konradiigor Napisano 14 Marzec 2008 Napisano 14 Marzec 2008 Też byłem na Ormanisze-2h-1kapiszon.povelock czemu napisałeś całodzienna bitwa.O tej prawdopodobnie potyczce znalazłem w jakiejś gazecie koneckiej tylko tyle W okolicy Przedborza{Czermna}uformował swój oddz.Zawadzki.Wdniu 21.04.doszło tam do potyczki z oddz.wojsk car.kap.Obuchowa.Pows.wycofali się.Rosjanie stracili 5 zab.9 rannych"Czy to może być o tej bitwie? A gdzie tu legenda o dębie?-znasz?Wiesz więcej-napisz.
stangret Napisano 14 Marzec 2008 Napisano 14 Marzec 2008 Dla mnie jednak ze względu na region najbardziej istotna jest bitwa pod Grochowiskami. Ostatnia bitwa gen. Langiewicza. A ten skarb ukryty gdzieś...pozdrawiamstangret
pavelock Napisano 19 Marzec 2008 Napisano 19 Marzec 2008 Tak. Jeżeli chodzi o Ormanichę to byłem tam już 4 razy i za każdym razem zataczam coraz większe kręgi i coraz więcej fantów się trafia . Chodzimy zawsze we trzech i każdy coś znajdzie . Jeżeli chodzi legendy to wszystko można przeczytać w Internecie , ale ja słyszałem o tym od pana , który zajmuje się pobliskim Muzeum Regionalnym w Fałkowie . Oddział został zdradzony i okazany przez chłopa . Zostali otoczeni z trzech stron od zachodu , północy i wschodu a od południa bagna . W ciągu dnia kilkakrotnie partia zrywała się do walki by przerwać pierścień , Rosjanie mogli używac koni tylko na drodze dlatego była szansa się przedrzeć . Słabo uzbrojone wojsko powstańcze dość szybko wytraciło amunicję i walczono na białą broń . Tym którzy zaatakowali pierwsi , udało się przedrzeć ( około 30-40 ludzi ) , reszta została zabita w walce lub powieszono ich na Dębie śmierci . Dąb ten stoi do dziś . Tyle wiem o całej sprawie . Czy to prawda ? Znaleziska wskazują na to że raczej Tak .
to17071990 Napisano 19 Marzec 2008 Napisano 19 Marzec 2008 No to kolego prosimy bardzo abyś pokazał te swoje znaleziska
ex Napisano 20 Marzec 2008 Napisano 20 Marzec 2008 WitamZnalazłem coś takiego: http://powstanie1863.zsi.kielce.pl/ może się przyda.pzdrex
pavelock Napisano 20 Marzec 2008 Napisano 20 Marzec 2008 To co znalazłem na Uroczysku Ormanicha :Najwięcej było kul ołowianych - rosyjskich , ale sporo też powstańczych ( około 70 szt )Sporo monet - carskich , SAP , krajcary i inne ( nie wiem czy to z potyczki czy po prostu ludzie gubili na przestrzeni lat . Krzyżyk srebrny z motywem patriotycznym ( orzeł ), Grot piki ( może być kozacka ) , okucie od pochwy szabli ( dolne )Inne drobne rzeczy . KOlega wyciągnął medalion o średnicy około 4 cm z jednej strony Matka Boska , z drugiej żołnierze z szablami ( słabo czytelny po stronie żołnierzy) . Większość rzeczy ( oprócz monet ) przekazuje do szkolnej izby Pamięci przy Gimnazjum , do którego chodzi moja córka ( też zapalona historyczka ) Zdjęć nie robiłem .pozdrawiam Pavelock
bjar_1 Napisano 20 Marzec 2008 Napisano 20 Marzec 2008 A to kwiatki z potyczki z 1863 r. pod Końskimi, kilka pewnie by się jeszcze wyciągnęło,ale niestety nic innego tylko pociski i pociski...
pavelock Napisano 20 Marzec 2008 Napisano 20 Marzec 2008 Michał , a tak bliżej to gdzie te kulki wyciągnąłeś ?
catan Napisano 20 Marzec 2008 Napisano 20 Marzec 2008 To poprosze i ja na maila :)PS kolego pavelock masz mzoe jakies mapki?
konradiigor Napisano 20 Marzec 2008 Napisano 20 Marzec 2008 Dzięki pavelok.Mam jeszcze pytanie.Czy kule powstańcze był różnego kalibru?I czy można zidentyfikować carskie jednostki po numerach na guzikach.Czy tam takie znalazłeś.
pavelock Napisano 21 Marzec 2008 Napisano 21 Marzec 2008 Kule powstańcze - najczęściej okrągłe i rzeczywiście różnych kalibrów . Guziki dosłownie dwa i bez sygnatur .Jeżeli chodzi o mapy to mam różne odbitki . Najstarsza z 1839 roku ( ciemna skubana ) , reszta to 1914-1918 i 1936 . Wszystkie mapy to kwadrat: Końskie , Opoczno , Przysucha , Przedbórz . Dostępne w internecie .Pozdr.Pavelock
dawide_2006 Napisano 23 Marzec 2008 Napisano 23 Marzec 2008 Pewnego dnia usłyszałem ciekawą historie Powstańcy będąc w okrążeniu i nie mając szans na przebicie się w okolicach Końskich niedaleko wsi Mniów zakopali skrzynie ze złotem które miało być przeznaczone na dalszą walkę Teren gdzie są prawdopodobnie zakopane te skrzynie to lasyNiestety jest mowa o ok 50 km2 Według was to jest legenda czy prawda?
pavelock Napisano 24 Marzec 2008 Napisano 24 Marzec 2008 W każdej legendzie może być " ziarno prawdy . Na przykład Inna legenda - wcześniejsze powstanie - Kościuszkowskie . Oddziały powstańcze mają poddać się wojskom carskim w Końskich , POwstańcy stacjonują w Radoszycach . W drodze z Radoszyc do Końskich zostają zakopane wszystkie powstańcze armaty . Do dziś nie ma śladu gdZie ewentualnie mogłyby być . Na temat tej legendy czytałem w kilku różnych publikacjach , w tym w najstarszej z I połowy XIX wieku o dekanacie Koneckim ". Może jest coś na rzeczy i armaty czekają na swojego znalazcę ?
konradiigor Napisano 26 Marzec 2008 Napisano 26 Marzec 2008 Chyba już się znalazły.Na początku okupacji niemcy zmuszali Zydów do kopania rowów melioracyjnych.Według jednego człowieka w okolicy o której pisze pavelock wykopali starą broń ,strzelby,szable,itp Niemcy to wszystko zebrali i wywieżli na ciężarówkach.Czy był też armaty-niewiem.Przyglądanie się Niemcom i Żydom nie wychodziło na zdrowie.Myślę że dużo w tym prawdy. Gdzie szukać dobrych starych map-jestem słabym i mało-czasowym internautą.Pozdr.konr.....
pavelock Napisano 26 Marzec 2008 Napisano 26 Marzec 2008 armat na pewno nie odnaleziono . Co do map to wpisz po prostu stare mapy w googlach .
leszekranger11 Napisano 31 Marzec 2008 Napisano 31 Marzec 2008 Potwierdzam że armat nie odnaleziono z całą pewnością.Nieliczne dokumenty wskazują że były zakopane.Natomiast znaleziono kule armatnie.
stangret Napisano 1 Kwiecień 2008 Napisano 1 Kwiecień 2008 Cholera fajny! Jakieś muzeum pewnie by się ucieszyło.A są i takie które takich fantów nie mają więc...pozdrawiamstangret
konradiigor Napisano 1 Kwiecień 2008 Napisano 1 Kwiecień 2008 Bardzo ładna miarka-taka francuska-1 wojenna.Gratuluje szerokiej wiedzy w temacie.
danieloff Napisano 2 Kwiecień 2008 Napisano 2 Kwiecień 2008 ...I czy można zidentyfikować carskie jednostki po numerach na guzikach.Czy tam takie znalazłeś"... - konradiigor, akurat w okresie powstania styczniowego w armii carskiej używane były gładkie guziki i klamry.
mmland Napisano 14 Listopad 2008 Napisano 14 Listopad 2008 Ja też coś dołożę na temat złota Langiewicza.Poznałem kiedyś historię którą kiedyś ojciec przekazał swojemu synowi a ten ma już 72 lata.Ten opowiadał mi iż powstańcy jakąś broń palną i białą oraz złoto , a podobno tego było dużo schowali koło źródła. Powiedział mi w którym mniej więcej miejscu ograniczając się do około 1km kwadratowego i zaznaczając że gdzieś przy źródle. Po moich wnikliwych badaniach terenu i map , na tym terenie jest 5 źródeł.Teren jest ciężki bo to można powiedzie że są same lasy a do najbliższej większej drogi jest około 4km. Podobno gdzieś w pobliżu tego miejsca też znajdowała się kuźnie powstańcza.A opowieści o tej kuźni słyszałem z trzech niezależnych źródeł.W swojej opowieści celowo nie wymieniam żadnych nazw aby uniknoc wiadomo czego.
8total4 Napisano 15 Listopad 2008 Napisano 15 Listopad 2008 w okresie Powstania Styczniowego były znaszane jeszcze guziki wz.1829, oraz wdrożono już gładkie wz.1857 dla piechoty, tak jak napomniał kol. Danieloffo ciekawych trafieniach z 1863/4 - znam przypadek trafienia np. kosy zatkniętej na sztorc i strzemion (w tym jedno mosiężne).pozdro!
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.