Rujewit Napisano 13 Styczeń 2008 Share Napisano 13 Styczeń 2008 :/ bo mam helmik w podobnym stanie co Twoj Dunczyk.. i tez nie wiem czym go potraktowac czy fosolem czy szczota... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
a.m.m.s Napisano 14 Styczeń 2008 Share Napisano 14 Styczeń 2008 Dzisiaj ładna pogoda no i takie coś się trafiło. Przy okazji co to za znaczek?. Pozdrawiam. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
a.m.m.s Napisano 14 Styczeń 2008 Share Napisano 14 Styczeń 2008 ;) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
lain Napisano 14 Styczeń 2008 Share Napisano 14 Styczeń 2008 Znaczek Rad.Reichsarbeitdienst.Jakoś tak to szło. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
karpik Napisano 15 Styczeń 2008 Share Napisano 15 Styczeń 2008 17 guziczków w jednym małym dołku:))Na cały mundur chyba:) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
karpik Napisano 15 Styczeń 2008 Share Napisano 15 Styczeń 2008 Niektóre miały resztki materiału. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
lain Napisano 15 Styczeń 2008 Share Napisano 15 Styczeń 2008 Takie dziwolągi wyskoczyly dzisiaj.pozdro. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
capitan2 Napisano 15 Styczeń 2008 Share Napisano 15 Styczeń 2008 Co to za tabliczki z ostatniej fotki ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
lain Napisano 15 Styczeń 2008 Share Napisano 15 Styczeń 2008 Dokladnie to nikt nie wie.Cos z ewidencją lub pracownikami przymusowymi lub pocztą lub ... ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
8total4 Napisano 15 Styczeń 2008 Share Napisano 15 Styczeń 2008 Karpik:tak, to komplet guzików.sądzę że jakies 50 lat temu znalazłbyś tam marynarkę :)te z numerami są od pagonu, mniejsze od rękawów, brakuje tylko jednego guziko-haka.to są niemieckie groszki z IIwś? bo nie widze z foto.pozdro! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Domino(*) Napisano 15 Styczeń 2008 Share Napisano 15 Styczeń 2008 Jest to frankownica .Matryca ta służyła do automatycznego adresowania druków , kopert i innych dokumentów. Używano tego w bankach , gazowniach , elektrowniach , zakładach pracy itd. wszędzie tam gdzie istniał zbiór ludzi którym systematycznie trzeba było coś wysyłać- korespondencję , rachunki, listy płac itd. wykorzystywane były w ewidencji pracowników większych fabryk.Na fotce, tabliczka pracownika Hydrierwerke Politz z obozu pracy Pommernlager a na kolejnej... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Domino(*) Napisano 15 Styczeń 2008 Share Napisano 15 Styczeń 2008 Koperta z miesięczną wypłatą pracownika z Pommernlager, zwróćcie uwage na wybite dane.Pzodrawiam Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
lain Napisano 15 Styczeń 2008 Share Napisano 15 Styczeń 2008 Czyli jednoczesnie poczta,ewidencja i pracownicy przymusowi:)Dzięki za tak wyczerpujące info.Pozdrawiam! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mowglyn Napisano 15 Styczeń 2008 Share Napisano 15 Styczeń 2008 Co to za ciekawy guziczek z literami HWDP? Kibole? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mowglyn Napisano 15 Styczeń 2008 Share Napisano 15 Styczeń 2008 Sorry, to było pytanie do Ciebie Domino(*)... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Domino(*) Napisano 15 Styczeń 2008 Share Napisano 15 Styczeń 2008 Guzik z kombinezonu roboczego pracownika HydrierWerke Pölitz (fabryka benyzny syntetycznej w Policach) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Domino(*) Napisano 15 Styczeń 2008 Share Napisano 15 Styczeń 2008 Co do tabliczek, to co ciekawe system ten sprzedała hitlerowcom amerykańska firma IBM. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mowglyn Napisano 15 Styczeń 2008 Share Napisano 15 Styczeń 2008 A już myślałem... . Mimo to, gratuluję. Ładny zbiór tematyczny!Pozdro! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
lain Napisano 15 Styczeń 2008 Share Napisano 15 Styczeń 2008 No to kawalek historii, na innych mam jakby druki ulotek czy czegoś,trzeba będzie przetłumaczyć,jest nawet jedna ze stycznia 1945.Komputer 3 rzeszy powiadasz:P Napisalem Ci maila Domino. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Domino(*) Napisano 15 Styczeń 2008 Share Napisano 15 Styczeń 2008 Posłałem odp. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
karpik Napisano 16 Styczeń 2008 Share Napisano 16 Styczeń 2008 Gratuluje Lain- też mam jedną taką tabliczke:)total- munduru tam być nie mogło. Za duże skupinie, jakby ktoś garść guziorów zakopał. Nawet gdyby zwinąć mundur w kulke nie mogłyby tak leżeć.Co do guzikohaka- jest- ten z dwoma uszkami.Pozdrawiam. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
karpik Napisano 16 Styczeń 2008 Share Napisano 16 Styczeń 2008 Acha- guziczki raczej z przed IIw. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Domino(*) Napisano 16 Styczeń 2008 Share Napisano 16 Styczeń 2008 Masz może skan tgo artykułu? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
lain Napisano 18 Styczeń 2008 Share Napisano 18 Styczeń 2008 Takich guziczkow jeszcze nie miałem,z boku próba jakby,ale 1000 więc nie wiem o co biega,z tylu ładny orzelek,widac ze porządna robota,ciekawe kto je nosił? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
lain Napisano 18 Styczeń 2008 Share Napisano 18 Styczeń 2008 Taką skrzyneczke jeszcze przytargałem,zobaczymy co z niej będzie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.