Wercyngetoryks Napisano 29 Listopad 2007 Autor Napisano 29 Listopad 2007 Coby było gdybyśmy dogadali się z Niemcami? Czy uderzając razem na Rosję osiagnelibysmy cel niwelacji bolszewizmu? Czy bylibysmy sojusznikami Niemiec na miarę Węgier i Rumuni? Czy mocne Niemcy dałyby sobie radę z Aliantami we Francji? Czy Hitlera wogóle interesowała suwerenna Polska w jego pragnieniu podbicia Rosji? Co sądzicie o tym? A może lepiej by było gdyby Adolf dogadął się ze Sprzymierzonymi w 44 tym i uderzył na Rosję? proponuje dyskusję........
steell Napisano 29 Listopad 2007 Napisano 29 Listopad 2007 GDYBANIEjest jak jest inaczej nie będzie :)Z Niemcami dogadać raczej nie mogliśmy sie zresztą tak jak i z Moskalem bo to nasi odwieczni wrogowie.
pomsee Napisano 29 Listopad 2007 Napisano 29 Listopad 2007 O rany już kilka razy ten temat się młócił na forum.
Wercyngetoryks Napisano 29 Listopad 2007 Autor Napisano 29 Listopad 2007 Oczywiście że gdybanie, ale cenne sa taktyczne i dyplomatyczne możliwości do rozważań. W polityce niemożliwe jest tylko włożenie sobie parasola do .... i otworzenie go :) poza tym wszystko
Wercyngetoryks Napisano 29 Listopad 2007 Autor Napisano 29 Listopad 2007 Wdług mnie efektem różnych wariantów mogłaby byc tylko okupacja sowiecka lub niemiecka... kwestia tylko z którą poradzilibyśmy sobie lepiej
pomsee Napisano 29 Listopad 2007 Napisano 29 Listopad 2007 stell - Niemcy Polsce taki sojusz proponowali i to jak najbardziej poważnie tylko Polacy nie przyjęli oferty bo woleli gwarancje angielsko-brytyjskie co w konsekwencji zaowocowało napaścią III Rzeszy na II RP. W polityce nie ma miejsca na sentymenty i pojęcie odwieczni wrogowie" nie istnieje.
MK Napisano 30 Listopad 2007 Napisano 30 Listopad 2007 W polityce nie ma miejsca na sentymenty i pojęcie "odwieczni wrogowie nie istnieje." Przepraszam, mozesz to powtórzyć naszym poległym wrześniowym żołnierzom? Wyobrażasz sobie Polaków walczących ramię w ramię z Niemcami przeciwko bolszewickiej zarazie? Jakie mam zdanie o bolszewickich kacapach takie mam, ale z dwojga złego wybrałbym walkę przeciwko giermańcom, nawet wiedząc, jak będzie wyglądał 44 i 45 rok, bo osoby z którymi rozmawiałem na te tematy mogły tych lat w ogóle nie dożyć, a wiem na temat kacapów wiele, oj aż za wiele, bo mnie szlak trafia na samo wspomnienie o nich.
pomsee Napisano 30 Listopad 2007 Napisano 30 Listopad 2007 MK wybacz ale jakoś związku nie widzę pomiędzy poległymi wrześniowymi żołnierzami" a odwiecznymi wrogami" ale za to widzę, że jesteś znakomitym przykładem odbiorcy popularnych mitów oraz wizji historii czarno-białej w i koniecznie w patriotycznym" zadęciu.Poza tym nikomu nic mówić nie będę bo nie wierzę w życie pozagrobowe.
danieloff Napisano 30 Listopad 2007 Napisano 30 Listopad 2007 Ciekawe, jak w sojuszu z III Rzeszą Polacy rozwiązaliby tzw. kwestię żydowską"? Czy wtedy naprawdę byłyby polskie obozy koncentacyjne"? Czy Polacy zamknęliby swoich obywateli narodowości żydowskiej w gettach i wywieźli do obozów, tak jak Słowacy pod rządami Tiso?
pomsee Napisano 30 Listopad 2007 Napisano 30 Listopad 2007 Sądząc po ty, że istniały przed wojną organizacje takie jak ONR to można sądzić, że w takim przypadku polskich zwolenników ostatecznego rozwiązania" by nie zabrakło.Jak by przebiegało? Pewnie podobnie jak w krajach, które wymieniłeś.
gangus1978 Napisano 30 Listopad 2007 Napisano 30 Listopad 2007 witam w pewnym stopniu polacy sie z niemcami dogadali ,i w Pażdzierniku 1938r polskie wojska wkroczyły na ZAOLZIE ,zajeli wiekszość ziem ,a niemcy od drugiej strony zajmowali . ALE TO NIELADNIE O TYM PISAć BO MORZE SIE TO NIEKTURYM NIESPODOBAC .ale taka jest historia .Kolega napisał -wyobrażasz sobie Polaków walczących ramie w ramie z niemcami; PEWNIE żE SOBIE WYOBRAżAM mój dziadek walczył w WH i dwaj wujowie ,i wiele innyh dziadków ,ojców i braci.TAK było A WYOBRAżASZ SOBIE POLSKICH CHłOPóW TOPIąCYCH UCIEKINIERóW Z OśWIęCIMIA W STUDNI.A Ja słyszałem o takich przypadkach .ALE POLACY TO PRZECIERZ WSPANIAłY naród i nikomu krzywdy niezrobili !!! ZAATAKOWALI CZECHóW W NAJGORSZYM DLA NICH MOMęCIE.
gangus1978 Napisano 30 Listopad 2007 Napisano 30 Listopad 2007 WITAM PODOBNIE POLACY W 1938 ZROBILI Z CZECHAMI JAK 17WRZEśNIA 1939R RUSKI Z NAMI.PS przepraszam za błędy!
martian. Napisano 30 Listopad 2007 Napisano 30 Listopad 2007 Najpierw naucz się ortografii i historii, a później pisz gangus1978. A to twój problem jaką miałeś rodzinę.
gangus1978 Napisano 30 Listopad 2007 Napisano 30 Listopad 2007 witam ortografii spróbuje sie nauczyć ! co do historii dokształcam sie , proszę sprawdzić jak było a potem krytykować panie martian.pzd. Dawid PS .mam tu takie czerwone kreseczki jak sie pomyle ,naprawdę wspaniała rzecz!!!!
martian. Napisano 30 Listopad 2007 Napisano 30 Listopad 2007 Jak się douczysz historii to będziesz wiedział kto zaczął w sprawie pogranicza polsko-czechosłowackiego.
gangus1978 Napisano 30 Listopad 2007 Napisano 30 Listopad 2007 witam może mieszko1 ,nie zmienia to faktu że w 38r polskie wojska wkroczyły na teren CZECH i zajeły ich część!!!!Ale widzę że sprawdziłeś cieszy mnie to!!A CO DO MOJEJ RODZINY TOM SIE NIE CZEPIAJ MASZ SWOJą!!!
greg1 Napisano 30 Listopad 2007 Napisano 30 Listopad 2007 Kol. gangus 1978,nie chcę usprawiedliwiać zajęcia Zaolzia akurat w tym niezbyt szczęśliwym 1938 r.Gwoli sprawiedliwości należałoby również dodać o czechosłowackim ataku na Skoczów (plany zakładały zajęcie Bielska-Białej)w pamiętnym roku wojny polsko-bolszewickiej.Jak wiadomo na Zaolziu większością byli Polacy, o przynależności państwowej regionu miał zadecydować plebiscyt, do którego nie dopuścili nasi południowi bracia m. in. w w/w sposób.
Zwierzu Napisano 30 Listopad 2007 Napisano 30 Listopad 2007 WitampomseeStwierdzenie ze ONR byloby zwolenikiem ostatecznego rozwiązania" w wydaniu niemieckim to chyba spore naduzycie...PozdrawiamZwierz
martian. Napisano 30 Listopad 2007 Napisano 30 Listopad 2007 Polacy na Zaolziu to wtedy ponad 80 %. Poczytał byś trochę gangus1978 o tym okresie o którym napisał Zwierzu, nawet na tym forum coś było.
martian. Napisano 30 Listopad 2007 Napisano 30 Listopad 2007 Sorry miało być Greg1.A co do ONR to chcieli tylko" na Madagaskar ich wysłać.A teraz za takie wycieczki to trzeba dużo płacić:)))
gangus1978 Napisano 30 Listopad 2007 Napisano 30 Listopad 2007 KOLEGA greg1 bardzo rzeczowo sie wypowiedział na ten temat ale polskie plany ,zbrojnego zajęcia zaolzia [CAłEGO] sięgają 34r .A polacy wybrali najbardziej odpowiedni okres do wykonania tych planów poprostu wbili im nuż w plecy ,tak to trzeba nazwać . przykro mi ale tak to wygląda !!tak samo by można usprawiedliwiać niemiecką napaść na polske !!
draven85 Napisano 30 Listopad 2007 Napisano 30 Listopad 2007 witamco by było? pewnie byśmy byli po przegranej stronie i częściowo winni za zagładę Żydów , z drugiej strony może byśmy mniej ucierpieli i kraj nie został by tak zniszczony , może byśmy się wzbogacili mimo przegranej wojny, może ostatecznie wyszło by to na dobre może nie. Od takich rozważań może rozboleć głowa hehe jest wiele opcji i scenariuszy, pewnie to co powiem będzie źle odebrane przez niektórych ale czy Niemcy mimo przegranej wojny mimo dokonanych zbrodni ostatecznie źle wyszły na wojnie? Wzbogacili się , postawili gospodarkę na nogi od wojny odkupują" swoje winy i za jakiś czas holocaust będzie uznawany za przykre zdarzenie" w historii tego kraju , zresztą nikt ich nie piętnuje już z powodu tego co zrobili nawet Żydzi się tak bardzo nie czepiają Niemców bo jednak interesy trzeba prowadzić. Może warto patrzeć na sprawy kraju w chłodny sposób i na zimno kalkulować co będzie lepsze i da rzeczywiste efekty a nie żyć ciągle dumą i honorem bo myślę , że wiele razy historia już pokazała , że to nie daje wymiernych korzyści a jedynie zostajemy w tyle. pozdrawiam
greg1 Napisano 30 Listopad 2007 Napisano 30 Listopad 2007 Jak się poczyta prasę przedwojenną to faktycznie były pomysły, w niektórych środowiskach, ale nie tylko/tyle o wysłaniu", co wykupieniu, wydzierżawieniu w koloniach terenów pod osadnictwo nie tylko zresztą dla naszych braci starszych w wierze.
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.