Skocz do zawartości

Dawna granica między II RP a III Rzeszą

grzeb

Rekomendowane odpowiedzi

• Odpowiedzi 213
  • Created
  • Ostatniej odpowiedzi
Napisano
Do użytkownika grzeb.

Jeżeli chodzi o działania wojenne wzdłuż dawnej granicy w powiecie złotowskim w 39r. to szału nie było.
Mieszkam w Luchowie gdzie w obecnym budynku szkoły podstawowej mieściła się strażnica graniczna która była bazą tzw. rowerowej straży granicznej w skład której wchodziło kilkunastu funkcjonariuszy uzbrojonych w mausery i mieli za zadanie na rowerach patrolować granicę o długości około 30km, w przypadku ataku zadaniem ich było wysadzić w powietrze okoliczne mosty i wycofać się. Tak też się stało 1 września, strażnicy wysadzili m.in mały most pomiędzy Walentynowem i Wiktorówkiem oraz most w Łobżenicy na Łobzonce w kierunku na Wiecbork i Nakło.
Ostatnio rozmawiałem z pewnym wiekowym człowiekiem z miejscowości nadgranicznej . Opowiedział mi o tym jak 1 września spory oddział piechoty niemieckiej po sforsowaniu wysadzonego mostu wkroczył do wsi Wiktorówko. Wiwatujący tłum mniejszości niemieckiej zatrzymał kolumnę na czele której jechał czołg. Po chwili z czołgu wyłonił się dowódca, starszy oficer i przegonił tłum rozwścieczony krzycząc że wojna to nie zabawa. Kolumna o której mowa napotkała znikomy opór dopiero po kilku kilometrach opuszczając Łobżenicę na drodze w kierunku na Nakło. Kilku strażników granicznych ostrzeliwało drogę w celu opóznienia marszu Niemców po czym wycofali się na rowerach.
To jedyny epizod w mojej okolicy z pierwszych dni września.
Widzę, że kolega grzeb robi ładne zdjęcia i zwiedza okolicę rowerkiem, zapraszam do Łobżenicy, możemy wybrać się na wycieczkę w miejsca byłych posterunków granicznych, porobić zdjęcia może trochę pobiegać z wykrywaczem.
Pozdrawiam.
Jak znajdę trochę czasu to powklejam zdjęcia z mojej okolicy.
Napisano
Dawny budynek niemieckiej straży granicznej na przejściu granicznym w Sterkach pow. międzychodzki. Po polskim budynku nic nie zostało. Droga do góry" prowadzi do Międzyrzecza, ta w prawo do Skwierzyny, w lewo na Poznań.
Napisano
W Tygodniku Pilskim" - (organie KW PZPR), z roku 1987. ukazał się cykl artykułów pt. Goraca granica" (pięć części), autorstwa Pana Władysława Stanisławskiego, opisujący okres sprzed wybuchu II wojny światowej, na pograniczu niemiecko - polskim, na terenie Złotowszczyzny.
Napisano
Nieżyjący już redaktor Władysław Stanisławski największy cykl o pograniczu napisał i opublikował w słupskim tygodniku bliżenia", pt. Płonące pogranicze". Archiwalne egzemplarze ww. tygodnika znajdują się w Miejskiej Bibliotece Publicznej w Słupsku.
Napisano
Publikacja Władysława StanisławskiegoHistoria płonącego pogranicza" na łamach tygodnika Zbliżenia rozpoczęła się 11 sierpnia 1983 r. w nr 32 (184), a zakończyła w nr 37 (240) z 1984 roku. W sumie zamieszczono 55 odcinków.

Poniżej hiperłącze do pierwszego numeru na stronie Bałtyckiej Biblioteki Cyfrowej:
http://www.bibliotekacyfrowa.eu/dlibra/docmetadata?id=1724&from=&dirids=1&ver_id=194799&lp=6&QI=!4DAB4630CA2CCF2991AD7B37FFF9B5FB-1

Wszystkie numery Zbliżeń wydanych w latach 80. zostały zdigitalizowane i zamieszczone w zasobach Bałtyckiej Biblioteki Cyfrowej. Wchodząc na stronę BBC należy wpisać w wyszukiwarce historia płonącego pogranicza" (bez cudzysłowia) lub bliżenia 1983" itp. Żeby skorzystać ze zbiorów BBC potrzebne jest zainstalowanie darmowego oprogramowania LizardTech DjVu plugin, które można ściągnąć z BBC.
  • 1 month later...
Napisano
Szukam przetłumaczenia nazwy niemieckiej placówki straży celnej, z okresu sprzed 1939 r. Zollaufsichtsstelle - czy to jest biuro kontroli celnej (dla mniejszych przejść granicznych)?
  • 1 month later...
Napisano
W połowie maja, w 20. rocznicę powstania Straży Granicznej, rusza Wirtualne Muzeum Polskich Formacji Granicznych. Już teraz na facebooku uruchomiona jest strona miłośników tego Muzeum. Zapraszam. http://www.facebook.com/pages/Muzeum-Polskich-Formacji-Granicznych/106759462742457
Napisano

Jakiś czas temu wydawnictwo Carta Blanca wydało album fotograficzny pt.: Polska międzywojenna. Bardzo ciekawa pozycja ukazująca zatrzymane na fotografiach życie Polaków w wielu miejscach naszej ojczyzny. Niestety znalazły się też i błędy. Zamieszczone w tym albumie, na stronie 15, zdjęcie podpisano: ... Na zdjęciu widoczny jest słup graniczny w okolicach Piły, która pozostała na terenach niemieckich.". Otóż widoczny słup graniczny ustawiony był na granicy niemiecko-czechosłowackiej, na bawarskim odcinku tej granicy! Świadczy o tym litera B" = Bayern pod literą D" = Deutschland. Swoim spostrzeżeniem podzieliłem się z wydawcą, który, mimo tego, w kolejnym wznowieniu tej publikacji zachował błędny podpis pod tą fotografią. A szkoda...

• 5 weeks later...
Napisano
Witajcie,

Mam pytanie czy ktoś wie w jaki sposób były malowane szlabany graniczne III Rzeszy? Chodzi mi o kolorystykę itp. Na części fotografii widać malowane kropki na szlabanach. Czy wiadomo co one oznaczały?

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie