the_tuna Napisano 12 Luty 2005 Share Napisano 12 Luty 2005 co do grupy podległej 389 ID to nie słyszałem o tym wczesniej ale mogłoby się to zgadzać gdyż w rejonie występowania 389 ID trafiłem w raz z bodrylem...dość dużą ilość klamerek ss...było ich za dużo na przypadkowych żołnierzy...ale żadna blaszka nie wyszła... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
piterb1 Napisano 12 Luty 2005 Share Napisano 12 Luty 2005 oczywiscie ze jest to oznaczenie wagonu -i dlatego piszę ze bardziej ten szczecin pasuje gdyz - skandynawowie tam przez swinoujscie zawitali a do 3miasta raczej nie . cos bylo natomiast o hermanie von salza ze zostal wczesniej z kurlandi wyslany do 3m (chyba w grudzniu - jakas czesc-ale niesprawdzalem tego) no ale pancerni ani sztab to nie są .wiec moim zdaniem odpada 3miasto. węgrzy to tez napewno nie śa - hunyadi i hungaria mialy inne umundurowanie- nordland wydaje sie najprawdopodobniejszy (ewentualnie d.estonska) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Bartek102 Napisano 14 Luty 2005 Share Napisano 14 Luty 2005 A rynek reaguje bardzo szybko . My tu o Kaltofen , a oni już blaszki mają gotowe !!!http://cgi.ebay.de/ws/eBayISAPI.dll?ViewItem&category=15503&item=6154647905&rd=1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
beaviso Napisano 14 Luty 2005 Autor Share Napisano 14 Luty 2005 Dzięki za odzew, ale - Panowie gdańszczanie! - cały czas nie wiem czy ten Kaltofen" i Beck" to jednostki, które faktycznie walczyły w Gdańsku, czy też moje informacje są błędne?Sami ich nie wymieniliście, a z kolei mój post przeszedł jakby bez echa - ani nie zaprzeczyliście, ani nie wzbudził sensacji. To jak to z nimi jest, hę? ;-)Prosiłbym też o słowo wyjaśnienia na temat policyjnych jednostek SS. Czym różniły się od Waffen-SS?Z pozdrowieniami,M. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Voucur Napisano 17 Luty 2005 Share Napisano 17 Luty 2005 Do brivibai: Jeśli nadal chcesz Latvian Legion" Silgalisa to mogę skopiować, jeśli to może Tobie pomóc w pogłebieniu informacji, ale zajmie mi to parę dni czasu bo nie mogę odbić na ksero wszystkiego na raz. Pozdrawiam.PS. Dla mnie ta książka jest również pełna nieścisłych informacji, słabo pokrywa się z tym co widać w terenie albo ja źle szukałem. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
sayonara Napisano 17 Luty 2005 Share Napisano 17 Luty 2005 Niezbadany wątek SS pod Gdańskiem, to obrona Łapina Kartuskiego. Niektórzy mieszkańcy określają, że wsi broniło SS - Polizei(???). Mówią, że mieli zielonkawe mundury(???). Wykopków brak, ale grobik na 15 - 20 nieboszczyków jest. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
piterb1 Napisano 22 Luty 2005 Share Napisano 22 Luty 2005 te fotki to chyba 20 estonska- na jesienie 44 wyładowni w gdyni i zapakowni do pociagów. dowódca I batl 46półku ss mial nazwisko Sooden.pozdro Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
beaviso Napisano 17 Kwiecień 2005 Autor Share Napisano 17 Kwiecień 2005 Szperałem dziś na terenie walk 35.ID w okresie, gdy rzekomo podlegał pod nią SS-Regiment Kaltofen", o który się dopytywałem. Myślę, że słowo zekomo" można z poprzedniego zdania skreślić, bo wyszperałem takie cuś (patrz foto).pozdr, M. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
pepe Napisano 19 Kwiecień 2005 Share Napisano 19 Kwiecień 2005 Zdjęcia od @ndrewa - npis wykonany jest w j. estońskim - tutaj więcej ale po angielsku - Estn. Bat 659Commander Captain Sooden. Returned to Estonia in February 1944 with ca. 250 men. In the spring of 1944 all three battalions were transferred, largely disregarding their own wishes in the matter, to the Estonian SS-division and used to augment division to a full three regiment division with three-battalion regiments. " Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
@ndrew Napisano 19 Kwiecień 2005 Share Napisano 19 Kwiecień 2005 Dzięki Pepe-z estońskim u mnie kiepsko ;)Pzdr.@ndrew Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
termos Napisano 22 Marzec 2017 Share Napisano 22 Marzec 2017 Z innego ujęcia Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bjar_1 Napisano 22 Marzec 2017 Share Napisano 22 Marzec 2017 To Ost-Bataillon 659, później wcielony do 20. Estońskiej. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
beaviso Napisano 8 Kwiecień 2017 Autor Share Napisano 8 Kwiecień 2017 Ło matko, aaaale wykop! 12 lat. Ale przez ten czas wiedzy w głowie przyrosło :)I wiem już, że ta klamerka oficerska SS sprzed 12 lat to nie od Kaltofenów", tylko ślad po łotewskiej kompanii, która w połowie marca 1945 trafiła jako zasilenie GR1077 z 542.VGD. Kaltofenów tam nie było, byli kawałek dalej, choć w znacznej mierze też w większości byli to Łotysze, szczególnie w marcu, gdy jednostka po ponad miesiącu nieustannych walk przeszła kolejne uzupełnienia. Pod Gdańskiem przewinęło się ich całkiem sporo, w większości bardzo młodych i nieostrzelanych.M. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
