 Ok. Nie będę się sprzeczał(widać wiecie w temacie więcej).Słowo wykopalisko", użyte 2 razy nie pasuje mi do 20 cm dołków na polu. Ten biedny, nieświadomy niczego gość mógł ryć stanowisko x czasu, zdążył sprzedać x fantów, a złapali go jak miał przy sobie akurat denarka i stary złom.To wyczytałem z niewielkiej ilości informacji. Przecież mogę się wyrazić, a Wy mnie możecie porawiać. I to jest fajne;) Pozdro.
marych50 Napisano 13 Grudzień 2007 Napisano 13 Grudzień 2007 Może ktos mnie oświeci za jaką bajońską sumę poszła ta monetka naebayu.50 euro? To dwa dni pracy na zmywaku.
grba Napisano 13 Grudzień 2007 Napisano 13 Grudzień 2007 Grzywna krakowska to 240 denarów... Dobry biznes...
karpik Napisano 13 Grudzień 2007 Napisano 13 Grudzień 2007 Dokładnie o to chodzi marych50. Jedna, odosobniona monetka znaleziona na stanowisku nie ma większej wartości, ale już znaleziona razem z innymi fantami daje obraz, na którym zależy archeo.Nie chcę moralizować bo święty nie jestem. Chcemy kopać legalniej" to postarajmy się o zmianę prawa.Pozdrawiam.
pokemon Napisano 14 Grudzień 2007 Napisano 14 Grudzień 2007 Gdyby czytał forum Odkrywcy, uniknąłby smutnych konsekwencji swojego niecnego postępku :)))A że denar? To tak samo jak z jednym nabojem kbks :)))
kokesh Napisano 14 Grudzień 2007 Napisano 14 Grudzień 2007 Karpik dotknąłeś sedna sprawy ,jedni chodzą i kopią bo to kochają ,a inni dla tych 50 euro ,jedni będą szczęśliwi jak coś znajdą interesującego i zgłoszą to archeo. inni przyjdą w nocy z latarką na czole i wystawią to następnego dnia na sprzedaż ,dla tych paru moniaków .Allegro daje im świetny sposób na spieniężenie precjozów jak im się naiwnie wydaje anonimowo i to jest zasadniczy problem dzisiejszej eksploracji, również nagonki na nią .Pytania typu :proszę o identyfikację i wycenę ,lub jak myślicie ile czasu potrzeba aby zwrócił się ten wykrywacz ,nie pozostawia złudzeń ,większość z nas kopie dla kasy , to że nas ścigają i sądzą nie powinno nikogo dziwić,sami na to w większości pracujemy .Pozdro...
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.