m4sherman Napisano 29 Kwiecień 2017 Share Napisano 29 Kwiecień 2017 Dochodzą 2 nowe lokalizacje; Banino i Kiełpino - wyszły łotewskie fanty. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
the_tuna Napisano 20 Maj 2018 Share Napisano 20 Maj 2018 Czas jednak szybko leci😀 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rafaael Napisano 14 Styczeń 2021 Share Napisano 14 Styczeń 2021 Cześć wszystkim, W dniu 8.04.2017 o 03:09, beaviso napisał: Ło matko, aaaale wykop! 12 lat. Ale przez ten czas wiedzy w głowie przyrosło I wiem już, że ta klamerka oficerska SS sprzed 12 lat to nie od Kaltofenów", tylko ślad po łotewskiej kompanii, która w połowie marca 1945 trafiła jako zasilenie GR1077 z 542.VGD. Kaltofenów tam nie było, byli kawałek dalej, choć w znacznej mierze też w większości byli to Łotysze, szczególnie w marcu, gdy jednostka po ponad miesiącu nieustannych walk przeszła kolejne uzupełnienia. Pod Gdańskiem przewinęło się ich całkiem sporo, w większości bardzo młodych i nieostrzelanych. M. Beaviso miałbym pytanie do Ciebie: skąd masz informację o łotewskiej kompanii, która w połowie marca 1945 trafiła jako zasilenie GR1077 z 542.VGD? jestem po prostu ciekaw, bo nie natrafiłem nigdzie na taką wzmiankę a chętnie bym przeczytał. Pozdrawiam, Rafał Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
beaviso Napisano 27 Styczeń 2021 Autor Share Napisano 27 Styczeń 2021 @Rafaael Z dwóch źródeł - radzieckich raportów zawierających informacje z przesłuchania jeńców, które sam wertowałem, oraz od zagranicznego badacza łotewskich jednostek, który napisał mi informację pasującą do tego przypadku. Łotyszów mocno porozdzielano, trafili na zasilenie różnych jednostek i po raz ostatni miało to miejsce ok. połowy marca. M. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rafaael Napisano 27 Styczeń 2021 Share Napisano 27 Styczeń 2021 @beaviso dzięki za odpowiedź. Jeszcze jedno pytanie miałbym, mianowicie odnośnie tych raportów z przesłuchania jeńców. Gdzie można je zobaczyć? Byłbym wdzięczny za odpowiedź. Pozdrawiam Rafał Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Piotr J. Bochyński Napisano 28 Styczeń 2021 Share Napisano 28 Styczeń 2021 Jan Daniluk SS w Gdańsku. Wybrane zagadnienia, Gdańsk 2013, ss. 180 https://www.academia.edu/34720433/SS_w_Gdańsku_Wybrane_zagadnienia_Gdańsk_2013_ss_180 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
beaviso Napisano 9 Luty 2021 Autor Share Napisano 9 Luty 2021 @Rafaael No to nie jest takie proste Dni i noce spędzone nad mnóstwem dokumentów archiwalnych udostępnionych online w projekcie Pamyat Naroda. Oczywiście po rosyjsku i bardzo często pisanych odręcznie. Po pewnym czasie nabiera się wprawy. Konieczna bierna znajomość rosyjskiego, otrzaskanie ze skrótami, umiejętność wyławiania wzrokiem interesujących fragmentów, bardzo dobra znajomość geografii regionu z użyciem nazw historycznych (pod Gdańskiem - niemieckich) i ich "fonetycznego" zapisu przez Rosjan. A najgorsze jest przekopywanie się przez setki takich dokumentów. Zdecydowanie nie posiadłem umiejętności systematyzowania zasobów i za każdym razem eksploruję je ad hoc. Systematyka by mnie zanudziła, wolę spontan A że jest to hobby po godzinach, a nie praca, to już na takim poziomie pozostanie. W dniu 17.02.2005 o 06:12, sayonara napisał: Niezbadany wątek SS pod Gdańskiem, to obrona Łapina Kartuskiego. Niektórzy mieszkańcy określają, że wsi broniło SS - Polizei(???). Mówią, że mieli zielonkawe mundury(???). Wykopków brak, ale grobik na 15 - 20 nieboszczyków jest. Ha! Świetny przykład dobrej pamięci mieszkańców (szkoda, że sprzed ponad 15 lat). Właśnie dzięki eksploracji radzieckich archiwów niedawno natknąłem się na potwierdzenie tej informacji. Żandarmi SS-Polizei (a więc właśnie ci w zielonych mundurach) zasilili tamtejszy odcinek frontu, dokładnie pod Łapinem Kartuskim. Trafili ok. 10.03.1945 do Czapielska (3 km od Łapina). Kilkudniowe walki w podporządkowaniu pod 12. Luftwaffe-Feld-Division. Jednostka policyjna została sformowana z ok. 120 żandarmów w lutym 1945 w Gdyni-Orłowie (szkoła żandarmerii Adlerhorst). A nazwa jej - od nazwiska dowódcy - Polizei-Bataillon TIETZ. M. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rafaael Napisano 1 Marzec 2021 Share Napisano 1 Marzec 2021 @beavisodzięki za odpowiedź. No cóż, z tym rosyjskim to może być problem :D chapeau bas za chęci i włożoną pracę :) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.